14 C
Novi Sad
20.04.2024.
NaslovnaVestiSvetDanska usvojila zakon kojim se zabranjuje spaljivanje Kurana

Danska usvojila zakon kojim se zabranjuje spaljivanje Kurana

Danski parlament usvojio je u četvrtak zakon kojim se zabranjuje spaljivanje primeraka Kurana na javnim mestima, nakon što su protesti u muslimanskim zemljama zbog skrnavljenja svete knjige islama izazvali zabrinutost za sigurnost Danske.

U Danskoj i Švedskoj održan je niz javnih protesta, ove godine, u kojima su antiislamski aktivisti palili ili na drugi način oštećivali kopije Kurana, što je izazvalo napetosti s muslimanima i pokrenulo zahteve da nordijske vlade zabrane tu praksu.

Danska je nastojala pronaći ravnotežu između ustavom zaštićene slobode govora, uključujući pravo na kritikovanje vere, i nacionalne sigurnosti zbog straha da bi spaljivanje Kurana moglo izazvati napade islamista.

Domaći kritičari u Švedskoj i Danskoj tvrde da bilo kakva ograničenja kritikovanja religije, uključujući spaljivanje Kurana, potkopavaju teško izborene liberalne slobode u regiji.

– Istorija će nam zbog toga oštro suditi, i to s dobrim razlogom. Ono na što se sve svodi je hoćemo li ograničenje slobode govora odrediti mi ili je to diktirano spolja – rekla je Inger Stojberg, predsednica antiimigracijske stranke Danskih demokrata, koja se protivila zabrani, javlja Reuters.

Danska centristička koalicijska vlada tvrdi da će nova pravila imati samo marginalan uticaj na slobodu govora i da kritikovanje vere na druge načine ostaje legalno.

Izvor: Fena

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

417FanovaLajkuj
485PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno