22.3 C
Novi Sad
27.07.2024.
NaslovnaVestiGodina bez Siniše: Navijači i klubovi ne zaboravljaju Mihu (FOTO)

Godina bez Siniše: Navijači i klubovi ne zaboravljaju Mihu (FOTO)

Prošla je godina otkako nas je napustio Siniša Mihajlović. Jedan od omiljenih srpskih fudbalera i idol hiljadama klinaca, napustio nas je prerano u 16. decembra u Rimu posle duge i teške bolesti.

Poslednjih godina lečio se od leukemije, u jednom trenutku stanje mu je bilo bolje, pa se vratio trenerskom poslu u Bolonji, ali bolest se ponovo vratila i nije uspeo da dobije najvažniju bitku.

Od Borova do krova Evrope

Siniša Mihajlović rođen je 1969. godine u Vukovaru. Karijeru je započeo u lokalnom klubu Borovo, da bi kasnije igrao za Vojvodinu, u kojoj je već u prvoj sezoni postao standardni prvotimac. Sa Vojvodinom je u sezoni 1988/89. osvojio titulu šampiona Prve savezne lige Jugoslavije.

Nakon dve i po sezone provedene u Vojvodini, Mihajlović je zaigrao u Crvenoj zvezdi, sa kojom je 1991. godine osvojio titulu Kupa evropskih šampiona (Liga šampiona) i Interkontinentalni kup. U beogradskom crveno-belom dresu osvojio je dva puta titulu Prvenstva Jugoslavije u sezonama 1990/1991. i 1991/1992.

Međunarodnu karijeru otpočeo je u glavnom gradu Italije nastupavši za Romu, kasnije je igrao i za Sampdoriju i Lacio, a fudbalsku karijeru je okončao u Interu 2006. godine.

Fudbalski klub Sampdorija doneo je odluku da fudbaleri tima iz Đenove na teren protiv Ređane istrče u dresovima sa likom Siniše Mihajlovića.

U Seriji A ostavio je neizbrisiv trag, ali i u evropskom i italijanskom fudbalu uopšte, budući da je osvojio sva takmičenja u pomenutoj državi.

Mihajlović je branio boje nacionalnog tima. Za reprezentacije SFRJ, SRJ i SCG ukupno je odigrao 63 utakmice, uz 10 postignutih golova.

Mnogi ljubitelji fudbala smatraju ga najboljim izvođačem slobodnih udaraca u istoriji fudbala.

Trenerska karijera

Posle završetka igračke karijere radio je kao trener i to u Bolonji, Kataniji, Fjorentini, Sampdoriji, Milanu, Torinu, a na kraju se vratio na klupu Bolonje.

Tokom leta 2018. godine potpisao je trogodišnji ugovor sa Sportingom iz Lisabona, ali nikada nije vodio tim, jer je nova uprava odlučila da raskine saradnju nakon devet dana.

Bio je i selektor fudbalske reprezentacije Srbije.

Posthumno mu je dodeljen Orden Karađorđeve zvezde prvog reda.

Nedugo posle smrti, u Novom Sadu je osvanuo mural Siniši Mihajloviću.

U Beogradu i Novom Sadu održana je izložba posvećena Mihajloviću i Paolo Rosiju, na kojoj su mogli da se vide dresovi i lične stvari dva velika fudbalera.

Siniša Mihajlović je bio oženjen poznatom italijanskom voditeljkom Arijanom sa kojom je imao petoro dece.

Siniše se sećaju klubovi u Italiji i Srbiji

Siniša je ogroman trag ostavio u Italiji i tamošnjoj ligi.

Fudbaleri Sampdorije su na današnjem meču protiv Ređine igrali u specijalnim dresovima posvećenim Siniši.

Ni Lacio nije zaboravio Sinišu.

“Jedan od nas. Siniša, zauvek.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by S.S. Lazio (@official_sslazio)

Crvena zvezda, sa kojom se popeo na krov Evrope i Sveta seća se Siniše.

“Pre tačno godinu dana, preminuo je posle duge i lavovske borbe sa opakom bolešću legendarni Zvezdin as – Siniša Mihajlović.

Generacije navijača upamtile su Mihu kao velikog čoveka, igrača i pre svega gospodina. Zadužio je veliki Miha kompletnu zvezdašku javnost onim što je uradio noseći dres Crvene zvezde, a to je osvojena titula evropskog i svetskog prvaka.

Zauvek će se pamtiti njegovi slobodnjaci, po kojima je i poznat kao Zvezdin bombarder i čovek koji je svojom levicom bio strah i trepet za sve golmane. Kada je stigao u Crvenu zvezdu ostvario je svoj dečački san, ali i na taj način usrećio sve zvezdaše koji su znali da se radi o igraču koji je rođeni pobednik.

I dan danas u našim glavama odzvanja: “Mihajlović u sredinu … GOOOOOL!”, detalj sa čuvene utakmice polufinala Kupa evropskih šampiona, kada smo eliminisali minhenski Bajern na krcatoj Marakani.

Legende nikada ne umiru! Miho, zauvek će ostati u našim srcima…”, piše u objavi na Instagramu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FK Crvena zvezda (@zvezdine_legende)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FK Crvena zvezda (@crvenazvezdafk)

I Vojvodina čuva sećanje na Sinišu.

“Danas se navršava tačno godinu dana od kada je preminuo legendarni Siniša Mihajlović.

Putevi su ga vodili u razne delove Evrope i sveta, ali se Miha uvek rado vraćao u svoj Novi Sad i Vošu je čuvao u srcu. Kao što ćemo i svi mi njega zauvek čuvati u našim srcima.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FK Vojvodina (@fk_vojvodina)

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
475PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno