23.4 C
Novi Sad
02.05.2024.
NaslovnaMagazinReceptiTOP 6 posnih torti savršenog ukusa (RECEPT)

TOP 6 posnih torti savršenog ukusa (RECEPT)

Posne torte su idealan način da se zasladite tokom posta. Ali, naravno, ovde divne poslastice moşete konzumirati i u svakom drugom periodu godine.

U njihovom ukusu ćete uÅŸivati. Osim toga Å¡to su ukusne, posne torte su i zdrave, pa nećete imati onaj poznati osećaj krivice jer preterujete sa slatkiÅ¡ima.

Mi smo za vas izdvojili Å¡est recepata za posne torte.

UÅŸivajte.

POSNA DOBOÅ  TORTA

Potrebno:

  • 350 g Å¡ećera u prahu
  • 250 g oraha
  • 250 g mekog braÅ¡na
  • 200 g Å¡ećera u kristalu
  • 3 Å¡oljice meda
  • 3 Å¡tangle čokolade
  • 3 Å¡oljice kisele vode
  • 1 vanil-Å¡ećer
  • pola kaÅ¡ičice sode bikarbone
  • malo ekstrakta od malina

Priprema:

U vanglu staviti 200 g mekog brašna, 150 g šećera u prahu, 3 šoljice meda, 3 šoljice kisele vode i pola kašičice sode bikarbone. Sve ovo dobro izmešati, pa od ove mase ispećo tri kore.

Fil:

Uspinovati 200 g šećera u kristalu sa pola čase vode, dodati 250 g oraha, 3 štangle omekšale čokolade i 1 kesicu vanile, pa sve dobro izmešati i prohladiti.

Ovim filovati kore, a odozgo premazati roze fondanom.

Roze fondan:

200 g šećera u prahu umutiti sa pola časice vruće vode. U dobro umućen fondan dodati nekoliko kapi ekstrakta od malina.

POSNA KAKAO TORTA

Potrebno:

  • 650 g secera u kristalu
  • 500 g oraha
  • 120 g kakaoa
  • pekmez od kajsija
  • ekstrakt od malina

Priprema:

Staviti u šerpu pola kilograma šećera, naliti čašu vode, skuvati sirup, dodati pola kilograma mlevenih oraha, sve izmešati i prokuvati dok se ne zgusne.

Potom skinuti sa Å¡poreta, malo prohladiti i masu podeliti na tri dela.

Prvi deo bojiti prahom od 20 g kakaoa, drugi deo ostaviti kao što je i bio, a treći obojiti ekstraktom od malina.

Na ovlaÅŸenoj dasci za mesenje rastanjiti masu i napraviti tri lista za tortu.

Prvi list (crni) premazati pekmezom od kajsija, preko njega staviti drugi (beli) list i njega premazati pekmezom, pa na njega staviti treći i preliti tortu glazurom od kakaa.

Glazura od kakaa:

Gusto skuvati 150 g šećera sa malo vode, dodati 100 g kakaa i nekoliko kapi ulja. Izmešati i skinuti sa šporeta, pa mešati dok se preliv ne zgusne.

POSNA TORTA SA MEDOM

Potrebno:

  • 500 g Å¡ećera u kristalu
  • 375 g braÅ¡na
  • 350 g oraha
  • 250 g meda
  • 150 g spremljenog ÅŸita
  • 2.5 dl piva
  • 2 kesice vanilin Å¡ećera
  • 1 kesica sode bikarbome
  • malo morskog oraščića

Priprema:

U vangli varjačom izmešati med sa pola flaše piva. Dodati 200 g šećera, sodu bikarbonu i brašno, pa sve zajedno dobro promešati.

Od ove mase ispeći 4 kore u plitkim, podmazanim i brašnom posutim plehovima (kao doboš torta), na jakoj vatri.

Fil:

U Å¡erpi, na Å¡poretu, prokuvati 300 g Å¡ećera sa časom vode. Nakon 4-5 ključeva, skinuti sa Å¡poreta, dodati 300 g mlevenih oraha, 150 g spremljenog ÅŸita (kupiti u poslastičarnici), 2 kesice vanilin-Å¡ećera i malo nastruganog oraščića, pa sve to izmeÅ¡ati.

Tortu filovati toplim filom. Odozgo i sa strane, preko fila, posuti mlevenim orasima.

Po ÅŸelji torta se odozgo, umesto posipanja mlevenim orasima, moÅŸe preliti glazurom od prÅŸenog Å¡ećera. U tom slučaju, gornja torta se ne premazuje filom.

Glazura od prÅŸenog Å¡ećera:

150 g Å¡ećera u kristalu prÅŸiti, stalno meÅ¡ajući da dobije svetlo-mrku boju. Preliti brzo preko torte i zaseći parčiće jer se brzo stvrdne.

POSNA TORTA SA PIVOM

Potrebno:

  • 900 g oraha
  • 700 g Å¡ećera u kristalu
  • 400 g mekog braÅ¡na
  • 1/2 l piva
  • 4 kaÅ¡ike ulja
  • 2 kesice vanile
  • 1 kaÅ¡ičica sode bikarbone
  • 1 limun
  • pekmez od kajsija

Priprema:

U vanglu staviti pola kilograma šećera u krpstalu, pola kilograma mlevenih oraha, 400 g mekog brašna, struganu koru i sok od jednog limuna, 4 kašike ulja, jednu kašičicu sode bikarbone i pola litra piva, pa sve dobro izmesiti.

Od ove mase u rerni ispeći dve kore u uljem podmazanom i brašnom posutom plehu na umerenoj temperaturi.

Fil:

U šerpu stavit 200 g šećera u kristalu, preliti sa časom i po vode i na šporetu uspinovati, malo ređe nego za slatko.

Dodati 250 g mlevenih oraha i 2 kesice vanile, promešati, malo prohladiti i filovati tortu iznutra i spolja.

Kore prvo premazati pekmezom od kajsija, a preko njega staviti fil. Spolja tortu posuti mlevenim orasima i ostaviti na hladno mesto do upotrebe.

POSNA TORTA SA SMOKVAMA I PIVOM

Potrebno:

  • 650 g Å¡ećera u kristalu
  • 350 g braÅ¡na
  • 250 g smokvi
  • 100 g ÅŸele bombona
  • 50 g seckanih oraha
  • 12 kaÅ¡ika mlevenih oraha
  • 12 kaÅ¡ika ulja
  • 1 flaÅ¡a piva(0.5 l )
  • 1 limun
  • 1 praÅ¡ak za pecivo
  • 1 kaÅ¡ika ruma
  • malo ekstrakta od malina

Priprema:

U vanglu sipati flašu piva. Dodati 250 g šećera, 12 kašika mlevenih oraha, ulje, struganu koru od limuna, brašno i prasak za pecivo. Sve dobro izmešati.

Od ove mase ispeći jednu koru u zagrejanoj rerni. Ispečeno i ohlađeno testo preseći vodoravno na pola, tako da se dobiju dve kore.

Fil:

Uspinovati 250 g šećera sa časom vode, malo ređe nego za slatko. Dodati 250 g mlevenih smokava i 50 g seckanih oraha.

U ohlađen fil umeÅ¡ati 100g sitno seckanih ÅŸele bombona. Ovim filovati tortu. Odozgo, tortu preliti punč glazurom.

Punč glazura:

Kuvati 150 g šećera u kristalu sa pola decilitra vode dok se ne pojave sjajni mehurići. Tada je šecer dovoljno kuvan.

Ovu masu izručiti u dubok porculanski tanjir i mešati dok šećer ne počne da se hladi.

Kad Å¡ećer postane kaÅ¡asta bela masa, dodati kaÅ¡iku ruma i nekoliko kapi ekstrakta od maline da dobije ruÅŸičastu boju.

Premazati tortu i staviti u rernu da se malo prosuši.

BELA TORTA

Potrebno:

  • 1/4 kg oraha
  • 1/4 kg sitnog Å¡ećera
  • 1/4 l starog belog vina
  • 1 kaÅ¡ičica sitnog cimeta
  • 1 kaÅ¡ičica sode bikarbone
  • 1/4 kg braÅ¡na

Priprema:

Sav materijal dobro izmeÅ¡ati. PaÅŸljivo namazati pleh bademovim ili običnim uljem, sipati masu i peći kao svaku drugu tortu.

Pleh posuti brašnom ili papirom za pečenje da se torta ne zalepi.

Kada se torta ohladi, preliti je glazurom od šećera da bude sva bela.

Pišite nam u komentarima vaše recepte za posne torte, a ovde pogledajte naše predloge za posna jela.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

417FanovaLajkuj
484PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno