19 C
Novi Sad
17.05.2024.
NaslovnaMagazinReceptiPosna jela: 7 ukusnih predloga za 7 dana posta (RECEPT)

Posna jela: 7 ukusnih predloga za 7 dana posta (RECEPT)

Posna jela mogu biti raznolika i zdrava. Dovoljno je samo malo kulinarske mašte i malo vremena da ih spremite i da uživate u njima.

Kad dođe vreme posta mnogi su u dilemi koju posnu hranu pripremiti, a da u isto vreme bude ukusna i da može da zasiti.

Donosimo vam sedam predloga za posna jela za ručak, za sedam dana u nedelji.

Crkva nalaže da post počnete na ulju, s tim što bi sredom i petkom na meniju trebalo da se nađu posna jela na vodi.

Subotom i nedeljom je dozvoljeno da se jede riba.

PONEDELJAK – Rižoto sa povrćem

posna-jela

Potrebno:

  • 200 g kukuruza šećerca
  • 200 g pirinča
  • 200 g graška
  • 1 glavica luka
  • 2 šargarepe
  • susam po želji
  • ulje
  • so
  • biber
  • peršun

Priprema:

U dublju šerpu izdinstajte luk i šargarepu koje ste narendali a zatim dodajte ostalo povrće. Posolite i stavite malo bibera a onda nalijte vode (oko 1,5l) i pustite da se povrće skuva. Pirinač dobro operite i dodajte ga skoro kuvanom povrću.

Pustite da sve vri 5 minuta, a onda poklopite šerpu i sklonite je sa ringle. Dodajte prepečeni susam, piše Stil.

Dodajte svež ili suv peršun. Nakon 15 min, otvorite šerpu i promešajte rižoto. Nakon desetak minuta jelo možete da poslužite, a kao prilog koristite sezonsku salatu.

Ovaj rižoto možete da ponesete i na posao i sa tim izbegnete hranu iz pekare.

UTORAK – Podvarak

posna-jela-2
Foto: Bakina kuhinja

Potrebno:

  • glavica kiselog kupusa
  • 2 glavice crnog luka
  • lovorov list
  • 1/2 kašike aleve paprike
  • 2 kašike ulja, biber u zrnu

Priprema:

Kupus operite u hladnoj vodi, ocedite i sitno iseckajte. Isitnite luk i propržite na ulju.

Dodajte kupus, pa dinstajte nekoliko minuta. Začinite sa malo bibera, dodajte lovorov list i alevu papriku, pa nalijte malo tople vode i nastavite da dinstate.

Kad se tečnost ukuva, kupus stavite u zagrejanu rernu da se dobro zapeče. Podvarak poslužite uz neku testeninu ili kuvan krompir.

SREDA – Krem čorba od paradajza (posna jela na vodi)

posna-jela-3

Potrebno:

  • 500 ml tečnog paradajza
  • 300 ml vode
  • 2 šargarepe
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 krompira
  • so i biber
  • malo peršuna

Priprema:

Luk, šargarepu i kompir skuvajte u malo vode zatim štapnim mikserom sve sameljite i dodajte tečni paradajz.

Pustite da sve vri 15 minuta, dodajte so i biber i suvi peršun. Toplu čorbu poslužite uz kockice suvog hleba.

ČETVRTAK – Tavče gravče

tavce-gravce
Foto: Bakina kuhinja

Potrebno:

  • 500g belog pasulja Tetovca
  • 250 g crnog luka
  • malo ulja
  • malo bibera
  • aleve paprike i soli
  • lovorov list

Priprema:

Stavite pasulj u lonac i nalijte vodu da prekrije pasulj. Pustite neka sve provri pa prospite tu vodu a sipajte drugu i u nju još dodajte krupno sečen crni luk.

Kada se pasulj skuva tako da se odvaja korica, zapržite pasulj tako što ćete u tiganju da napravite “vruću zapršku” od ulja, brašna i aleve paprike.

Zapržite pasulj i ostavite da vri još par minuta. Zatim, dodajte lovorov list i sve preručite u vatrostalnu činiju.

Zapecite pasulj u rerni na 250 stepeni Celzijusa dok se ne uhvati korica. Poslužite toplo uz turšiju.

PETAK – Paprike punjene bukovačom (posna jela na vodi)

paprike-punjene-bukovacom
Foto: Bakina kuhinja

Potrebno:

  • 300 g pirinča
  • 300 g bukovače
  • 1 praziluk
  • so i biber
  • bosiljak
  • 8 paprika
  • 300ml sosa od paradajza
  • malo vode

Priprema:

Praziluk i bukovaču sitno iseckajte pa je pomešajte sa opranim pirinčem, sve začinite biberom i sa soli pa napunite paprike sa tom smesom.

Možete da koristite i suve paprike s tim što će vam biti potrebno više od 8 komada.

Punjene paprike posložite u dublju šerpu pa nalijte paradajz sos i malo vode po njima.

Šerpu možete da stavite na ringlu pa da paprike kuvate nekih sat vremena. Isto možete da je prekrijete folijom pa sve zapečete u rerni nekih sat i po. Prijatno!

SUBOTA – Dan za ribu

riba

Potrebno:

  • 4 ribe (skuša, oslić, haringa- sami izaberite)
  • malo ulja
  • malo limuna
  • so i biber

Priprema:

Ribu očistite, dobro je posolite, stavite biber i maslinovo ulje pa je složite u vatrostalnu činiju.

Na nju isecite limun, prekrijte aluminijumskom folijom i sve stavite u zagrejanu rernu na 250 stepeni. Pecite pola sata pa skinite foliju i pecite još 15 minuta.

Uz ribu možete da poslužite i baren krompir, ili karfiol i brokoli.

NEDELJA – Posna pica

posna-pica
Foto: Bakina kuhinja

Potrebno:

  • 200 g kukuruza šećerca
  • malo luka
  • konzerva tunjevine
  • posni kačkavalj
  • masline
  • so i biber
  • dve podloge za picu
  • kečap

Priprema:

Podlogu za picu premažite kečapom pa dodajte kukuruz(može i zaleđen), komadiće tunjevine, krupno isečen luk, poslolite pa preko narendajte kačkavalj i stavite masline.

Sve zapecite u rerni na 200 stepeni.

Prijatno!

U komentarima nam napišite neki od vaših recepata za posna jela, a ovde pogledajte naše predloge za posne torte.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
478PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno