16.7 C
Novi Sad
24.05.2024.
NaslovnaKulturaMuzikaBerlinska tehno scena na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa

Berlinska tehno scena na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa

Nemačko ministarstvo kulture i Unesko komisija dodali su berlinsku tehno scenu na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa te zemlje, u znak priznanja za doprinos scene kulturnom identitetu grada.

Berlinska Clubcommission, mreža berlinskih tehno klubova i muzičara, opisala je ovaj potez kao „još jednu prekretnicu za berlinske tehno producente, umetnike, klupske zaposlenike i organizatore događaja”.

Luc Lajhsenring, izvršni član odbora Clubcommissiona, rekao je nemačkoj televiziji DW:

– Ova odluka će nam pomoći da osiguramo da klupska kultura bude prepoznata kao značajan sektor vredan zaštite i podrške.

Više od decenije postoji kampanja da se tehno kultura i muzika dodaju na nemačku listu, koju predvodi Rave the Planet, neprofitna organizacija koja podržava kulturu elektronske muzike.

„Čestitam svim kulturnim stvaraocima koji su oblikovali i doprineli berlinskoj tehno kulturi“, navodi grupa u saopštenju na društvenim mrežama.

„Ovo je velika prekretnica za čitavu kulturu, a naša radost je neopisiva.“

Rave the Planet je podneo prijavu da tehno bude uvršten na listu u novembru 2022.

Na listi i rege muzika

Status nematerijalnog kulturnog nasleđa se češće dodeljuje tradicionalnijim kulturnim aktivnostima, kao što su malavijski ples Mvinoge ili slovačka kultura gajdaša.

Međutim, nedavno priznanje na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa jamajčanskog regea i ogromnog festivala Kumbh Mela u Indiji, podstaklo je lidere tehno zajednice u Berlinu da vode kampanju da njihova scena bude uvrštena u nemački registar, koji je odvojen od Uneskoove liste.

Tehno je fundamentalni deo grada, kaže Peter Kirn, DJ i muzički producent iz Berlina.

– U drugim gradovima ljudi ne bi prihvatili muziku koja je zaista teška ili čudna i puna sintisajzera i zaista brutalnih, izobličenih bubnjeva. Tehno je postao utočište za ljude koji su marginalizovani, a Berlin je prirodna privlačnost kao mesto koje je popustljivije kada dolazite iz mesta koja su manje permisivna.

Tehno scena je jedna od šest novih upisa na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa u Nemačkoj. Drugi uključuju voćno vino i planinarenje.

Parada u Bavarskoj poznata kao Kirchseeoner Perchtenlauf, gde se prisutni oblače kao krznena čudovišta, takođe je dodata na listu.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

419FanovaLajkuj
479PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno