17.3 C
Novi Sad
26.05.2024.
NaslovnaVestiNekretnineMladi u Njujorku žive u mikro stanovima od 8 kvadrata i tvrde...

Mladi u Njujorku žive u mikro stanovima od 8 kvadrata i tvrde da u njima imaju sve što im je potrebno

Mikro stanovi su sve popularniji u svetu. Za ovakav vid stanovanja u velim gradovima najčešće se odlučuju mladi.

Poznati američki pisac i dobitnik Nobelove nagrade Džon Stajnbek je svojevremeno rekao: “Kada jednom živite u Njujorku i on vam postane dom, nijedno drugo mesto nije dovoljno dobro.”

Vođeni ovom, ali i sličnim mislima i idejama o Njujorku, kao gradu “koji nikada ne spava”, i gradu u kojem svako može da pronađe svoj parče američkog sna, hiljade mladih iz celog sveta dolaze u “Veliku jabuku” u nadi da će osvojiti taj megapolis i ostati da žive u njemu.

Pa, ako i treba, i u minijaturnim stanovima.

Mikro stanovi nude dobru lokaciju i stabilnu kiriju

Naime, sve više mladih u Njujorku odlučuje se da živi u mikro stanovima, pogotovo na Menhetnu.

Razlozi? Najbolja lokacija i naravno manja kirija.

Njujork je 2013. dobio svoju prvu stambenu zgradu u kojoj su se nalazili isključivo mikro stanovi namenjeni za izdavanje.

Tada je Gardijan pišući o ovom trendu istakao: “Ova vrsta nekretnina nije nov koncept, ali genijalnost ’poznog kapitalizma’ je u tome da su postali primamljivi i onima sa višim primanjima”.

Aliana Randaco je pronašla svoj mikro stan od 8 kvadrata sa “stabilnom zakupninom” u avgustu 2021. Kirija je bila 650 dolara mesečno.

mikro-stanovi

Život u stanu sa “stabilnom zakupninom” znači da se stanari neće suočiti sa visokim povećanjem stanarine svake godine i imaju pravo da nastave da obnavljaju zakup.

To istovremeno znači da će stanovi ostati pristupačni za ljude koji u njima žive, ali i otežava stanodavcu da nepravedno izbaci stanare.

Ostaje više novca za putovanja

Pre nego što se doselila u mikrostan, Aliana je živela u luksuznoj zgradi i plaćala 2.000 dolara mesečno za kiriju. Brzo je shvatila da je to previše jer nikada nije bila kod kuće.

mikro-stanovi

– Želela sam da platim manje za kiriju da bih mogla više da putujem i da doživim nova iskustva – kaže Randaco i dodaje:

– Život na ovom mestu je bio prava avantura. Lepo je jer sam bila na Menhetnu, tako da mi ništa nije nedostajalo – pojasnila je svoju odluku.

Ali koliko god da je volela da živi u svom malom stanu u centru grada, Randaco se našla u kreativnoj kolotečini jer nije imala dovoljno prostora da se bavi svojim poslom – kreiranjem sadržaja.

U međuvremenu se preselila u kuću od 6.750 dolara mesečno u Ist Vilidžu koju deli sa još četiri cimera.

Iako sada plaća 1.350 dolara mesečno da živi u jednoj sobi, Randaco kaže da joj je potreban dodatni prostor da nastavi da razvija svoj posao.

– Ovaj veliki krevet je definitivno moj omiljeni deo sobe i ovog puta imam prozor, zbog čega sam zaista srećna – kaže ona.

mikro-stanovi

– Čak ni ne znam šta da radim sa svim ovim prostorom.

Kutija za cipele prilagođena za život

Baš kao i Randaco, J.R. Vils je pronašao svoj mikro stan na poznatom američkom portalu za nekretnine.

27-godišnji barista u Starbaksu uselio se u svoj prostor od 8 kvadrata u februaru 2022. i plaća 687 dolara mesečno za ono što je opisao kao „kutija za cipele prilagođena za život“.

mikrostanovi

– Nisam baš tražio mikro stan, ali sam video ovaj prostor. Svidelo mi se, pa sam se nekako odlučio za to – kaže Vils.

– Prvo što me je oduševilo kada sam ušao bio je prozor. Svuda je bilo toliko prirodne sunčeve svetlosti. Znao sam da je za mene.

Osim prirodnog svetla u njegovom stanu, Vils kaže da voli lokaciju jer mu olakšava život.

– Volim pristupačnost mog komšiluka. Super je povezano sa ostatkom grada i lako stignem bilo gde – dodao je on.

Iako bi neki rekli da ne mogu da zamisle da žive u tako malom prostoru, Vils preporučuje ovaj način života svima jer će na taj način naučiti da cene male stvari. A i uštedeće.

– Imam mnogo više novca da potrošim na provod, ili da odem negde da jedem sa prijateljima. To je 687 dolara u odnosu na 2.000 dolara koliko sam pre plaćao. Mislim da mi to otvara prilike za druge mogućnosti koje ovaj grad pruža – dodao je Vils.

Vils kaže da ga prijatelji često pitaju koliko će dugo živeti u minijaturnom stanu, a on poručuje da ne planira uskoro da se seli.

vils-2

– Kažem im da ću ostati koliko želim. Ovde mi je zaista udobno. Štedim toliko novca. Stabilna je zakupnina, pa zašto bih se preselio? Ja sam verovatno na najboljoj lokaciji na svetu – kaže Vils i dodaje:

– Ako promenite način na koji gledate na stvari, stvari počinju da se menjaju, tako da odlučujem da živim pozitivno razmišljajući.

Svaki prostor se može pretvoriti u dom

Aleks Verhaeg više od dve godine živi i mikro stanu od 9 kvadrata u Ist Vilidžu na Menhetnu.

Kada se doselio u ovaj studio 2020. plaćao ga je 1.000 dolara mesečno.

– Ljudi bi ovo mesto mogli nazvati samo prostorijom ili ormanom, ali za mene je to dom – rekao je Verhaeg za CNBC Make It.

Ovaj 23-godišnji berberin i kurir na biciklu video je prostor samo na fotografijama pre nego što se uselio.

– Bio je mali šok kada sam video koliko je mali, ali sam zaista želeo da pokušam da živim u ovom kraju – rekao je on.

mikro-stanovi

– Svaki prostor se može pretvoriti u dom, bez obzira koliko je veliki ili mali. Samo treba da unesete malo ljubavi u to.

Prvobitni troškovi njegovog preseljenja bili su 2.000 dolara; 1.000 dolara za prvi mesec stanarine i 1.000 dolara za depozit.

Njegova kirija je od tada porasla na 1.100 dolara mesečno.

Život kao u studenjaku

Aleksov mali stan nema kupatilo. Umesto toga, stanari petospratnice u kojoj živi dele tri kupatila i dva tuša koji se nalaze na svakom spratu.

– Život ovde može izgledati kao da ste u studentskim domovima. Ponekad ćete videti svoje komšije u peškiru ili bade mantilu. Nekako se jednostavno naviknete na to.

Osim što nema kupatilo, stan nema ni kuhinju. Aleks ima električnu ploču za kuvanje koja se nalazi na vrhu komode koju koristi za skladištenje hrane.

Stan ima umivaonik u uglu sa malom komodom u kojoj drži kozmetiku. Ovaj prostor Aleks naziva svojim kupatilom.

Takođe ima jedan orman i mali prostor u potkrovlju gde drži odeću.

– Glavna prednost života u tako malom prostoru je što vas uči da cenite svoje stvari i budete minimalista – rekao je on.

– Ne možete samo da izađete i kupite nasumične stvari jer nemate prostora da ih ostavite.

Aleks planira da još godinu dana ostanu u ovom stanu i da onda traži novi smeštaj, a kako je istakao povećanje od 100 dolara za dve godine mu nije smetalo jer ne plaća nikakve režije.

Mikro stanovi sve popularniji u svetu

Da ovakva vrsta stanovanja nije popularna samo u SAD govori podatak da je u Velikoj Britaniji još 2016. godine izgrađeno 8.000 mikro stanova.

Zakon koji je u Velikoj Britaniji stupio na snagu 2013. omogučio je da se prostori starih poslovnih zgrada adaptiraju u mikrostanove.

U Londonu je izgrađena najveća mikro-stambena zgrada u kojoj se nalazi 546 mikrostanova.

Tu su izgrađeni i apartmani od maksimalno 12 kvadrata koji dele zajedničko kupatilo ali i čajnu kuhinju.

Na svakom spratu postoji i veća kuhinja sa trpezarijom koju koristi između 30 i 60 stanara, a ova nesvakidašnja stambena zgrada ima i spa centar, igraonicu, bioskop, teretanu i restoran.

Iako su mikro stanovi po kvadraturu mali, cene im nikako nisu povoljne.

U Hong Kongu je recimo 2015. mikro stan od 15 kvadrata prodat po ceni od pola miliona dolara.

A da li biste vi živeli u ovakvim stanovima?

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

419FanovaLajkuj
479PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno