16.7 C
Novi Sad
24.05.2024.
NaslovnaPutovanjaOd Minhena do Milana: Ovo su najbolji evropski gradovi za pešake

Od Minhena do Milana: Ovo su najbolji evropski gradovi za pešake

Nova studija je otkrila da su evropski gradovi jedni od najboljih za šetnju na svetu.

Novo istraživanje je otkrilo da je devet od 10 najboljih gradova za šetnju u Evropi, a na vrhu liste je Minhen, a zatim Milano, Varšava i Helsinki.

Izveštaj veb sajta za poređenje cena Compare the Market Australia analizirao je pešačke udaljenosti, bezbednosne ocene, troškove javnog prevoza, kao i druge faktore da bi se identifikovali najbolji gradovi za kretanje bez automobila.

Izvan Evrope, samo je Tokio uspeo da se plasira na listu 10 najboljih, koji se našao odmah iznad Madrida, Osla, Kopenhagena i Amsterdama, koji su svi postigli visoke rezultate.

Evropski gradovi su bili na vrhu liste po stazama za šetnju, vremenu i bezbednosti

U nekim gradovima, vožnja je jedina opcija za kretanje. U drugima je lakše hodati, biciklirati ili koristiti javni prevoz.

Da bi pomogao ljudima da pronađu svoj idealan grad pogodan za šetnju, Compare the Market Australia je razmotrio osam pojedinačnih faktora kako bi utvrdio koje su najbolje opcije.

Ispitali su 53 lokacije, rangirajući ih po tome koliko su dobre što nemaju automobile.

najbolji-gradovi-za-setnju-2
Foto: Unsplash

Za svaku tačku, lokacije su dobile ocenu između 0 i 1, pri čemu su svi gradovi profilisani, a zatim poređani od najvišeg do najnižeg.

Ono što je najvažnije, uzet je u obzir broj pešačkih staza, prema količini navedenoj u aplikaciji AllTrails planinarske rute.

Amsterdam, Oslo i Helsinki su ovde postigli posebno visoke rezultate.

Takođe je uzet u obzir nivo bezbednosti u gradu, prosečna mesečna količina padavina, mesta bez automobila i procenat stanovnika koji žive u krugu od 1 km hoda od zdravstvenih i obrazovnih prostora.

Fokusiranje na prostore bez automobila takođe je bilo deo istraživanja, pri čemu su dostupnost i cena javnog prevoza i biciklističkih staza igrali ulogu.

Na kraju, Minhen je došao na prvo mesto, zahvaljujući svom centru grada koji je uglavnom pogodan za pešake, šarmu ukrasnih javnih zgrada i prostranih parkova.

Podaci su pokazali da je Evropa u veoma dobroj poziciji u celini, sa kontinentom koji zauzima 20 mesta od 53 analizirana grada širom sveta.

Šta evropske gradove čini tako dobrima za pešake?

Nakon Minhena na listi je Milano u Italiji.

Utvrđeno je da je to mesto za pešačenje, sa 80 odsto stanovništva koje živi u krugu od jednog kilometra od zdravstvenih i obrazovnih usluga.

Sledeća je bila poljska metropola Varšava. Uprkos tome što je dom za ukupno 3,1 milion stanovnika, istraživanje je otkrilo da je centar grada izuzetno prohodan, uz dosta toga da se vidi usput.

Amsterdam je možda najpoznatiji po velikom broju bicikala, ali je ipak došao na 10. mesto na listi, zahvaljujući svojim stazama pored kanala.

To je dobro mesto za život, ili posetu, i za ljubitelje biciklizma, sa preko 500 kilometara biciklističkih staza.

– Razmatranje pogodnosti transporta je ključni korak u proceni potencijalnog doma, ili destinacije za odmor – objašnjava generalni direktor Money at Compare Market, Stefan Celer.

– To znači da gledate veze javnog prevoza i vidite koliko vam je najbliža stanica udaljena, u koje vreme vozi i frekvenciju, kao i identifikovanje pešačkih ruta na kojima se osećate bezbedno.

Ovde pogledajte koji su to najbolji gradovi za život.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

419FanovaLajkuj
479PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno