16.7 C
Novi Sad
20.05.2024.
NaslovnaVestiNekretnineDržava mladima koji žive sa roditeljima nudi napuštene kuće

Država mladima koji žive sa roditeljima nudi napuštene kuće

Nekretnine za mlade trebalo bi da budu dostupnije za žitelje Španije.

Španija ima za cilj da pomogne milionima mladih ljudi koji još uvek žive sa roditeljima da iznajme domove tako što će im ponuditi nekretnine koje su napuštene kada je njeno stambeno tržište propalo pre 10 godina.

Porast cene zakupa će postati ključno pitanje tokom kampanje dok se Španija priprema za regionalne izbore 28. maja i parlamentarne izbore kasnije tokom godine, preneo je Rojters.

Samo 16 odsto mladih u Španiji živi nezavisno, u poređenju sa prosekom od 32 odsto u Evropi, prema podacima Opservatorije za emancipaciju.

Vlada je odobrila planove za nadoknadu za 50.000 zaplenjenih kuća koje drži španska banka Sareb kako bi obezbedila pristupačan najam, prenosi B92.

Ona je, takođe, postigla sporazum sa saveznicima u parlamentu prošle nedelje da progura predlog zakona o ograničavanju rasta zakupnine od tri odsto godišnje u oblastima gde kirije zanačajno rastu.

Ministarka ekonomije Nadia Kalvino izjavila je da vlada pokušava da poveća ponudu javnog stanovanja koji iznosi 300.000 domova, što je samo tri odsto ukupnog stambenog prostora u poređenju sa devet procenata u Evropskoj uniji.

Mladi i ne tako mladi ne mogu da plate svoje iznajmljene stanove – rekla je ministarka stanovanja Rakel Sančez o planovima prenamene toksične imovine koju drži Sareb za “Antenu tri”.

Visoke kirije su poseban problem na Balearskim i Kanarskim ostrvima i na obali Sredozemnog mora, zbog kratkoročnog zakupa nekretnina za turiste i stranih kupaca.

I na jugu zemlje, u Malagi, kirije su povećane za 20,4 odsto pošto je ponuda nekretnina pala za 27 procenata u prvom kvartalu u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci sa veb stranice za pretragu stanova Idealista.com.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
479PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno