22.7 C
Novi Sad
19.05.2024.
NaslovnaPutovanjaVenecija testira sistem naplate karata, dnevni turisti će plaćati 5 €

Venecija testira sistem naplate karata, dnevni turisti će plaćati 5 €

Venecija od proleća 2024. planira da isproba sistem naplate karata za turiste. Dnevne karte bi se posetiocima naplaćivale 5 evra za ulazak u istorijski centar italijanskog grada. Sve u cilju smanjenja broja turista.

Izvršni odbor gradskog veća podržao je taj potez u utorak, samo nekoliko nedelja nakon što je Unesko predložio da se Venecija doda na listu ugroženih mesta svetske baštine. Kao jedan od razloga za to navodi se i uticaj masovnog turizma.

Ko će sve plaćati kartu?

– Regulisanje turističkih tokova u određenim periodima je neophodno, ali to ne znači zatvaranje grada. Venecija će uvek biti otvorena za sve – rekao je Luiđi Brugnaro, gradonačelnik Venecije.

Stanovnici, putnici na posao, studenti i deca mlađa od 14 godina biće izuzeti, kao i turisti koji u gradu borave preko noći, navodi se u saopštenju lokalne vlasti.

– Cilj je obeshrabriti dnevni turizam u određenim periodima, u skladu sa krhkošću i jedinstvenošću grada – dodaje se.

Plan, o kome se dugo raspravljalo, još uvek mora da odobri šire gradsko veće koje se sastaje 12. septembra. Mnogi detalji su još uvek nejasni, uključujući i to koliko će karata biti dostupno.

Simon Venturini, član gradskog veća za turizam, rekao je da će novi sistem učiniti Veneciju „pionirom na globalnom nivou“.

On je rekao da se ne radi o zarađivanju novca, sa predloženom cifrom od 5 evra koja pokriva samo troškove, već o pronalaženju „nove ravnoteže između prava onih koji žive, studiraju ili rade u Veneciji i onih koji posećuju grad“.

Više puta odlagan plan

Vlasti u Veneciji godinama pokušavaju da ublaže pritisak ogromnog broja turista koji hrle da vide znamenitosti. Pre svega Rialto most i Trg Svetog Marka.

rialto-most
Foto: Rialto most / Unsplash

Plan prodaje karata je više puta odlagan zbog zabrinutosti da će ozbiljno umanjiti prihode od turista i ugroziti slobodu kretanja.

Pre dve godine, grad je uveo zabranu velikih brodova za krstarenje, koji su vozili hiljade posetilaca dnevno, preusmeravajući ih u industrijsku luku.

Zabrana je takođe imala za cilj da smanji štetu od velikih talasa izazvanih brodovima, koji dovode do erozije temelja Venecije i nanose štetu krhkom ekosistemu lagune.

Uprkos tome, turisti i dalje dolaze u velikom broju. Prema zvaničnim podacima oko 3,2 miliona gostiju je prenoćilo u istorijskom centru Venecije prošle godine, prenosi Guardian.

Kulturna agencija Ujedinjenih nacija Unesko stavila je Veneciju na svoju listu baštine 1987. godine kao „izvanredno arhitektonsko remek-delo”. Međutim, još tada je upozorila na potrebu za „održivijim upravljanjem turizmom”.

Unesko je 31. jula izdao upozorenje u kojem navodi da grad rizikuje „nepovratnu“ štetu zbog problema koji se kreću u rasponu od klimatske krize do masovnog turizma.

Preporuka da se grad doda na listu ugroženih mesta svetske baštine biće razmatrana na sastanku Uneskovog komiteta za svetsku baštinu u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, kasnije ovog meseca.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
480PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno