20.6 C
Novi Sad
08.05.2024.
NaslovnaVestiRegionJedan od najvećih podzemnih aerodroma u Evropi nalazio se u bivšoj Jugoslaviji...

Jedan od najvećih podzemnih aerodroma u Evropi nalazio se u bivšoj Jugoslaviji (VIDEO)

Aerodrom Željava koji se nalazi na planini Plješevica u Hrvatskoj jedan je od najvećih podzemnih aerodroma u Evropi. Smešten je na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nekada ponos bivše države, sada je predmet istraživanja entuzijasta i avanturista.

Croatia Infiltration je projekat hrvatskih istraživača podzemlja. Oni se bave istraživanjem i dokumentovanjem napuštenih, neodržavanih i teško dostupnih objekata i lokacija.

Deo su svetskog pokreta pod nazivom Urbex – urbanog istraživanja lokacija koje su javnosti često i zabranjene za pristup.

Projekt je pokrenuo Mihovil Pirnat, koji je pre više od 14 godina počeo s objavljivanjem fotografija napuštene arhitekture. Ubrzo su mu se pridružili i Josip Kovač Levantin, Matija Pucak i Vjekoslav Palinić.

Široj javnosti postali su poznati objavljujući kratke dokumentarne filmove o više i manje poznatim objektima u svetu (Ukrajina – Černobil, Italija, Mađarska, BiH, Portugal, Japan – Fukušima).

Aerodrom Željava na Plješevici

Ove sedmice objavljuju drugu epizodu serijala “Infiltration”. U ovoj epizodi istražuju napušteni radarski objekt na vrhu Plješevice, prenosi Jutarnji.hr.

Reč je o objektu na planini Plješevica, pored Korenice. Stotine hiljada ljudi i turista tokom godine prođu pored te planine ne znajući da ona u sebi krije jedan od najvećih podzemnih aerodroma u Europi, Željavu. Taj aerodrom smo istražili u prvoj epizodi našeg serijala “Infiltration”. Na samom vrhu Plješevice, nalazi se jedan od najvećih radarskih položaja bivše države – objasnio je Mihovil.

aerodrom-zeljava
Foto: Croatia Infiltration

Napušteni radarski objekt na vrhu planine je zanimljiv iz više razloga. Osim nadzemnih radarskih položaja, krije i zanimljiviji deo koji je duboko ukopan u planini i zaštićen od znatiželjnih pogleda i bilo kakvih vojnih udara.

Ekipa Croatia Infiltrationa posvetila se detaljnom merenju podzemnog objekta kako bi izradili 3D vizualizaciju. Rezultate ekskluzivno objavljuju u epizodi, koja je od juče dostupna na njihovom YouTube kanalu.

Objekt koji je sagrađen na vrhu je takođe bio deo velike komunikacijske mreže bivše vojske JNA, a kako je ta komunikacijska mreža izgledala, čemu je sve služila i na koji način je takva vojna infrastruktura povezana s Mediteranskim igrama 1979. godine u Splitu, možete saznati u najnovijoj epizodi – poručuje Josip.

Ovde možete pogledati koji su najgori aerodromi na svetu.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
481PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno