28.4 C
Novi Sad
19.05.2024.
NaslovnaVestiDruštvo10 najtraženijih poslova u Srbiji, zarada ide i do 400.000 RSD mesečno

10 najtraženijih poslova u Srbiji, zarada ide i do 400.000 RSD mesečno

Najtraženiji poslovi u Srbiji poslednjih godina se menjaju. Među njima se izdvajaju prodavac, vozač, magacioner i komercijalista. Pored toga što se za obavljanje ovih poslova često ne traže nikakve posebne veštine, za ove pozicije nije potrebna ni fakultetska diploma.

To da su u poslednje vreme zarade za niskokvalifikovane profile i zanate iznad prosečnih primanja potvrđuju i podaci sajta Infostud prikupljeni u poslednje dve godine.

Zarada od 100.000 do 400.000 dinara

Prema tom izveštaju, za 10 najtraženijih poslova u Srbiji zarada se kreće između 100.000 i 400.000 dinara mesečno, prenosi Danas.

Zanimanje prodavca našlo se u samom vrhu najtraženijih poslova u našoj zemlji. Kako je objasnio Miloš Turinski, PR menadžer ove kompanije, maksimalna mesečna zarada za prodavca dostiže i do 150.000 dinara, što je znatno iznad prosečnih primanja.

Uslovi za obavljanje ovog posla razlikuju od poslodavca do poslodavca. Neki među kvalifikacijama traže diplomu srednje škole, poznavanje stranog jezika i prethodno iskustvo. Drugi nude besplatnu obuku i očekuju volju za rad.

Plate za posao vozača znatno su uzletele u poređenju sa prosečnim primanjima. Ovo je uslovljeno činjenicom da vozača u Srbiji poslednjih godina nema dovoljno. Poslodavci se u oglasima utrkuju sa iznosima, ali i uslovima, kako bi i pridobili i zadržali vozače u svojim firmama na duži rok. Oglasi u prethodnom periodu pokazuju da se za vozača sa C kategorijom ponuđena plata kreće se od 250.000 pa do preko 300.000 dinara.

Na ceni i magacioneri

Plata magacionera kreće se od 50.000 pa do 100.000 dinara. Opis posla svakako zavisi od firme za koju se radi. Uslova koje radnik treb da ispuni da bi konkurisao za ovo radno mesto skoro i da nema.

Imajući u vidu da posao komercijaliste uglavnom podrazumeva terenski rad, osim primamljive zarade, radnik vrlo često dobija i službeni auto. Prema podacima portala Infostud, zarada za ovo zanimanje kreće se i do 120.000 dinara. Uslove uglavnom može da ispuni većina. Prema opisima trenutno aktivnih oglasa na Infostudu, može se zaključiti da većina poslodavaca nudi obuku ali i mogućnost usavršavanja i napredovanja.

Plata administrativnog radnika kreće se od 50.000 do 150.000 dinara. Za obavljanje ovog posla dovoljna je diploma srednje škole. Međutim, kada su u pitanju kompetencije, uglavnom su veoma slične za sve oblasti. Većina poslodavaca traži poznavanje rada na računaru, a neki i poznavanje stranih jezika, neki traže i vozačku dozvolu i iskustvo na sličnim poslovima.

Za rad u proizvodnji mesečna zarada doseže do 120.000 dinara, a uslova osim diplome srednje škole i volje za vredan rad skoro da nema. Iskustvo vrlo često nije obavezno. Neki od zahteva poslodavca su uglavnom odgovornost i pouzdanost u radu, spremnost za timski rad i za rad u smenama.

Cifru od 120.000 mogu dostići i konobari i to naravno ako se govori samo o plati, bez bakšiša i bonusa za prekovremeni rad. Telefonski operateri mesečno mogu da zarade i do 200.000 dinara.

Kuvari uvek traĹženi

Dobri kuvari su već dugo na listi najtraženiji poslovi u Srbiji. Zbog toga je skoro svaki poslodavac spreman da plati i do 150.000 dinara kako bi pridobio i zadržao glavnog radnika u kuhinji, s tim da je za većinu restorana potrebno je prethodno radno iskustvo.

To da su poslednjih godina najveće plate u IT industriji je dobro poznata činjenica. Trenutna najviša plata na sajtu Helloworld.rs u sekciji plate je 8.500 evra i zarađuje je Senior Software Developer. Mesečna zarada doseže do 120.000 dinara.Uslova osim diplome srednje škole i volje za vredan rad skoro da nema. Iskustvo vrlo često nije obavezno. Neki od zahteva poslodavca su uglavnom odgovornost i pouzdanost u radu, spremnost za timski rad i za rad u smenama.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite VaĹĄ komentar!
Molimo, unesite VaĹĄe ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
480PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno