18.4 C
Novi Sad
26.05.2024.
NaslovnaPutovanjaNajneobičnije selo u Srbiji celo je izgrađeno od kamena i nalazi se...

Najneobičnije selo u Srbiji celo je izgrađeno od kamena i nalazi se na Staroj planini (VIDEO)

Kameno selo Gostuša na Staroj planini sa pravom nosi epitet najneobičnijeg sela u Srbiji.

Ovo selo je jedinstvena ambijentalna celina koja predstavlja zaštićeno bogatstvo Srbije.

Da li ste posetili neko mesto koje je u potpunosti izgrađeno od kamena i od materijala koji se može naći u blizini? Ako niste, selo na obroncima Stare planine je pravo mesto za vas!

Selo Gostuša privuklo je pažnju domaćih ali i stranih turista. Takođe, veliki značaj ovom mestu pridali su i strani stručanjici koji su zadivljeni kućama građenim od kamena, blata i drugih prirodnih materijala.

Pored toga što predstavljaju pravi kuriozitet za arhitekte širom sveta, ova domaćinstva su posebna i po tome što su očuvala autentičan izgled.

Na ovom mestu nekada je živelo 1.500 stanovnika, danas je taj broj znatno manji. Smatra se da ovde trenutno živa stotinak meštana.

Ono što je do sada utvrđeno jeste da su kuće zidane bez maltera ili bilo kog drugog vezivnog materijala, tačnije tehnikom pod nazivom suvozidica.

To znači da umesto ćeramide i crepa, kao osnovni materijal za pokrivanje služe kamene ploče. Tako su sve zgrade praktično od temelja do krova, od kamena.

Za izvođenje ovakvih radova potrebni su veliko majstorstvo, iskustvo i trud. I upravo je to ono što ih čini tako jedinstvenim, retkim i nečim što jednostavno mora da se vidi i doživi.

Veliki potencijal kamenog sela ogleda se i u okruženosti i blizini mnogobrojnih prirodnih i kulturnih bogatstava ovog dela Srbije.

To je pre svega prelepa Stara planina, a u blizini je i Pirot sa raznovrsnim materijalnim i nematerijalnim kulturnim nasleđem.

Ovde treba dodati i gastronomske specijalitete ovog kraja, kao što je naravno pirotski kačkavalj, navodi portal “Serbia.com“.

Škola od 1840. godine

Škola u Gostuši postoji od 1840. godine. Dana 27. decembra 1867. godine dobilo je mesto učitelja – “daskala” Tasu Džunina od sela Ržana.

Primljen je za platu od 330 groša od “crkve”. Trebalo je da drži desnu pevnicu u crkvi i uči decu u školi. Seljani su imali da ga hrane, o svom trošku.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

419FanovaLajkuj
479PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno