16.7 C
Novi Sad
24.05.2024.
NaslovnaNaukaIT TechInstagram kreće u borbu protiv sek*ualnog iznuđivanja tinejdžera

Instagram kreće u borbu protiv sek*ualnog iznuđivanja tinejdžera

Instagram je rešio da stane na put potencijalnim prevarantima i kriminalcima koji od tinejdžera pokušavaju da iznude gole fotografije i novac.

Kompanija Meta je u četvrtak objavila da testira nove funkcije kako bi obuzdala alarmantan trend koji se zove finansijska iznuda, koji često cilja na decu i tinejdžere.

Jednom kada se pošalju gole slike, prevaranti tvrde da će ih objaviti na mreži, bilo na javnim veb lokacijama ili na kanalima gde će njihovi prijatelji videti, osim ako žrtve ne pošalju novac ili poklon kartice.

U narednim nedeljama, Instagram je rekao da će uvesti razne nove funkcije, kao što su zamagljivanje golih slika poslatih u direktnim porukama i obaveštavanje korisnika kada su stupili u interakciju sa nekim ko se bavi finansijskim sek*om.

Alati će uskoro biti dostupni svim korisnicima širom sveta.

– To je zaista užasan zločin koji pokušava da natera ljude da se osećaju usamljeno i posramljeno – rekla je za CNN Antigona Dejvis, Metin direktor za globalnu bezbednost.

– Dobro je dokumentovano da zločin raste, i ovo je jedan od razloga zašto želimo da se pozabavimo ovim problemom i da se uverimo da su ljudi svesni šta radimo dok neprestano razvijamo naše alate.

Deljenje golih slika bez pristanka godinama je problem, obično među ljudima koji žele da se osvete žrtvama koje lično poznaju.

Međutim, FBI je nedavno rekao da je primetio porast slučajeva finansijske iznude od stranaca, koje su često pokrenuli prevaranti u inostranstvu.

U nekim slučajevima, sek*ualno iznuđivanje je dovelo do samoubistva.

Najnoviji Meta alati se zasnivaju na postojećim, povezanim bezbednosnim funkcijama za tinejdžere.

Uključuju striktna podešavanja koja sprečavaju razmenu poruka između nepovezanih naloga, povećanje bezbednosnih obaveštenja i opciju prijavljivanja DM-a koji prete da dele ili zahtevaju intimne slike.

instagram-tinejdzeri
Ovako će izgledati zaštitna funkcija

Prošle godine, Meta se udružila sa Nacionalnim centrom za nestalu i eksploatisanu decu (NCMEC) kako bi razvila “Take It Down” platformu.

Ta platforma omogućava mladim ljudima da kreiraju jedinstveni digitalni otisak prsta za eksplicitne slike koje žele da uklone sa interneta.

Alati takođe dolaze u trenutku kada se Meta, zajedno sa drugim društvenim mrežama, suočava sa hiljadama krivičnih tužbi u kojima se navodi kako su platforme nanele veliku štetu mladim korisnicima.

Od omogućavanja prodaje smrtonosnih droga do omogućavanja poremećaja u ishrani i zavisnosti od društvenih medija, pa sve do samoubistva.

Kako funkcionišu novi alati

Iz Mete su za CNN rekli da će prvo testirati svoju funkciju zaštite golotinje u direktnim porukama na Instagramu.

Kada se pošalje eksplicitna slika, platforma će zamutiti sliku i obavestiti primaoca da sadrži golotinju. Upozorenje će takođe podsetiti korisnike da ne moraju da odgovaraju i pitati ih da li žele da blokiraju pošiljaoca.

Takođe će se pojaviti obaveštenje kada platforma otkrije da korisnik želi da pošalje golu fotografiju, podstičući ga da preispita.

Alat će podrazumevano biti uključen za tinejdžere mlađe od 18 godina, ali će odrasli takođe dobiti obaveštenje koje ih ohrabruje da omoguće alatku.

Kompanija je rekla za CNN da Metina tehnologija koristi mašinsko učenje na uređaju kako bi utvrdila da li fotografija sadrži golotinju. Meta već zabranjuje golotinju na vestima i drugim javnim površinama svojih platformi.

Iz Mete takođe poručuju da rade na načinima za identifikaciju naloga koji bi mogli da se bave prevarama sa sek*ualnim iznuđivanjem otkrivanjem i praćenjem verovatnog ponašanja sek*ualne iznude.

Ovo uključuje otežavanje interakcije sa tim nalozima, kao što je blokiranje odlaznih poruka ili upozorenje korisnika koji su možda stupili u interakciju sa nalogom koji je uklonjen zbog sek*ualnog iznuđivanja.

Poruka će ih usmeriti na resurse koje podržavaju stručnjaci, navodi kompanija.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

419FanovaLajkuj
479PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno