18.4 C
Novi Sad
26.05.2024.
NaslovnaVestiDruštvoBRAVO NIŠLIJE: Lekari operisali 12 vikenda zaredom da bi eliminisali liste čekanje

BRAVO NIŠLIJE: Lekari operisali 12 vikenda zaredom da bi eliminisali liste čekanje

Lekari iz Niša uspeli su mukotrpnim radom da eliminišu liste čekanja.

Nakon gotovo 100 dana i 12 uzastopnih vikenda tokom kojih je osoblje Klinike za kardiohirurgiju u Nišu radilo bez novčane naknade, njihov cilj je ostvaren – liste čekanja više ne postoje.

Kako je na svom Fejsbuk napisao direktor ove Klinike dr Dragan Milić, sada u ovoj zdravstvenoj ustanovi postoje samo liste zakazivanja.

– Posle gotovo 100 dana rada i 12 uzastopnih radnih vikenda cilj koji je postavila naša Klinika za kardiohirurgiju UKC Niš da se eliminišu sve liste čekanja za kardiovaskularne operacije je ostvaren.

Liste čekanja od danas na našoj klinici ne postoje. Nijedan pacijent koji prođe anesteziološku ambulantu neće čekati operaciju duže od 5-15 dana.

Od sutra se klinika vraća na redovan režim rada – napisao je on i dodao:

U 100 dana urađeno 248 operacija

– Lista čekanja sa 149 bolesnika na početku ove godine prešla je u listu zakazivanja na kojoj se sada nalazi 42 bolesnika! Operacije koje su se prošle godine čekale 3-4 a nekada i 6 meseci više se neće čekati.

U ovih 100 dana urađeno je ukupno 248 operacija. Prošle godine za isto vreme 117. Samo je u martu mesecu ove godine urađeno neverovatnih 98 operacija!

Broj hospitalizovanih bolesnika u prva 3 meseca prošle godine bio je 145 a ove čak 353! Broj ambulantnih pregleda za period januar-mart ove godine iznosio je 3.014 a prošle godine 1.467.

Dakle, u odnosu na prošlu godinu došlo je do dupliranja broja operacija, broja pregleda i broja hospitalizacija. Jedino je stopa smrtnosti ostala ista – ispod 2% (1.98%) uključujući i hitne slučajeve.

Niko od pacijenata koji je operisan tokom vikenda nije preminuo (bilo je sumnje da se vikendom gubi koncentracija u radu pa samim tim da pada i kvalitet rada). Ova pretpostavka se nije pokazala tačnom – napisao je Milić.

Podsećamo, lekari iz Niša odlučili su, krajem prošle godine, da bez bilo kakve novčane naknade operišu pacijente i vikendom.

Cilj je bio da se smanje liste čekanja koje su tada bile predugačke, prenosi Nova.

Objavljen cenovnik usluga VMA: Evo koliko koštaju pregledi i operacije ako nećete da čekate

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

419FanovaLajkuj
479PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno