22.3 C
Novi Sad
27.07.2024.
NaslovnaVestiSvetPovećana prodaja lažnog maslinovog ulja, zaplenjeno 260 hiljada litara (VIDEO)

Povećana prodaja lažnog maslinovog ulja, zaplenjeno 260 hiljada litara (VIDEO)

Prodavanje lažnog maslinovog ulja, upozorava Europol, postalo je uobičajeno u zemljama koje ga proizvode, kao što su Španija i Italija.

Utvrđeno je da pripadnici organizovanih kriminalnih grupa koji se bave prevarama s hranom koriste tzv. “lampante ulje”, lošiju varijantu maslinovog ulja, kako bi razrijedili svoj proizvod.

Maslinovo ulje koje se ne može konzumirati, i to 260.000 litara zaplenjeno je u akciji OPSON koja je ciljala kriminalne grupacije koje se bave preprodajom falsifikovane ili pokvarene hrane.

U zajedničkoj akciji italijanske i španske policije uhapšeno je 11 osoba, a Europol upozorava da se 260.000 zaplenjenih litara lažnog maslinovog ulja reklamiralo i prodavalo kao pravo.

Odnosno kao “ekstra devičansko maslinovo ulje”.

Prodavanje lažnog maslinovog ulja, upozorava Europol, postalo je uobičajeno u zemljama koje ga proizvode, kao što su Španija i Italija.

Utvrđeno je da pripadnici organizovanih kriminalnih grupa koji se bave prevarama s hranom koriste tzv. “lampante ulje”, lošiju varijantu maslinovog ulja, kako bi razredili svoj proizvod, piše Večernji list.

Za lampante maslinovo ulje karakteristična je povišena kiselost, nepoželjni ukus i izrazito neugodan miris, zbog čega nije pogodno za konzumaciju.

Europol pojašnjava i da pojam “lampante” potiče iz njegove istorijske upotrebe kada se upotrebljavao kao gorivo u uljanim svetiljkama.

Pojava lažnog maslinovog ulja je, po Europolu, splet različitih okolnosti, poput inflacije, smanjene proizvodnje maslinovog ulja, sve veće potražnje…

U racijama koje su sprovedene u Italiji i Španiji zaplenjena su četiri automobila, 91.000 evra te razna dokumentacija.

Italijanski istražitelji su na Siciliji i u Toskani pretražili tri fabrike maslinovog ulja, za koje su sumnjali da proizvode lažno maslinovo ulje.

Od vlasnika su tražili spisak klijenata i dokumentaciju, a uzeti su i uzorci maslinovog ulja te je jedna od tih kompanija kažnjena jer nije na ispravan način označavala svoje proizvode.

Osim toga, Europol je u Španiju poslao svoju mobilnu kancelariju kako bi se ubrzala analiza uzetih uzoraka maslinovog ulja.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
475PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno