13.4 C
Novi Sad
09.05.2024.
NaslovnaVestiPreminuo Stojan Maksimović, glavni arhitekta Sava Centra

Preminuo Stojan Maksimović, glavni arhitekta Sava Centra

Čuveni srpski arhitekta Stojan Maksimović, koji će najviše ostati upamćen po radu na Sava centru, preminuo je u 90. godini života.

“Sa velikim žaljenjem smo primili vest da nas je napustio Stojan Maksimović, doajen srpske arhitekture i glavni arhitekta Sava Centra. Stojan Maksimović ostaje upamćen po zdanjima koja su promenila sliku Beograda; kao autor brojnih projekata – kako u Srbiji, tako i širom sveta”, stoji u objavi Sava Centra.

Najviše će ostati upamćen po rečenici “Sava Centar izgrađen je da traje večno”.

“Tokom celog trajanja rekonstrukcije Sava Centra imali smo zadovoljstvo da, kroz niz konsultacija sa gospodinom Maksimovićem, ostanemo verni njegovoj viziji. Trajao je i trajaće – kao remek delo jednog od najvećih imena naše arhitekture”, zaključuje se u saopštenju.

Prva skica Sava centra nastala u avionu

Po povratku iz Finske, na letu Helsinki-Beograd, Stojan Maksimović, nacrtao je prve skice ovog velelepnog objekta.

Prvobitno rešenje, prema mnogim tvrdnjama, se nije mnogo menjalo, a već godinu dana od sletanja aviona Sava centar je krasio novobeogradsku panoramu.

Sa urbanistima Grada Beograda i drugim arhitektama, razgledao je mnoge kongresne centre u Evropi međutim, ubrzo su se složili da Beograd zaslužuje nešto potpuno drugačije.

Vođen željom da stvori objekat koji će svakim danom da živi sve više, detaljno je razmatrao svaku prostoriju Sava centra, a njegov stvaralački talenat je ovom prilikom doživeo pravu afirmaciju.

Kao što to obično biva, velika dela nastaju u neočekivanim trenutcima, a tako je i Sava Centar nastao u JAT-ovom “Boingu 707”.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
481PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno