20 C
Novi Sad
11.10.2024.
NaslovnaMagazinLifestyleKako se čestita Bajram?

Kako se čestita Bajram?

Ramazanski bajram, jedan je od dva najvažnija praznika u islamskom kalendaru, a u nastavku saznajte kako se čestita Bajram.

Za islamske vernike danas počinje Ramazanski Bajram ili kako se još zove “Fiter Bajram”, praznik koji obeležava kraj jednomesečnog posta, nakon koga slede dani veselja – dani Bajrama.

Praznik počinje posebnim bajram – namazom (molitvom), kojeg obavlja cela zajednica na otvorenom prostoru koji se zove „musalla“. U velikim gradovima bajram – namaz se takođe obavlja u centralnim džamijama.

Važan element Bajrama je i njegova javna manifestacija – obavljanje namaza, lepo oblačenje, poseta rodbini i prijateljima, čestitanju usmeno ili pismeno.

Kako se čestita Bajram?

Ovaj praznik obično se čestita: „Bajram šerif mubarek olsun“, što u prevodu znači: „Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen“, a odgovara se: „Allah razi olsun“, što u prevodu znači: „Neka je Bog zadovoljan“.

Početak Bajrama označava i početak širenja radosti i sreće u porodici.

Tokom dana Bajrama se jede u znak obožavanja Alaha, dok su vrste hrane koje karakterišu ovaj praznik sarme i baklave.

Sastavni deo praznika su i posete porodici i rodbini, a deca dobijaju slatkiše ili poklone. Praznuje se tri dana.

Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova, drugi dan se obilaze groblja, pa se ujedno obeležava i kao Dan šehida (palih boraca).

Treći dan predviđen je za druženje sa prijateljima i poznanicima, a u tradiciji je ukorenjeno da se sklapaju prijateljstva.

Ramazanskom bajramu prethodi 29 ili 30 dana posta, tokom kog su se vernici uzdržavali od hrane i pića od izlaska do zalaska sunca, kao i loših misli i dela, piše N1.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

416FanovaLajkuj
471PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno