10 C
Novi Sad
01.12.2023.
NaslovnaVestiRegionJedan od najvećih podzemnih aerodroma u Evropi nalazio se u bivšoj Jugoslaviji...

Jedan od najvećih podzemnih aerodroma u Evropi nalazio se u bivšoj Jugoslaviji (VIDEO)

Aerodrom Željava koji se nalazi na planini Plješevica u Hrvatskoj jedan je od najvećih podzemnih aerodroma u Evropi. Smešten je na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nekada ponos bivše države, sada je predmet istraživanja entuzijasta i avanturista.

Croatia Infiltration je projekat hrvatskih istraživača podzemlja. Oni se bave istraživanjem i dokumentovanjem napuštenih, neodržavanih i teško dostupnih objekata i lokacija.

Deo su svetskog pokreta pod nazivom Urbex – urbanog istraživanja lokacija koje su javnosti često i zabranjene za pristup.

Projekt je pokrenuo Mihovil Pirnat, koji je pre više od 14 godina počeo s objavljivanjem fotografija napuštene arhitekture. Ubrzo su mu se pridružili i Josip Kovač Levantin, Matija Pucak i Vjekoslav Palinić.

Široj javnosti postali su poznati objavljujući kratke dokumentarne filmove o više i manje poznatim objektima u svetu (Ukrajina – Černobil, Italija, Mađarska, BiH, Portugal, Japan – Fukušima).

Aerodrom Željava na Plješevici

Ove sedmice objavljuju drugu epizodu serijala “Infiltration”. U ovoj epizodi istražuju napušteni radarski objekt na vrhu Plješevice, prenosi Jutarnji.hr.

Reč je o objektu na planini Plješevica, pored Korenice. Stotine hiljada ljudi i turista tokom godine prođu pored te planine ne znajući da ona u sebi krije jedan od najvećih podzemnih aerodroma u Europi, Željavu. Taj aerodrom smo istražili u prvoj epizodi našeg serijala “Infiltration”. Na samom vrhu Plješevice, nalazi se jedan od najvećih radarskih položaja bivše države – objasnio je Mihovil.

aerodrom-zeljava
Foto: Croatia Infiltration

Napušteni radarski objekt na vrhu planine je zanimljiv iz više razloga. Osim nadzemnih radarskih položaja, krije i zanimljiviji deo koji je duboko ukopan u planini i zaštićen od znatiželjnih pogleda i bilo kakvih vojnih udara.

Ekipa Croatia Infiltrationa posvetila se detaljnom merenju podzemnog objekta kako bi izradili 3D vizualizaciju. Rezultate ekskluzivno objavljuju u epizodi, koja je od juče dostupna na njihovom YouTube kanalu.

Objekt koji je sagrađen na vrhu je takođe bio deo velike komunikacijske mreže bivše vojske JNA, a kako je ta komunikacijska mreža izgledala, čemu je sve služila i na koji način je takva vojna infrastruktura povezana s Mediteranskim igrama 1979. godine u Splitu, možete saznati u najnovijoj epizodi – poručuje Josip.

Ovde možete pogledati koji su najgori aerodromi na svetu.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime

Pratite nas

371FanovaLajkuj
251PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno