28.4 C
Novi Sad
19.05.2024.
NaslovnaVestiDruštvoObjavljena istorijska karta “Izabrana mesta sećanja i kulture Srba u Hrvatskoj”

Objavljena istorijska karta “Izabrana mesta sećanja i kulture Srba u Hrvatskoj”

Srpsko narodno vijeće izradilo je istorijsku kartu “Izabrana mjesta sjećanja i kulture Srba u Hrvatskoj”. Na karti se nalazi 110 odabranih mesta i spomenika, kao i ličnosti i događaja koji su obeležili istoriju i kulturu Srba u Hrvatskoj.

Odabir je napravio Čedomir Višnjić iz Arhiva Srba u Hrvatskoj u potrazi za najreprezentativnijim aspektima baštine Srba u Hrvatskoj. Višnjić je zahvatio razgranatu mrežu umetničkog, izdavačkog, političkog i drugih oblika društvenoga delovanja.

Radi se o prvoj karti jednoga šire zamišljenoga atlasa. Taj atlas bi se narednih godina trebao dopunjavati regionalnim kartama koje će omogućiti pomnije koncentrisanje na područja koja su istorijski naseljena Srbima u Hrvatskoj.

Od istočne i zapadne Slavonije preko Korduna i Banije do severne Dalmacije.

Tim se mapiranjima nastoje elaborirati narativi o istoriji i kulturi ovih prostora, u kojima su neretko neadekvatno zastupljeni sadržaji koji govore o doprinosima Srba u Hrvatskoj.

Kartu “Izabrana mjesta sjećanja i kulture Srba u Hrvatskoj” Agencija za odgoj i obrazovanje uvrstila je ove školske godine u repozitorij dodatnih obrazovnih materijala za upotrebu u nastavi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Time će popis didaktičkih sredstava dostupnih za rad s decom na sadržajima iz istorije i geografije učiniti raznovrsnijim. Istovremeno, karta će poslužiti kao oslonac za bolje upoznavanje sa sredinama u kojima se nastava odvija i u kojima deca žive.

Kartu možete preuzeti OVDE.

Izvor: SNV

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
480PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno