36.2 C
Novi Sad
13.07.2024.
NaslovnaPutovanjaNa ovom ostrvu živi 4 puta više mačaka nego ljudi, imaju svoj...

Na ovom ostrvu živi 4 puta više mačaka nego ljudi, imaju svoj hram, a psi nemaju pristup

Ostrvo Taširodžima u Japanu poznato je kao “ostrvo mačaka”. Naime, na ovom ostrvu mačke su privilegovana bića i uživaju u svim beneficijama koje takav život nosi.

Jak potres i cunami 2011. godine ostavili su neizbrisiv trag u japanskoj regiji Tohoku, ali nacionalni park na ostrvo Taširodžima danas igra ključnu ulogu u obnovi ovog područja.

Kada stignete na Taširodžimu, brzo ćete shvatiti zašto ga nazivaju „ostrvo mačaka“.

Naime, omiljene četveronožne životinje videćete baš svuda: na ulicama, uz more, na plaži, u prodavnici, u kafiću…

Mačke su prvobitno dovedene kako bi se borile protiv invazije miševa, a danas ih ima četiri puta više nego ljudi koji žive na ostrvu.

Ostrvo Taširodžima ima šatore u obliku mačke, malu prodavnicu i kafić

Vest o ovom neobičnom mestu brzo se proširila među ljubiteljima mačaka širom sveta.

Oni na ostrvu mogu odsesti u šatorima u obliku mačke, u središtu ostrva posetiti hram posvećen ovim umiljatim životinjama, kupiti igračke ili poneti kući slike na kojima mace imaju podignutu jednu šapu, što je poza za koju se veruje da donosi sreću.

Ostrvo Taširodžima je malo i idealno za šetnje pa ga posećuje i puno jednodnevnih turista, kojima je na raspolaganju tek jedna manja prodavnica i jedan kafić, piše Putni kofer.

tasirodzima-ostrvo-macke-2

Ovde ćete pronaći tek dva mala sela, Odomari i Nitoda, a mačke se najviše skupljaju u potonjem, u kojem se nalazi i jedina prodavnica.

Malobrojno stanovništvo bavi se ribarstvom ili uzgojem morskih algi i vrlo su gostoljubivi prema gostima koji se prema njihovom domu odnose s poštovanjem.

Psi su, naravno, zabranjeni, a kako je turistička infrastruktura oskudna, na sve se goste apeluje da se unapred pobrinu za hranu i piće te da sav svoj otpad odnose sa sobom.

Stanovništvo veruje da im krzneni sugrađani donose sreću

Prve su mačke na ostrvo dovedene pre više od 400 godina kako bi pomogle u borbi protiv miševa na farmama, od kojih je tada većina stanovnika živela.

Godinama su se farmeri, ribari i ostali stanovnici koji su radili na ostrvu brinuli o njima, verujući da im donose sreću,  da bi to kasnije postao način života stanovnika otoka.

Svi brinu o njima i hrane ih. Dva puta godišnje ostrvo poseti veterinar koji pregleda sve mace i pobrine se da su zdrave i zadovoljne.

Mačke slobodno lutaju ulicama, okupljaju se na stepeništima i pred trgovinom i očigledno uživaju u pažnji koju dobijaju od svojih sugrađana i turista koji ih posećuju, maze, fotografišu ih, donose im hranu…

Mačke kao simboli obnove

Pre 12 godina Taširodžimu je pogodio jak cunami koji je delimično poplavio oba sela i uništio luku i nekoliko zgrada.

Deo je mačaka tada pobegao s obale u unutrašnjost, odakle se deo nije nikad ni vratio.

tasirodzima-ostrvo-macke-3

Srećom, zbog položaja uz poluostrvo koje ga zaklanja, veće štete na ostrvu nije bilo i infrastruktura je ubrzo popravljena, ali se broj stanovnika nakon te katastrofe dodatno smanjio.

Zahvaljujući mačkama i sve većem broju turista poslednjih godina, možda se pad broja stanovnika napokon zaustavi.

Ako ste ljubitelj mačačka, pročitajte i neke od zanimljivosti o mačkama.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
475PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno