22.7 C
Novi Sad
19.05.2024.
NaslovnaVestiSvetItalija postala prva zemlja u svetu koja ja zabranila meso uzgojeno u...

Italija postala prva zemlja u svetu koja ja zabranila meso uzgojeno u laboratoriji

Italija je upravo postala prva zemlja na svetu koja je zabranila meso uzgojeno u laboratoriji.

Italijanska vlada je glasala za zakon o zabrani proizvodnje, prodaje i uvoza mesa ili stočne hrane uzgojene u laboratoriji, navodi Bi-Bi-Si.

– U odbranu zdravlja, italijanskog proizvodnog sistema, hiljada radnih mesta, naše kulture i tradicije, sa danas usvojenim zakonom, Italija je prva nacija na svetu koja je bezbedna od društvenih i ekonomskih rizika sintetičke hrane – naveo je Frančesko Lolobriđida, italijanski ministar poljoprivrede, u objavi na Fejsbuku 16. novembra.

italijanski-ministar
Italijanski ministar poljoprivrede sa pristalicama zabrane

Predlog zakona je usvojen u italijanskom senatu sa 159 glasova za i 53 protiv.

Pristalice zabrane uključuju italijanske poljoprivredne organizacije, koje žele da zaštite industriju za preradu mesa u zemlji vrednu 10 milijardi dolara.

Došlo i do fizičkog okršaja

Čelnici u parlamentu bili su podeljeni po tom pitanju. U jednom trenutku je čak izbila tuča između zagovornika i protivnika zabrane.

Jedan od šefova organizacije poljoprivrednika suočio se sa dvojicom poslanika iz stranke koja se protivi zabrani, nazvavši ih „kriminalcima“.

Do sada, jedine dve zemlje u kojima je veštački uzgojeno meso – tržište za koje se procenjuje da će dostići 1,99 milijardi dolara do 2035. godine – odobreno za potrošnju su Sjedinjene Države i Singapur.

Evropska unija do sada nije dozvolila da se jede meso uzgojeno u laboratoriji, ali ako to učini, Evropska komisija bi mogla da ospori italijanski zakon.

Coldiretti, najveće italijansko udruženje farmera, poručilo je da bi širenje mesa uzgojenog u laboratoriji koristilo multinacionalnim kompanijama na račun lokalnih proizvođača i donelo rizik po zdravlje.

– Ponosni smo što smo prva zemlja koja, uprkos tome što se zalaže za istraživanje, sprečava, kao mera predostrožnosti, prodaju laboratorijski proizvedene hrane čiji su efekti na zdravlje građana potrošača trenutno nepoznati – napisao je predsednik udruženja Coldiretti, Etore Prandini, u objavi na Fejsbuku.

Ako se otkrije da italijanske fabrike proizvode sintetičko meso, mogu se suočiti sa kaznom od preko 160.000 dolara, navodi Forbs.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
480PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno