18.4 C
Novi Sad
27.05.2024.
NaslovnaVestiDruštvoDirektori škola predložili nove uslove za prelaznu ocenu, đaci teže do dvojke?

Direktori škola predložili nove uslove za prelaznu ocenu, đaci teže do dvojke?

Upravni odbor Društva direktora škola Srbije je na sednici Upravnog odbora održanoj 18. januara 2023. godine u Beogradu, koji je okupio 142 direktora vrtića, osnovnih i srednjih škola iz cele zemlje, usvojio šest dokumenata u formi predloga koji su predati Ministarstvu prosvete na razmatranje.

Pomera se aritmetička sredina

Između ostalog, jedan od predloga tiče se i Pravilnika o ocenjivanju, a ideja je da se aritmetička sredina za ocenu dovoljan (2) pomeri na 1,75 umesto dosadašnjih 1,50.

Kako je za Telegraf.rs obrazložio predsednik Upravnog odbora Društva direktora škola Srbije Ivan Ružičić, učeniku je dovoljno da kod jedne provere znanja bilo kojom tehnikom dobije ocenu 3 ili 4 i tada mu sve ocene mogu biti nedovoljne i on će imati uslov za ocenu dovoljan (2).

Tako ovaj sistem neke učenike podstiče na kampanjski rad i oni ne uče kontinuirano, što nije dobra vaspitna i pedagoška praksa.

Takođe, veliki je raspon ocena koje se u elektronskom dnevniku pokazuju na dve decimale, a svode se na istu ocenu.

Tako, na primer 1,66 i 2,33 ili 2,66 i 3,33 ili 3,66 o 4,33 su ista ocena, 2, 3, odnosno 4, zaključili su direktori škola i vrtića na sednici.

U smislu prevazilaženja ovog problema i da bi svaki odgovor učenika imao podjednak pedagoški značaj predlog ovog udruženja je da se u Pravilniku o ocenjivanju predvidi da za učenika čija je najčešća ocena u nizu nedovoljan (1) uslov za izvođenje ocene dovoljan (2), bude aritmetička sredina 1,75.

Zaključne ocene sa dve decimale

Direktori škola Srbije dodaju da možda treba razmišljati i o tome da se zaključne ocene izvode sa dve decimale, a ne da se zaključuju na cele ocene od 2 do 5.

Objašnjavaju da bi takvo ocenjivanje sigurno doprinelo objektivnijem uspehu đaka. Tako bi se istovremeno na pravi način vrednovao njihov rad.

– Đaci su počeli da uče za ocenu, a ne za znanje. Nije koretno da neko sa prosekom 1,5 i 2,33 ima istu ocenu, zbog toga bi trebalo uzeti u razmatranje ovaj predlog.

Međutim, ovakvo ponašanje učenika je razumljivo, jer pojedini gimnazijalci imaju po 18 predmeta. Teško je od njih očekivati onda da svaki predmet uče sa razumevanjem kada za to i nemaju vremena  Znači treba da se uradi nešto po tom pitanju – naveo je Ružičić.

Ukoliko se ovaj predlog usvoji postavlja se pitanje da li bi doprineo većem broju nedovoljnih ocena na polugodištu.

Potrebna motivacija za veću ocenu

ocenjivanje-ucenika-skola
Foto: Unsplash

Ipak, sagovornik tvrdi da se deca lako prilagode postavljenim kriterijumima i da ih je samo potrebno motivisati za veću ocenu.

– Ne bi postojao veći broj učenika sa nedovoljnom ocenom na polugodištu jer će deca slediti zahteve koje im postavite. Ako im kažete potrebno je da dostignete 1,75 za dvojku, oni će to ispuniti.

Kada biste im rekli potrebno je da imate odličan uspeh da biste prošli, i to bi dostigli. Samo je bitno da imaju u glavi kakvi su kriterijumi i da ih podstičemo da budu bolji – dodaje on.

Sa druge strane, nastavnici često i popuste na kraju polugodišta kako ne bi oštetili učenike i kvarili im prosek, te dolazi i do poklanjanja ocena.

Ružičić tvrdi da ovaj postupak ne donosi ništa loše ukoliko se upražnjava umereno i uz saglasnost drugih nastavnika na veću.

– To nije klasično pokalanjanje. U redu je motivisati učenika i nekada ga malo pogurati, kako bi sledeći put bio bolji.

To „poklanjanje“ je rezultat dogovora nastavnika na veću i niko tu ne radi ništa loše. Ako učeniku fali jedna ocena za odličan uspeh, treba mu pomoći. Bitno je da se to ne radi previše često – napominje on.

Uzimanje aritmetičke sredine za zaključnu ocenu uređeno zakonom

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković napominje da je uzimanje aritmetičke sredine za zaključnu ocenu uređeno zakonom. Ističe da ako bi se ovaj predlog usvojio zakon bi morao da se koriguje.

– Ja sam pristalica toga da se ne bavimo stalno lošim đacima, nego da se bavimo dobrim đacima. Što se mene tiče treba ustnoviti da trojka, četvorka i petica budu svuda iste.

Ne na jednom mestu da bude trojka, a na drugom petica. Suviše dugo smo se bavili lošim đacima i to nas je dovelo gde smo sada – napominje ona.

Podsetimo, pravilnikom o ocenjivanju u srednjem obrazovanju je, predviđeno da se đaku može zaključiti dvojka ako je aritmetička sredina svih pojedinačnih ocena od 1,50 do 2,49.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

419FanovaLajkuj
479PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno