14 C
Novi Sad
09.05.2024.
NaslovnaVestiSvetNemačka legalizovala kanabis: Šta to tačno znači?

Nemačka legalizovala kanabis: Šta to tačno znači?

Donji dom nemačkog parlamenta izglasao je u petak legalizaciju kanabisa za ograničenu rekreativnu upotrebu uprkos upozorenjima opozicije i medicinskih vlasti.

Nova pravila znače da odrasli mogu posedovati male količine za ličnu upotrebu, ali droga ostaje zabranjena za mlađe od 18 godina.

Ukupno 407 nemačkih poslanika glasalo je za novu uredbu, 226 poslanika je glasalo protiv, a četiri poslanika su bila uzdržana od glasanja u petak.

Usvajanje zakona prati kontroverznu nacionalnu debatu o prednostima i nedostacima omogućavanja lakšeg pristupa marihuani.

Tim potezom Nemačka je treća zemlja u Evropi – posle Malte i Luksemburga – koja je legalizovala drogu za rekreativnu upotrebu, uklanjajući kanabis sa zvanične liste zabranjenih supstanci.

Holandija zabranjuje posedovanje droge, ali neke opštine dozvoljavaju da se prodaju u kafićima u skladu sa takozvanom politikom tolerancije.

U drugim zemljama, poput Australije i SAD, pravila se razlikuju na različitim lokalitetima.

Prema novom zakonu, koji je predložila nemačka vladajuća koaliciona partija, odrasli mogu da uzgajaju do tri biljke za ličnu upotrebu i smeju da imaju 50 g odjednom kod kuće i 25 g u javnosti, počev od 1. aprila.

Od 1. jula, kanabis bi takođe bio dostupan u licenciranim neprofitnim klubovima sa ne više od 500 članova – od kojih bi svi morali biti odrasli.

Samo članovima kluba bilo bi dozvoljeno da konzumiraju njihov proizvod.

– Cilj je suzbiti crno tržište i kriminal u vezi sa drogom, smanjiti obim dilovanja i smanjiti broj korisnika – rekao je nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah uoči glasanja.

Nemačka vlada je saopštila da će kanabis ostati ilegalan za maloletne osobe, dodajući da bi konzumiranje droge u blizini škola i igrališta bilo nezakonito.

– Zaštita dece i omladine je u središtu onoga što ovaj zakon treba da postigne – rekao je Lauterbah.

– Niko ne treba pogrešno da shvati ovaj zakon: konzumacija kanabisa se legalizuje, ali to ne znači da nije opasna – rekao je nemački ministar zdravlja.

Nemačka konzervativna Hrišćansko-demokratska unija (CDU), najveća opoziciona partija u zemlji, usprotivila se novom zakonu.

Poslanik CDU Tino Sorge rekao je u saopštenju objavljenom u četvrtak:

– Umesto da štiti decu i mlade, koalicija se ponaša kao državni diler droge.

Bilo je i značajnih kritika planova Nemačkog lekarskog udruženja (GMA).

– Legalizacija kanabisa dovodi do veće potrošnje i trivijalizira povezane rizike. Kanabis može izazvati zavisnost i izazvati ozbiljnu štetu zdravlju. Ovoj zemlji nije potrebna legalizacija kanabisa – rekao je predsednik GMA Klaus Rajnhard u petak pre glasanja.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
481PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno