23.4 C
Novi Sad
24.05.2024.
NaslovnaVestiGlumica Olga Odanović u suzama zbog pozorišta "Boško Buha": "Manda je dao...

Glumica Olga Odanović u suzama zbog pozorišta “Boško Buha”: “Manda je dao život za ovu scenu” (VIDEO)

Pozorište “Boško Buha” prolazi kroz najteže trenutke i preti mu selidba. Naime, čuveni teatar mogao bi da napusti dugogodišnju adresu na Trgu republike.

Poznata glumica Olga Odanović (64) zaplakala je, govoreći o temi koja joj je važna.

Olga Odanović je, naime, na konferenciji za novinare govorila protiv preseljenja pozorišta “Boško Buha” na Savski trg.

Ona se u jednom momentu dotakla i pokojnog glumca Milorada Mandića Mande, koji je preminuo 2016. godine, a koji je svojevremeno bio upravnik pomenutog pozorišta.

– Moram da spomenem mog kolegu Milorada Mandića Mandu, koji je, čini mi se, život dao za ovu scenu. Tako je i završio, završio je na ovoj sceni – rekla je ona, prenosi “Tanjug“.

Olgi je bilo teško da priča o Mandi, a suze su joj se slivale niz lice.

Prema Olginim rečima, “Boško Buha” zaslužuje da “ima svoju kuću gde je i bila 70 godina – na Trgu Republike”, a više detalja pronaći ćete u videu koji je u okviru teksta.

Selidba zbog Ace Bosanca?

Vlasnik prostora na Trgu republike u kojem je decenijama bilo pozorište “Boško Buha” je Aleksandar Kajmaković, poznatiji kao Aca Bosanac. On je nedavno kupio i kulu Geneks.

Svojevremeno je privođen u sklopu istrage protiv grupe Veljka Belivuka.

Prostor foajea i sale pomenutog pozorišta došao je u njegove ruke još 2017. godine, ali je to otkriveno tek sada kada se glumci prisiljavaju da se presele u Beograd na vodi, piše portal Nova.rs.

Glumci pozorišta “Boško Buha” u suzama su protestovali protiv ideje da budu iseljeni u Beograd na vodi.

aca-bosanac-2
Foto: Aca Bosanac / Društvene mreže

Kako je tom prilikom rekla glumica Boba Latinović, oni su se iz ovog prostora iselili 2015. godine, ali predviđeno renoviranje do danas nije započeto.

Problem je, kako je navela Latinović, imovinsko-pravni.

– Taj problem je nastao 2017. kada je u katastru izvršeno uknjiženje na prostor foajea i sale Pozorišta od strane preduzeća “Rubin” Кruševac. Kasnije se vlasništvo prenelo na preduzeće “Butik” iz Кruševca. Ovim je došlo do otuđenja imovine grada Beograda, na koje Pozorište “Boško Buha” ima pravo korišćenja na neodređeno vreme – rekla je Latinović i dodala:

– Pozorištu je saopšteno da je do navedenog uknjiženja došlo greškom, koja će biti ispravljena u najkraćem roku. To se ipak do danas nije desilo. Sekretarijat za kulturu je na našu inicijativu već nekoliko puta u prethodnih pet godina uputio zahtev Sekretarijatu za imovinske i pravne poslove za dobijanje informacije u kojoj je fazi postupak za ispravku navedene greške. Do danas nismo dobili odgovor.

Razlog za to je možda ime aktuelnog vlasnika ovog objekta.

Kontroverzni biznismen

Naime, reč je o Aleksandru Kajmakoviću, čija je firma „Beojana“ vlasnik 995 kvadrata poslovnog prostora kulture na toj adresi. To se navodi u katastru nepokretnosti.

Takođe, i drugo njegovo preduzeće „Boutique 1” registrovano je na istoj adresi. Na sajtu katastra nepokretnosti piše da je Kajmaković suvlasnik dela od ukupno 530 kvadrata poslovnog prostora, dok je drugi deo upisan kao javna svojina.

Kajmaković se spominjao u okviru afere Veljko Belivuk. Zbog veza sa Belivukom, u velikoj akciji BIA i MUP, priveden je u februaru 2021. godine.

Inače, važi za bliskog saradnika Predraga Rankovića zvanog Peconi, vlasnika televizije „Hepi“, koji je pre nekoliko godina ranjen u napadu u hotelu u centru Beograda.

Nedavno je kupio poslovni deo Geneks kule, po ceni od 2,4 milijarde dinara.

Vlasnik je čitavog niza objekata u Beogradu.

Kajmaković je 2011. godine osnovao firmu Eureka bar doo, u čijem su vlasništvu neki od najpoznatijih beogradskih ugostiteljskih objekata.

Tako je Kajmaković postao vlasnik restorana “Temperament” koji se nalazi u Beton hali, noćnog kluba “La Fayette” u Karađorđevoj ulici, kao i kluba “Kasina” na Terazijama.

Takođe, u njegovom vlasništvu je i hotel “Kasina”, klub “Teatro” u Sarajevskoj i splav “Port” kod Ušća.

Na spisku objekata koje poseduje Eureka bar nalazi se i kafić “Caffe Theatre”, poznatiji pod nazivom “Kod konja”. Zatim kafića “Boutique” i apartmana pod istim imenom, a u Skadarliji drži restorane “Tri šešira”, “Dva goluba” i “Zlatni bokal”.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

419FanovaLajkuj
479PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno