12.8 C
Novi Sad
02.12.2023.
NaslovnaVestiDruštvoElektronske cigarete biće zabranjene maloletnicima u Srbiji

Elektronske cigarete biće zabranjene maloletnicima u Srbiji

Elektronske cigarete biće zabranjene maloletnicima u Srbiji. Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine objavilo je da počinje rad na izradi izmena Zakona o zaštiti potrošača.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva izmene će biti u delu koji se odnosi na zabranu prodaje maloletnicima elektronskih cigareta i drugih proizvoda sa ili bez nikotina.

Ranije je objavljeno da će elektronske cigarete biti zabranjene u svim zatvorenim javnim prostorima, firmama i ugostiteljskim objektima. To je predviđeno novim Predlogom nacrta Zakona o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru, prenosi Nova.

Ministarka zdravlja dr Danica Grujičić zalaže se za stroge kazne kada je zabrana pušenja u pitanju. Kako je izjavila, “sutra bi uvela potpunu zabranu pušenja u zatvorenom prostoru”.

– Zakon je završen. Sada ide na zakonodavstvo da se uskladi sa ostalim zakonima i da se vidi da li neke članove treba menjati. Ono što je važno je kaznena politika, koja mora da bude dobro sprovođena. Odnosno, inspekcije moraju ići u kontrolu.

Jer ako naplatite 5.000 dinara nekome kome je puna kafana, a sve zadimljeno, onda nećemo ništa uraditi. Ali ako treba da plati kaznu od milion dinara, onda mislim da će se dobro zamisliti – istakla je Grujičić.

Kako je kasnije potvrđeno iz Ministarstva zdravlja, zatvoreni prostori nisu jedina mesta u kojima bi pušenje moglo da bude zabranjeno. Na spisku se nalaze i visoko frekventni delovi gradova.

– Konzumiranje duvanskog dima i elektronskih cigareta biće zabranjeno na autobuskim stajalištima, dečijim igralištima i sportskim manifestacijama – potvrdila je pomoćnica ministarke zdravlja Jelena Janković.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime

Pratite nas

371FanovaLajkuj
251PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno