22.7 C
Novi Sad
19.05.2024.
NaslovnaVestiMVP, MVP, MVP: Nikola Jokić 3. put proglašen za najboljeg igrača NBA...

MVP, MVP, MVP: Nikola Jokić 3. put proglašen za najboljeg igrača NBA lige

Srpski košarkaš Nikola Jokić opet je proglašen za najkorisnijeg igrača sezone (MVP) u NBA ligi.

Jokić je treći put osvojio ovo priznanje i to u poslednje četiri godine.

Srbin je tek deveti igrač sa tri ili više MVP priznanja, a priključio se elitnom klubu u kojem su još Karim Abdul-Džabar (6), Majkl Džordan (5), Bil Rasel (5), Vilt Čemberlen (4), Lebron Džejms (4), Mozes Meloun (3), Leri Bird (3) i Medžik Džonson (3).

Jokić je regularnom delu tekuće sezone prosečno beležio 26,4 poena uz 12,4 skokova i devet asistencija po utakmici uz 58,3 odsto šuta iz igre i 35,9 odsto za tri poena.

Ovo je Somborcu osma NBA sezona, a prethodne je osvojio titulu, prvu u istoriji Denver Nagetsa.

Jokić je u dosadašnjoj NBA karijeri tri puta proglašen za MVP igrača, šest puta bio Ol-Star, pet puta Ol-NBA, šampion NBA lige i MVP Finala.

Srbin je do MVP priznanja došao ubedljivom pobedom na glasanju. Čak 79 glasova je imao za prvo mesto, naspram 15 za Šej Gildužs-Aleksandera i četiri za Luku Dončića. Sa ukupno 926 poena, naspram 640 prve zvezde Oklahome i 566 za slovenačkog reprezentativca.

“Deki mi je dao slobodu”

Nakon osvajanja prestižnog priznanja srpski as je održao konferenciju za medije na kojoj je odgovarao na brojna pitanja znatiželjnih novinara.

– Da budem iskren, svidelo mi se prošle godine da ne dobijem MVP titulu i da osvojim prsten, to je mnogo bolje. Ali, znaš, ne znam šta da kažem. To je putovanje, to je proces. To je poverenje u svoje saigrače, saigrači veruju u tebe. To je samo ceo kolektivni napor koji me je stavio ispred svetla reflektora, i ja sam nekako taj tip koji je ispred, ali iza mene je mnogo ljudi, igrača, trenera, razvojnih trenera, medicinskog osoblja, porodice, naravno i vi to ne vidite, a ja sam samo jedan od njih – rekao je Nikola.

Nikola, šta je za tebe nadmetanje u NBA?

– Mislim, to je osećaj da se takmičiš na visokom nivou, da se takmičiš protiv najboljih u ligi, da se takmičiš protiv najboljih trenera, da se takmičiš u težem okruženju, znaš, samo gubiš utakmice, pobeđuješ, stičeš iskustvo, samo je bitno biti tu u velikim trenucima i velikim utakmicama – rekao je Jokić.

Nikola, znaš, znam da ne voliš da razmišljaš o ovome, ali ti si sada jedan od devet momaka koji su osvojili tri MVP trofeja, i znaš, u stvarno si dobrom društvu. Da li će ikada doći do tačke u kojoj zastanete i pomislite, o moj Bože, ja sam jedan od devet momaka u istoriji NBA koji su ovo uradili?

– Upravo sam to rekao. Mislim, kada sam pobedio prvi put, mislio sam, u redu, ovo je kul, ovo je lepo. Kada sam pobedio drugi put, lista je bila mnogo kraća, a sada je lista nekako kratka, kratka. Tako da sam srećan što sam deo tih momaka, te grupe momaka, što nije loša grupa momaka, zar ne? Dakle, kao što sam rekao, mislim da je to nasleđe za posle karijere, i, znate, mislim da ću biti ponosniji na sebe posle karijere nego sada.

Nikola, znam da si upravo rekao, govoriš o nasleđu nakon karijere, ali da li je to što si otac promenio način na koji uopšte gledaš na nasleđe?

– Da, na dobar način. Košarka ne znači mnogo, a, znate, verovatno i meni to pomaže. Znaš, to je posao. To je stvar koja mi se, naravno, sviđa. Volim to da radim, da igram ovu igru, sve što prati to. Da, biti otac, to znači da ne igraš samo za sebe ili samo za saigrače koje imaš, kao momke iza sebe. Možda kada odrasteš, ne želiš da gledaju tvoje video snimke ili bilo šta drugo i kažu da si loš ili tako nešto. Nadam se da moći da pričam o sr***ima kada moje dete ili moji nećaci porastu. Tako da ću biti kul deda.

Nikola, upravo ovde Dejan Milojević mi je jednom rekao da mu je više stalo do toga ko si postao kao osoba nego kao igrač.

– Uvek samo to o njemu govorio prijateljima, ne u medijima. On je bio naš porodični prijatelj. On mi mnogo više znači sada i značio mi je više u periodu kada mi nije bio trener. On je uvek bio u mojoj kući kada je bio ovde, dok je bio u Golden Stejtu, to je bilo stvarno kvalitetno prijateljstvo sa puno iskrenosti između nas. Mislim da je Deki momak kog uvek želiš da imaš uz sebe kao prijatelja, on je neko ko će ti reći kako stvari zaista stoje, bez laži i pokušaja da se išta sakrije – rekao je Nikola i osvrnuo se na majicu sa natpisom “brate” koju često ima na sebi.

– Ovu majicu nosim skoro svaki dan, posebno kada sam na treningu. Deki je momak koji mi je dao slobodu. Pokazao mi je kako treba da radite stvari. Trenirajte, glumite, vežbajte. Verovao mi je mnogo i mogu samo da mu kažem hvala – otkrio je Nikola.

“Volimo te tata”

Čestitke stižu sa svih strana, a ona najlepša i najemotivnija objavljena je na zvaničnim stranicama Denver Nagetsa odmah nakon osvajanja nagrade.

Naime, Nagetsi su objavili dirljiv snimak Jokićeve porodice u kome je na predivan način prikazan Nikolin put do samog vrha. Supruga Natalija izgovara snažan tekst, a na snimku su, pored nje, i Nikolina braća Strahinja i Nemanja, kao i naslednica Ognjena.

Kada neverovatno postane moguće – Nikola Jokić.

Za druge, neverovatan talenat. Za nas, nesebičan porodičan čovek. Drugi ga možda vide kao neobičnog, ili nekonvencionalnog, ali mi smo ga uvek videli kao neverovatnog.

Možda vam je čudno da je ponosni Srbin, draftovan sa niskog 41. mesta, ostvario nešto što su samo posebni dosegli, ali kada odigrate svoje karte kako treba, sve je moguće.

Iza ožiljaka i osmeha leži rad, leži verovanje da ćeš biti veliki. I mi ćemo uvek verovati u sada trostrukog MVP-a”, izgovara Natalija.

“Ti si naš ponos, ti si naš MVP, volimo te Nikola”, dodali su Strahinja i Nemanja, a onda je ćerkica Ognjena poslala najlepšu poruku za kraj: “Volimo te tata”, izgovorila je Nikolina princeza i poslala poljubac.

Izvor: Sportal

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
480PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno