12.8 C
Novi Sad
02.12.2023.
NaslovnaVestiDruštvoObjavljena istorijska karta “Izabrana mesta sećanja i kulture Srba u Hrvatskoj”

Objavljena istorijska karta “Izabrana mesta sećanja i kulture Srba u Hrvatskoj”

Srpsko narodno vijeće izradilo je istorijsku kartu “Izabrana mjesta sjećanja i kulture Srba u Hrvatskoj”. Na karti se nalazi 110 odabranih mesta i spomenika, kao i ličnosti i događaja koji su obeležili istoriju i kulturu Srba u Hrvatskoj.

Odabir je napravio Čedomir Višnjić iz Arhiva Srba u Hrvatskoj u potrazi za najreprezentativnijim aspektima baštine Srba u Hrvatskoj. Višnjić je zahvatio razgranatu mrežu umetničkog, izdavačkog, političkog i drugih oblika društvenoga delovanja.

Radi se o prvoj karti jednoga šire zamišljenoga atlasa. Taj atlas bi se narednih godina trebao dopunjavati regionalnim kartama koje će omogućiti pomnije koncentrisanje na područja koja su istorijski naseljena Srbima u Hrvatskoj.

Od istočne i zapadne Slavonije preko Korduna i Banije do severne Dalmacije.

Tim se mapiranjima nastoje elaborirati narativi o istoriji i kulturi ovih prostora, u kojima su neretko neadekvatno zastupljeni sadržaji koji govore o doprinosima Srba u Hrvatskoj.

Kartu “Izabrana mjesta sjećanja i kulture Srba u Hrvatskoj” Agencija za odgoj i obrazovanje uvrstila je ove školske godine u repozitorij dodatnih obrazovnih materijala za upotrebu u nastavi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Time će popis didaktičkih sredstava dostupnih za rad s decom na sadržajima iz istorije i geografije učiniti raznovrsnijim. Istovremeno, karta će poslužiti kao oslonac za bolje upoznavanje sa sredinama u kojima se nastava odvija i u kojima deca žive.

Kartu možete preuzeti OVDE.

Izvor: SNV

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime

Pratite nas

371FanovaLajkuj
251PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno