18.4 C
Novi Sad
25.07.2024.
NaslovnaMagazinLjubimci6 rasa pasa koje najviše pate kad ostanu same, za njih je...

6 rasa pasa koje najviše pate kad ostanu same, za njih je usamljenost veliki stres

Kućni ljubimci ne vole odvajanje od vlasnika i čak doživljavaju depresiju zbog usamljenosti. Zbog toga dobro razmislite pre nego što se odlučite da imate psa jer uzmite u obzir i njihova osećanja.

Naravno, sve je individualno, neki psi bolje podnose samoću ali svakako ni jedan pas ne voli dugo da bude sam.

Ovih 6 rasa pasa poznate su po tome što najviše pate kad ostanu same.

1. Čivava

civava
Foto: Unsplash

Aktivna i stalno u pokretu, mala čivava je omiljeni kućni ljubimac prema kome se vlasnici često ponašaju kao prema detetu. Uživa u naručju vlasnika i u šetnjama s njim, ali ako ostane sama na duži vremenski period, anksioznost je može pretvoriti u pravog agresivca i destruktivca.

2. Pudla

Slatka krznena loptica je prijateljski raspoložena i snažno će se vezati za vas. Nažalost, toj pudla može postati previše zavisna od vašeg prisustva i razviti ozbiljnu anksioznost odvajanja ako je ostaite samu na duži vremenski period.

Ponekad to rezultira negativnim ponašanjem, a vaša draga kuca može napraviti veliku štetu u domu.

3. Bišon

Poput ljupke paperjaste kugle, bišon je nežan pas i žudi za vlasnikovom pažnjom. Kad ostane sam, a to potraje, sklon je da razvije probleme sa anksioznošću.

4. Maltezer

maltezer

Kao i čivava, slatki mali maltezer se često tretira kao dete i brzo navikne da bude u centru pažnje. Zato će biti ogorčen i ljubomoran ako ga ostavite samog.

5. Francuski buldog

francuski-buldog
Foto: Unsplash

On ne voli nikakvu aktivnost i više mu prija maženje sa vlasnikom za čijom je pažnjom sasvim lud. Francuski buldog zavisan je od ljudskog društva i pokazuje enormnu količinu ljubomore ako vlasnikova pažnja nije usmerena samo prema njemu. Apsolutno mrzi da bude sam.

6. Pomeranac

Ako postoji nešto što pomeranac mrzi više od kupanja, to je da bude sam. Ovi psi se lako vežu za svoje vlasnike, a ako moraju da provedu izvesno vreme sami, ili sa nekom osobom koja će ih pričuvati, mogu postati agresivni ili anksiozni.

Vaš aktivni pas možda će se mučiti u samoći, jer mu je stalno potrebna vežba, a psi bez obuke poslušnosti ili oni koji nisu navikli da budu sami, mogu se uznemiriti kad shvate da krećete na posao.

Psi se u većini slučajeva sami ne snalaze dobro. Mogu i da naprave štetu u domu, i često ne mogu da iskontrolišu fiziološke potrebe dovoljno dugo.

Psi koji sami provode dosta vremena, ali i kraći period, mogu doživeti ekstremni stres i strah.

Iako se svakom problemu u ponašanju pasa može naći rešenje, kad je reč o samoći u domu, vlasnik treba dobro da se potrudi da svog ljubimca navikne na odvajanje, prenosi Telegraf.rs.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
475PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno