24.5 C
Novi Sad
16.04.2024.
NaslovnaVestiRegionNesvakidašnji prizor u Boki Kotorskoj, ovako nešto nije viđeno 50 godina!

Nesvakidašnji prizor u Boki Kotorskoj, ovako nešto nije viđeno 50 godina!

Divna vest stigla je od Crnogorca Slaviše Đorđevića, velikog zaljubljenika u more i dobrog poznavaoca života pod morem.

Pre nekoliko dana je u Lepetanima na 15 metara od obale primetio veliki primerak mediteranske medvedice, najugroženije vrste sisara na Mediteranu.

U popodnevnim satima, 12. oktobra, Đorđević je ribao s kraja pedesetak metara od Mula Veselina u pravcu Veriga.

Pomislio da je ronilac

Na prvi pogled nije bio svestan da je počastvovan retkim prizorom izvan grčkih i turskih voda.

– Oko 18 časova iz vode je nešto izronilo, ličilo je na ronioca u ronilačkom odijelu, i širina njegovih leđa navela je da sam pomislio da je neki ronilac. Međutim, posle par sekundi iz vode je izronila glava morske medvedice veličine fudbalske lopte. Ona je ispustila vazduh, što se jasno čulo. Njena glava je bila u punom sjaju, mogla je da se vidi zajedno sa očima, ustima, s brkovim – kaže Đorđević za radio Tivat.

Mediteranska medvedica je pre tri meseca primećena u akvatorijumu Ulcinja, kada je prvi put nakon 50 godina snimljena u crnogorskim vodama, rekao je za radio Dušan Varda, predsednik nevladine organizacije Mediteranski centar za ekološki monitoring.

mediteranska-medvedica
FOTO: LONGJOURNEYS / SHUTTERSTOCK

MedCEM, kao član bronih mediteranskih ekoloških asocijacija, dugi niz godina podržava i borbu za spas sredozemne medvedice, globalno najugroženije vrste tuljana i najugroženijeg sisara Mediterana.

Drugo njeno pojavljivanje u našim vodama u kratkom roku je izuzetna vest.

– Poslednjih dvadesetak godina, jako mnogo para i truda sa naučne strane, uloženo je u to da se populacija kako tako oporavi. Ovo što sada vidimo, možemo najverovatnije zahvaliti činjenici da je ta populacija sada dosegla oko 700 jedinki. Iz tog svog areala na kome su živele do sada, a to je uglavnom bilo isključivo u Grčkoj i Turskoj, pojedine jedinke se polako šire, osvajajući ponovo svoja stara staništa koja su nekad nastanjivale. Medvedica je nekada bila životinja koja je bila najnormalnija u ovim predelima – kaže Varda.

Jako pitoma vrsta na rubu opstanka

Jedinka koju je Đorđević ugledao u Lepetanima bila je, po njegovom svedočenju, dugačka oko dva metra.

Mediteranska medvedica može dostići masu od čak 300 kilograma. Važi za izuzetno pitomu vrstu koja ne predstavlja opasnost za čoveka.

Ljudi su ti koji su je doveli na rub istrebljenja. Baš zato, ekolozi mole za odgovorno ponašanje prema ovoj populaciji, koja je nakon decenija borbe za njen opstanak, dostigla broj od oko 700.

Ukoliko je ugledamo, nemojmo je uznemiravati. Ako želimo pomoći, potrudimo se da je fotografišemo, poručuje Varda. Naučnici i eko aktivisti će na osnovu toga znati da li je u pitanju ranije primećena jedinka, ili ih je možda veći broj prisutan u vodama.

Mediteranska medvedica je na rubu opstanka zbog trofejnog lovljenja i osvete ribara koji su je ubijali jer im uništava ribolovni alat.

Jedan od uzroka je i uništavanje morskih pećina koje su njeno prirodno stanište, što je bio slučaj u zalivu Trašte, na lokalitetu Otetovo, kada je građen Luštica Bay, piše RadioTivat.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
485PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno