18.4 C
Novi Sad
27.05.2024.
NaslovnaPutovanjaJedna od najpoznatijih grčkih plaža Navagio biće zatvorena za turiste ovog leta

Jedna od najpoznatijih grčkih plaža Navagio biće zatvorena za turiste ovog leta

Plaža Navagio (Navađo) na ostrvu Zakintos neće biti otvorena za turiste ovog leta. Odluku o zabrani pristupa plaži preporučio je tim stručnjaka Organizacije za antiseizmičko planiranje i zaštitu (OASP), nakon posete lokalitetu 8. marta, kao deo redovne ponovne procene njene bezbednosti.

Tim OASP-a je rekao da postoji značajan rizik od klizišta zbog erozije okolnih litica.

– Bezbednost stanovnika i posetilaca je iznad svega i odluka je doneta uzimajući u obzir nove naučne podatke OASP-a i njegovog predsednika, profesora Eftimiosa Lekasa, s obzirom na veliki broj posetilaca u ovoj oblasti tokom turističke sezone – rekao je ministar Vasilis Kikilias, prenosi portal Katimerini.

Plaža Navagio na ostrvu Zakintos je već bila zabranjena za lokalno stanovništvo i posetioce od prošlog septembra. Tada je zemljotres jačine 5,4 stepena Rihtera izazvao odron velikog kamenja sa okolnih litica koje je padalo u zaliv.

plaza-navagio-zakintos-grcka
Foto: Unsplash

Bezbednost plaže će se iznova procenjivati dva puta godišnje, prenosi Ona.

Plaža Navagio, koju posećuju milioni turista, svrstavaju ostrvo Zakintos u, možda, najfotografisaniju letnju destinaciju na planeti. Plaža je postala simbol ovog ostrva.

Legenda o švercerskom brodu

Na severozapadnoj obali ostrva plaže već četiri decenije nalazi se brod “Panagiotisa”.

U početku je postojala bojazan da olupina broda predstavlja mrlju na netaknutoj plaži, do tada teško pristupačnoj, ali odlučeno je da ostane tamo gde jeste.

Priča koja je mnogima poznata glasi da se radi o švercerskom brodu koji je služio za krijumčarenje cigareta i alkohola. Brod se navodno nasukao po olujnom vremenu u uvalu koja se do tada zvala „Agios Georgis“ odnosno Sveti Đorđe.

plaza-navagio-zakintos-grcka
Foto: Unsplash

Legenda dalje kaže da odmah nakon što se nasukao posada napustila brod, a uglavnom grčki mornari i kapetan broda su uhapšeni i optuženi za šverc robe.

Ubrzo su oslobođeni svih optužbi. Ipak, još uvek se priča da su meštani opljačkali tovar švercovanih cigareta i alkohola. Nakon toga, na Zakintosu se mesecima posle nesreće nisu dovozile cigarete.

Šta je prava istina

Nedavno je kapetan broda Kalambos Kompotekras Kotsoros, rođeni Kefalonac, objavio šta se stvarno dogodilo te olujne noći 2. oktobra 1980. godine.

Prema njegovom sećanju, brod se nasukao pri povratku u Grčku iz Albanije u popodnevnim časovima.

Uzrok je su bili loši vremenski uslovi i mehanički kvarovi na brodu, ali napominje da nisu vršene nikave nezakonite aktivnosti.

– Nesreću sam prijavio vlastima, ali pošto plaža nije bila dostupna kopnom peške, nismo uspeli da zaštitimo brod od lopova i drugih opasnosti. Kao rezultat, ukraden je deo tovara, zajedno sa raznom opremom sa broda (radar, UKV radio, itd.) – rekao je kapetan.

– Vratio sam se kako bi vlastima prijavio da mi je ukradena roba i nadležno tužilaštvo je, u mom prisustvu, sprovelo istragu na terenu sa lokalnom policijom – kaže kapetan i napominje da je rezultat bio izvanredan.

– Tokom prvih dana istrage svi ukradeni predmeti, kao i ukradeni deo tovara, pronađeni u obližnjim lokalnim mestima, a 29 ljudi je tokom sledećih meseci procesuirano i istraga je završena – objašnjava kapetan Kompotekras – Kotsoros.

Nastanak Navagio plaže

Nakon što je kapetan oslobođen svih optužbi, lokalne vlasti su zatražile od kapetana broda “Panagiotis” da ukloni brod sopstvenim sredstvima.

plaza-navagio-zakintos-grcka
Foto: Unsplash

Kada je kapetan posetio mesto da vidi kako može da sprovede izvlačenje broda, bio je toliko zadivljen lepotom zarđalog leša da je odlučio da ga ostavi na mestu gde se sada nalazi.

Tako je rođena “Navagio Beach” ili “Shipwreck Beach”. Vremenom je postala izvor beskrajne fascinacije za sve one koji posete ostrvo Zakintos.

Navagio na grčkom znači nasukani brod, logično.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

419FanovaLajkuj
479PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno