Posne torte su idealan način da se zasladite tokom posta. Ali, naravno, ovde divne poslastice možete konzumirati i u svakom drugom periodu godine.
U njihovom ukusu ćete uživati. Osim toga što su ukusne, posne torte su i zdrave, pa nećete imati onaj poznati osećaj krivice jer preterujete sa slatkišima.
Mi smo za vas izdvojili šest recepata za posne torte.
Uživajte.
POSNA DOBOŠ TORTA
Potrebno:
- 350 g šećera u prahu
- 250 g oraha
- 250 g mekog brašna
- 200 g šećera u kristalu
- 3 šoljice meda
- 3 štangle čokolade
- 3 šoljice kisele vode
- 1 vanil-šećer
- pola kašičice sode bikarbone
- malo ekstrakta od malina
Priprema:
U vanglu staviti 200 g mekog brašna, 150 g šećera u prahu, 3 šoljice meda, 3 šoljice kisele vode i pola kašičice sode bikarbone. Sve ovo dobro izmešati, pa od ove mase ispećo tri kore.
Fil:
Uspinovati 200 g šećera u kristalu sa pola čase vode, dodati 250 g oraha, 3 štangle omekšale čokolade i 1 kesicu vanile, pa sve dobro izmešati i prohladiti.
Ovim filovati kore, a odozgo premazati roze fondanom.
Roze fondan:
200 g šećera u prahu umutiti sa pola časice vruće vode. U dobro umućen fondan dodati nekoliko kapi ekstrakta od malina.
POSNA KAKAO TORTA
Potrebno:
- 650 g secera u kristalu
- 500 g oraha
- 120 g kakaoa
- pekmez od kajsija
- ekstrakt od malina
Priprema:
Staviti u šerpu pola kilograma šećera, naliti čašu vode, skuvati sirup, dodati pola kilograma mlevenih oraha, sve izmešati i prokuvati dok se ne zgusne.
Potom skinuti sa šporeta, malo prohladiti i masu podeliti na tri dela.
Prvi deo bojiti prahom od 20 g kakaoa, drugi deo ostaviti kao što je i bio, a treći obojiti ekstraktom od malina.
Na ovlaženoj dasci za mesenje rastanjiti masu i napraviti tri lista za tortu.
Prvi list (crni) premazati pekmezom od kajsija, preko njega staviti drugi (beli) list i njega premazati pekmezom, pa na njega staviti treći i preliti tortu glazurom od kakaa.
Glazura od kakaa:
Gusto skuvati 150 g šećera sa malo vode, dodati 100 g kakaa i nekoliko kapi ulja. Izmešati i skinuti sa šporeta, pa mešati dok se preliv ne zgusne.
POSNA TORTA SA MEDOM
Potrebno:
- 500 g šećera u kristalu
- 375 g brašna
- 350 g oraha
- 250 g meda
- 150 g spremljenog žita
- 2.5 dl piva
- 2 kesice vanilin šećera
- 1 kesica sode bikarbome
- malo morskog oraščića
Priprema:
U vangli varjačom izmešati med sa pola flaše piva. Dodati 200 g šećera, sodu bikarbonu i brašno, pa sve zajedno dobro promešati.
Od ove mase ispeći 4 kore u plitkim, podmazanim i brašnom posutim plehovima (kao doboš torta), na jakoj vatri.
Fil:
U šerpi, na šporetu, prokuvati 300 g šećera sa časom vode. Nakon 4-5 ključeva, skinuti sa šporeta, dodati 300 g mlevenih oraha, 150 g spremljenog žita (kupiti u poslastičarnici), 2 kesice vanilin-šećera i malo nastruganog oraščića, pa sve to izmešati.
Tortu filovati toplim filom. Odozgo i sa strane, preko fila, posuti mlevenim orasima.
Po želji torta se odozgo, umesto posipanja mlevenim orasima, može preliti glazurom od prženog šećera. U tom slučaju, gornja torta se ne premazuje filom.
Glazura od prženog šećera:
150 g šećera u kristalu pržiti, stalno mešajući da dobije svetlo-mrku boju. Preliti brzo preko torte i zaseći parčiće jer se brzo stvrdne.
POSNA TORTA SA PIVOM
Potrebno:
- 900 g oraha
- 700 g šećera u kristalu
- 400 g mekog brašna
- 1/2 l piva
- 4 kašike ulja
- 2 kesice vanile
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 limun
- pekmez od kajsija
Priprema:
U vanglu staviti pola kilograma šećera u krpstalu, pola kilograma mlevenih oraha, 400 g mekog brašna, struganu koru i sok od jednog limuna, 4 kašike ulja, jednu kašičicu sode bikarbone i pola litra piva, pa sve dobro izmesiti.
Od ove mase u rerni ispeći dve kore u uljem podmazanom i brašnom posutom plehu na umerenoj temperaturi.
Fil:
U šerpu stavit 200 g šećera u kristalu, preliti sa časom i po vode i na šporetu uspinovati, malo ređe nego za slatko.
Dodati 250 g mlevenih oraha i 2 kesice vanile, promešati, malo prohladiti i filovati tortu iznutra i spolja.
Kore prvo premazati pekmezom od kajsija, a preko njega staviti fil. Spolja tortu posuti mlevenim orasima i ostaviti na hladno mesto do upotrebe.
POSNA TORTA SA SMOKVAMA I PIVOM
Potrebno:
- 650 g šećera u kristalu
- 350 g brašna
- 250 g smokvi
- 100 g žele bombona
- 50 g seckanih oraha
- 12 kašika mlevenih oraha
- 12 kašika ulja
- 1 flaša piva(0.5 l )
- 1 limun
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašika ruma
- malo ekstrakta od malina
Priprema:
U vanglu sipati flašu piva. Dodati 250 g šećera, 12 kašika mlevenih oraha, ulje, struganu koru od limuna, brašno i prasak za pecivo. Sve dobro izmešati.
Od ove mase ispeći jednu koru u zagrejanoj rerni. Ispečeno i ohlađeno testo preseći vodoravno na pola, tako da se dobiju dve kore.
Fil:
Uspinovati 250 g šećera sa časom vode, malo ređe nego za slatko. Dodati 250 g mlevenih smokava i 50 g seckanih oraha.
U ohlađen fil umešati 100g sitno seckanih žele bombona. Ovim filovati tortu. Odozgo, tortu preliti punč glazurom.
Punč glazura:
Kuvati 150 g šećera u kristalu sa pola decilitra vode dok se ne pojave sjajni mehurići. Tada je šecer dovoljno kuvan.
Ovu masu izručiti u dubok porculanski tanjir i mešati dok šećer ne počne da se hladi.
Kad šećer postane kašasta bela masa, dodati kašiku ruma i nekoliko kapi ekstrakta od maline da dobije ružičastu boju.
Premazati tortu i staviti u rernu da se malo prosuši.
BELA TORTA
Potrebno:
- 1/4 kg oraha
- 1/4 kg sitnog šećera
- 1/4 l starog belog vina
- 1 kašičica sitnog cimeta
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/4 kg brašna
Priprema:
Sav materijal dobro izmešati. Pažljivo namazati pleh bademovim ili običnim uljem, sipati masu i peći kao svaku drugu tortu.
Pleh posuti brašnom ili papirom za pečenje da se torta ne zalepi.
Kada se torta ohladi, preliti je glazurom od šećera da bude sva bela.
Pišite nam u komentarima vaše recepte za posne torte, a ovde pogledajte naše predloge za posna jela.