30.6 C
Novi Sad
20.06.2024.
NaslovnaVestiRegionSmeštaj, 3 obroka i plata od 1.000 evra: Ovo su najtraženiji sezonski...

Smeštaj, 3 obroka i plata od 1.000 evra: Ovo su najtraženiji sezonski poslovi u Hrvatskoj

Sezonski posao u Hrvatskoj sve je češći izbor za radnike iz Srbije. Ponude ne manjka ni ove godine, a ovo su neka od najtraženijih zanimanja.

Poznato je da mladi, kada dođe leto, traže sezonske poslove koji mogu za kratak period da im obezbede veliki novac, a da istovremeno budu na moru. Najpopularniji poslovi su rad u kafiću, hotelu ili na plaži. Plate na hrvatskom primorju umeju i da premaše očekivanja. To dokazuju i oglasi poslodavca.

Takođe, kako je direktor Hrvatskog turističkog saveza Veljko Ostojić rekao za “Novi list”, Hrvatska će ove godine morati da uveze” najmanje 35.000 radnika za unosan letnji turizam.

Pored toga, moraće i da ponudi veće plate i druge pogodnosti jer zemlje Zapadne Evrope takođe traže strane radnike, piše Mondo.

Rekao je takođe da je potreba za stranim radnicima za oko deset odsto veća nego 2022. godine. Traže se kuvari, konobari, sobarice, majstori i velnes stručnjaci.

Najtraženije sobarice i čistačice

Pregledom aktuelnih oglasa za sezonske poslove, najviše ih ima za sobarice i čistačice u Hrvatskoj. Plate koje se nude su neverovatne.

Jedan poslodavac traži, kako se navodi u oglasu, sobaricu/čistačicu u hotelima i kampovima na Pagu, u Zadru i na ostrvu Ugljan.

Kako piše u oglasu, nije bitno kog je pola osoba. Traži se više izvršilaca za ovaj posao.

Navodi se da bi osoba počela da radi u aprilu, pa do kraja sezone, do oktobra. Za radno vreme od osam sati, sa jednim slobodnim danom, nudi se plata koja se kreće između 700 i 1.000 evra (zavisi od iskustva i lokacije na kojoj se radi).

Postoji samo jedan uslov. To je da je osoba radila bar jednu letnju sezonu. Ono što je još naglašeno da se nudi jeste smeštaj i obroci. Poslodavac takođe i navodi da će zaposleni dobiti i radnu dozvolu.

Na ostalim oglasima je slična plata za isti posao.

“EU dokumenta nisu uslov”

Jedan poslodavac nudi platu od 880 evra za rad od osam ujutru do četiri popodne, a radno mesto sobarica je u Puli u privatnom apartmanu.

Navodi se da je potrebna osoba koja će posao raditi od juna do oktobra. U ovom oglasu se navodi da se traži isključivo ženska mlađa osoba i da se nude “dodatni podsticaji ako se posao obavi korektno i na vreme.”

Piše još i da stručna sprema nije bitna. Osoba će imati smeštaj “ako bude potrebno”, ali će imati radnu dozvolu.

Još jedan interesantan oglas jeste za posao sobarice u jednom hotelu sa četiri zvezdice u Makarskoj.

Zapošljavamo čistačice (m/ž) za rad tokom letnje sezone u hotelu 4* u blizini Makarske. Nudi se besplatan smeštaj u dvokrevetnim sobama sa kupatilom. U ponudi su i besplatni obroci u hotelskoj menzi. Put je obezbeđen. Radno vreme je 7-8 sati dnevno. Jedan dan u nedelji je slobodan“, piše u oglasu.

Ono što je bilo interesantno u ovom oglasu jeste da je naglašeno da “EU dokumenti nisu uslov” i da postoji mogućnost dobijanja radne dozvole.

Na stranicama i društvenim mrežama se nude i drugi sezonski poslovi u Hrvatskoj, za koje su takođe plate visoke.

Jedan koktel bar na Krku traži konobaricu kojoj se nude prijava, kako piše “vrhunski smeštaj”, hrana, i plata od 1.060 evra. Tu je i bakšiš koji se ne deli među zaposlenima, već “svako ima svoj.

Savetujemo da pre nego što se odlučite za sezonski posao u Hrvatskoj proverite poslodovca, kako bi izbegli eventualne neprijatne situacije.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
476PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno