16.7 C
Novi Sad
24.05.2024.
NaslovnaPutovanjaPrvi maj i putovanja: TOP 9 lokacija kao stvorenih za kratki beg...

Prvi maj i putovanja: TOP 9 lokacija kao stvorenih za kratki beg iz grada

Prvi maj i putovanja nekako ne mogu da se zamisle jedno bez drugog. Veliki broj ljudi iskoristi ove dane da pobegne iz grada i uživa u prirodi.

Na prvomajske praznike obično se nastave i uskršnji, pa je to idealna prilika za mini odmor.

Ukoliko niste raspoloženi za duga putovanja u inostranstvo, za vas imamo nekoliko ideja za izlete ili kraća putovanja po Srbiji.

Od idealnih destinacija za pešačenje, mesta sa istorijskim znamenitostima pa sve do uživanja na planinama i u banjama, izdvajamo osam savršenih predloga za kratka putovanja po Srbiji.

Fruška gora

Fruška gora je uvek dobar izbor za kratko putovanje. Često možete da čujete da je nazivaju “srpska Sveta gora” zbog čak 17 manastira koji se nalaze na ovoj planini, piše 92putovanja.

Većina manastira podignuta je kao zadužbina srpskih vladarskih porodica, a najpoznatiji su: Vrdnik, Velika Remeta, Grgeteg, Krušedol, Novo Hopovo, Fenek, ali tu su i Beočin, Bešenovo, Đipša, Jazak i drugi.

Pored manastira, tu su i brojne prirodne lepote, jezera i šume, ali i utvrđenja poput Petrovaradinske tvrđave i Vrdničke kule.

Oplenac

Na Oplencu, brdu nadomak Topole, možete da provedete jedan savršen prolećni vikend. Na Oplencu se nalazi Crkva Svetog Đorđa, kao i mauzolej dinastije Karađorđević koju je kao svoju zadužbinu podigao kralj Petar I Karađorđević.

oplenac
Foto: Nook

Pored ovih znamenitosti, na Oplencu se nalaze i vinogradi i vinarija koji će upotpuniti vaš obilazak ovom znamenitom mestu.

Zagajička brda

Za one koji vole pešačke ture, preporučujemo Zagajička brda na obodu Delibatske peščare koja je najbolje obići baš u ovo doba godine.

zagajicka-brda
Foto: Unsplash

Zagajička brda su veoma specifičnog izgleda, a podsećaju na loptaste bregove. To su zapravo peščane dine, delom šumovite a delom prekrivene stepskom vegetacijom, a predstavljaju jedan od poslednjih sačuvanih stepskih predela u Vojvodini.

Zagajička brda su, stanište najveće kolonije slepog kučeta u Evropi, a tu žive i druge zaštićene vrste.

Kosmaj

Još jedan predlog za pešačku turu je svakako planina Kosmaj. Na ovoj planini nadomak Beograda možete da uživate u prirodi, ali i da se opustite u Selters banji u njenom podnožju.

prvi maj putovanja
Foto: Unsplash

Vinogradi

prvi maj putovanja
Foto: Unsplash

U Srbiji se nalaze brojni vinogradi, kako na severu zemlje, u Vojvodini, tako i na jugu. Zato vam predlažemo da se uputite na jednu vinsku turu tokom predstojećih praznika, ukoliko još niste odlučili na koju destinaciju da se uputite.

Banje

Pored vinograda, Srbija obiluje i banjama među kojima su najpoznatije Vrnjačka banja, Sokobanja, Banja Vrujci i brojne druge.

vauceri-srbija-2024
Foto: Unsplash

Ovu banju je obožavao kralj Petar: Tamo se i dalje čuva i koristi njegova kada VIDEO
Srpska banja se nalazi na specifičnom magnetnom polju i za nju je čuo čitav svet FOTO
Pet najlepših banja u Srbiji: Za jednu sigurno niste čuli, a morate da je posetite

Zasavica

Za one koji su zainteresovani za outdoor turizam preporučujemo Specijalan rezervat prirode Zasavica koji predstavlja prirodno dobro I kategorije.

prvi maj putovanja
Foto: Unsplash

Rezervat se prostire u severnoj Mačvi, a u pitanju je močvarno područje sa poplavnim livadama i šumama površine 1825 hektara uz rečicu Zasavicu.

Zasavica je stanište više stotina ptica, životinja i riba.

Savršen izlet tokom predstojećih praznika: Ne treba vam više od 2.000 dinara
Na Zasavici je izgrađen objekat za posetioce sa više ležajeva, a u njoj se održavaju kampovi prirodnjaka iz Srbije i više zemalja Evrope.

Vinča

Ljubiteljima istorije predlažemo posetu Vinči u kojoj se nalazi važno arheološko nalazište.

Vinčanska kultura prostirala se oko 4000. godine pre naše ere, a njena pojedina naselja premašila su veličinom i brojem stanovnika sva istovremena neolitska naselja i prve gradove u Mesopotamiji, Egeji i Egiptu.

Pored arheološkog nalazišta, u Vinči možete onići i manastir Vavedenje iz 15. veka.

Tara

vidikovci-na-tari
Foto: Unsplash

Tara je jedna od najlepših planina u Srbiji. Ova planinska lepotica očaraće vas svojom raskošnom prirodom, a posebna atrakcija su vidikovci na Tari sa kojih se pruža magičan pogled.

U komentarima nam napišite koje su vaše omiljene lokacije za putovanja za Prvi maj?

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

419FanovaLajkuj
479PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno