34.5 C
Novi Sad
19.06.2024.
NaslovnaPutovanjaVidikovci na Tari: 5 lokacija sa kojih se pruža nestvaran pogled

Vidikovci na Tari: 5 lokacija sa kojih se pruža nestvaran pogled

Vidikovci na Tari posebna su atrakcija za sve posetioce ove magične planine. Tara je poznata po svojoj lepoti i netaknutoj prirodi, bogatoj flori i fauni, a vidikovci privlače veliki broj turista željnih da uživaju u predivnom pogledu.

Kako piše na zvaničnom sajtu Nacionalnog parku Tara postoji pet uređenih vidikovaca koji su ograđeni i bezbedni za posetioce, a ima i veliki broj onih koji su nepristupačni.

Vidikovci na Tari ostaviće vas bez daha, a ovo je naš izbor.

1. Banjska stena

Svakako najpoznatiji vidikovac na je Banjska stena. Skoro da nema osobe koja je posetila Taru, a da se nije slikala na ovom mestu. Vidikovac Banjska stena je od Mitrovca udaljen 6 kilometara i do njega vode dve obeležene pešačke staze 9 i 9a i makadamski put.

Vidikovac Banjska stena nalazi se na nadmorskoj visini od 1.065 metara. Sa njega se pruža pogled na jezero Perućac, kao i pogled na kanjon Drine i Osat u obližnjoj Bosni i Hercegovini.

Ova lokacija jedna je od omiljenih i za putovanja za Prvi maj.

vidikovci-na-tari
Foto: Unsplash

Ispod vidikovca se pruža Banjsko točilo, sipar, koji se u 19. veku koristio za transport drveta. Banjsko točilo dugo oko 1.300 metara danas je obraslo rastinjem među kojim se nalazi veliki broj retkih biljnih vrsta karakterističnih za sipare.

Ime Banjska stena, potiče od Banjskog vrela koje je izbijalo u njegovom podnožju. Vrelo je bilo kraškog porekla sa stalnom temperaturom vode od 4 stepena Celzijusa. Ime je dobilo od turske reči banja koja označava mesto sa toplom vodom.

2. Crnjeskovo

Crnjeskovo je vidikovac koji se nalazi u blizini naselja Kaluđerske bare. Do vidikovca vodi pešačka staza broj 3. Vidikovac Crnjeskovo nalazi se na litici visokoj 980 metara. Sa vidikovca se pruža pogled na klisuru reke Rače, dolinu Drine i Bajinu Baštu.

Na izlasku iz klisure smešten je srednjovekovni manastir Rača iz 13. veka, zadužbina kralja Dragutina Nemanjića. U blizini manastira je i skit sv. Đorđa koji je bi centar čuvene račanske prepisivačke škole.

vidikovci-na-tari
Foto: Nook

Sa vidikovca se na levoj strani može videti Krstata stena sa metalnim krstom ispod koje se nalaze pećine u kojima su monasi skrivali knjige.

U blizini vidikovca, kad se prođe kroz Kaluđerske bare, nalazi se manastir posvećen Saboru srpskih svetitelja, metoh manastira Rače. Manastir je zanimljiv jer se oltarski deo crkve nalazi na spratu novopodignutog zdanja. Ovaj mali manastir posećuju brojni turisti. U blizini je i ergela konja koji često znaju da došetaju do manastriskog imanja.

tara-konji
Foto: Nook

3. Osluša

Vidikovac Osluša nalazi se u istoimenom vikend naselju. Udaljen je 7 kilometara od Mitrovca ka Kaluđerskim barama.

Do ovog vidikovca možete doći prateći deo evropskog pešačkog koridora E7 ili biciklističkom rutom „Visoka Tara“. Nalazi se na 964 metara nadmorske visine.

Sa ovog lako dostupnog lokaliteta pruža se pogled na dolinu Drine, Bajinu Baštu i Osat u Bosni i planinu Povlen u pozadini.

Veoma je popularan kod turista. Kad se umorite od šetnje, tu je i kafić gde možete da se osvežite.

Vidikovac Osluša je i poletište za paraglajdere.

4. Zelenika

Zelenika je još jedan lako dostupan vidikovac na Tari. Osim toga što je do njega lako doći, ovaj vidikovac je takođe veoma atraktivan.

Smešten je pored puta Perućac – Mitrovac, odnosno 5 kilometara od Perućca i 7 kilometara od Mitrovca.

Ime je dobio po starom nazivu reke Drine. Naime, ljudi iz ovih krajeva nekada su Drinu zvali Zelenika ili Zelenka zbog njene smaragdno zelene boje.

vidikovci-na-tari
Foto: Nacionalni park Tara

Sa 555 metara nadmorske visine odavade se pruža pogled na dolinu reke Drine, veštačko jezero Perućac, hidrocentralu “Bajina Bašta”, predele Nacionalnog parka Drina i Osata u Republici Srpskoj.

Lokalitet je opremljen specifičnim drvenim mobilijarom koji upotpunjuje doživljaj posetilaca.

5. Janjač

Sa 1.473 metra nadmorske visine Janjač je jedan od najviših vrhova Nacionalnog parka Tara. Nalazi se u Zaovinama, iznad Gornjih Karaklija, na samoj granici Srbije i Republike Srpske (BiH).

janjac-vidikovac-tara
Foto: Nacionalni park Tara

Do njega se stiže uređenom tematskom stazom kroz selo Karaklije. Sa ovog vrha se pruža veličanstven panoramski pogled na atar sela Zaovine i masiv Tare a sa druge strane je Višegrad.

Pešačka staza koja vas vodi do vidikovca sprovešće vas koz upečatljive pejzaže Tare koji su idealni za fotografisanje i uživanje u svežem vazduhu.

Ako budete imali sreće možete čak videti čuvenu ćupriju na Drini Mehmed-paše Sokolovića koju je u svom romanu opisao naš nobelovac Ivo Andrić.

Za koji god da se odlučite, vidikovci na Tari definitivno treba da se nađu na vašoj listi kada odlučite da posetite ovu predivnu planinu.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
476PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno