16.2 C
Novi Sad
26.05.2024.
NaslovnaMagazinNa ovu mističnu planinu niko se nikada nije popeo, manja je od...

Na ovu mističnu planinu niko se nikada nije popeo, manja je od Mont Everesta i sveto mesto za 4 religije

Planina Kajlaš se nalazi u zapadnom delu Tibeta i jedno je od najsvetijih, ali i najnepristupačnijih mesta na svetu. Prema hinduističkom verovanju, ceo svet potiče sa planine Kajlaš.

Iako, prema zvaničnim podacima, niko nije stigao do njenog vrha, tibetanska predanja pričaju drugačiju priču.

Priču o tibetanskom svešteniku po imenu Milarepa koji je navodno uspeo da se popne na planinu u 11. veku, ali kada se vratio, upozorio je druge da se nikada ne penju na nju, jer će „mučiti Boga koji počiva na njenom vrhu“.

Neostvariv san

Iako je na visini od 6714 metara, mnogo manja od najviše planine na svetu Mont Everesta (8849 metara), ova mistična planina i dalje ostaje neosvojena.

Dva su velika razloga za to.

Prvo, Kajlaš se nalazi u veoma nepristupačnom okruženju i fizički izazov dostizanja i penjanja na planinu se smatra gotovo nemogućim, piše Index.

planina-kajlas

Strme padine, gotovo vertikalne površine i stalni snežni pokrivač razlog su što bi samo Spajdermen mogao da se popne na vrh Kajlaša.

A i on bi morao da se bori sa jakim vetrovima i oštrim vremenskim uslovima koji predstavljaju dodatnu opasnost za potencijalne penjače.

Uprkos ovim opasnostima, u prošlosti je bilo pokušaja da se popne na planinu Kajlaš koji su se završili neuspehom, ali opasno vreme i nepristupačan teren su samo deo razloga.

Sveta Gora

Naime, planina Kajlaš je mesto hodočašća četiri religije i stoga je penjanje na nju zabranjeno.

Pored Hindusa, planina je sveto mesto za budiste, džainiste i pripadnike tibetanske bon religije.

Pripadnici ovih religija hiljadama godina hodočaste oko planine duge 52 kilometra, koju bi, prema verovanju, za sreću trebalo preći za samo jedan dan.

planina-kajlas

Hindusi i budisti hodaju po planinama u smeru kazaljke na satu, dok džaini i pripadnici vere Bon hodaju u smeru suprotnom od kazaljke na satu.

U suprotnom, trebalo bi vam oko 15 sati da pređete ceo krug, ako ste u stvarno dobroj formi i brzo hodate.

Da, penjanje na ovu mističnu planinu bilo bi impresivno dostignuće, ali planina Kajlaš će i dalje ostati neuhvatljivi san avanturista širom sveta.

Kompleks piramida

U podnožju svete planine Kajlaš je kompleks piramida. Ima oko stotinu malih piramida, a oko jezgre je velika piramida Kajlaš.

Najzanimljivija stvar je u tome što su oblici piramide prilično čudni. Čini se da jedna nadopunjuje drugu, tako da se ne može tačno izračunati koliko ih ima.

Pretpostavlja se da ih ima ne više od 115. Istraživači koji su proučavali ovaj kraj, smatraju da je kompleks piramida čudo prirode.

Stručnjaci veruju da je kompleks nastao kao grad bogova, predstavnika stare, ali u isto vreme napredne civilizacije. Ova civilizacija je verovatno znala zakone fizike, prenosi Zanimacije.

Prema budističkom verovanju, treba obići ovu planinu sa pravim mislima i moguće je očistiti karmu nakupljenu tokom nekoliko prošlih života.

Poseban je doživljaj gledati čaroban izlazak sunca čiji se zraci ogledaju na vrhu planine i zaista pretvaraju ovu planinu u božanski doživljaj stvaranja sveta.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

419FanovaLajkuj
479PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno