32.3 C
Novi Sad
20.06.2024.
NaslovnaPutovanjaHladni evropski grad smislio kako da pobedi usamljenost i otopli srca svojih...

Hladni evropski grad smislio kako da pobedi usamljenost i otopli srca svojih stanovnika

Luleo, grad na severu Švedske, gde skoro da nema sunca tokom zime (samo tri sata dnevno), smislio je jednostavan način da poveže usamljene stanovnike.

Svi stanovnici su zamoljeni da kažu „zdravo“ jedni drugima.

Veliki problem

– Usamljenost i izolacija su veliki problemi u bilo koje doba godine, skoro svuda u svetu. To je posledica vremena u kome živimo, načina života koji vodimo, gde se ne srećemo nužno u istoj meri kao pre – rekao je Mikael Dalen, profesor blagostanja i sreće na Ekonomskoj školi u Stokholmu.

On je rekao i da se “problem produbljuje zimi, kada smo manje napolju, jer smo manje u društvu”, i naveo da je Švedska ovde veoma osetljiva, piše CDM.me.

U gradu Luleo, skoro polovina mladih od 16 do 29 godina imala je probleme u vezi sa usamljenošću, prema istraživanju koje je citirao Gardijan, prenosi Avaz.

Jedno “zdravo” može da vam promeni dan.

– Pre korone je bilo 50–50. Neki ljudi su se pozdravljali, ali se posle kovida 19 plaše da uspostavljaju kontakt sa strancima – rekao je 25-godišnji stanovnik Lulea Sejed Mohsen Hašemi.

Nova kampanja „Sag hej!“ (reci zdravo) želi da to promeni. Koncept je jednostavan – samo toplo pozdravite prolaznike na ulici rečju “hej”, švedskim izrazom za “zdravo”.

Ova fraza se reklamira u autobusima, a škole čak organizuju i radionice prijateljskih pozdrava, prenosi Original magazine.

Ovde možete pročitati koji su to gradovi sa najviše snega.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
476PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno