Ručak za sedam dana nije jednostavno smisliti. Zato smo tu mi da vam pomognemo sa predlozima.
Predlažemo vam 7 jednostavnih recepata koje možete da spremite uveče, a sutradan samo podgrejete:
PONEDELJAK: Ćufte u sosu
Sastojci:
- 800 gr. mlevenog mesa
- 1 veća glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- peršunovo lišće
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
- malo bibera
- 1 kašičica sitne crvene paprike
- 3 kašičice hlebnih mrvica (prezle)
Priprema:
Izmešajte sve sastojke pa rukama pravite ćufte, uvljajte u prezle i pržite u ulju. Pržite ćufte 3-4 minute s jedne i 3-4 minute s druge strane.
Izvadite ih na tanjir pa u to ulje dodajte luk, malo brašna, 400 ml paradajza soka, oo 800 ml vode i 1 kašika soja sosa. Kuvajte ih dok se sos ne ukrčka a ćufte postanu meke, piše Stil.
Poslužite uz pire krompir.
UTORAK: Piletina u sosu
Sastojci:
- 1 veća glavica crnog luka
- 2 rendane šargarepe
- 600 grama pilećeg belog mesa
- biber, so, suvi začin, suva začinska paprika
- 2 paradajza
- 250 ml vode
- kašika brašna
- 2 kašike paradajz pirea
Priprema:
Crni luk predinstajte na malo masnoće, pa dodajte rendanu šargarepu i belo pileće meso iseckano na kockice.
Kada se sve prodinsta dodajte seckan paradajz, pa paradajz pire, malo brašna upržite i dodajte vodu i začine.
Kada se sve ukrčka dobili ste sos koji možete da poslužite uz makarone ili restovani krompir.
SREDA: Sataraš sa kobasicama
Potrebno je:
- 400 grama kobasica
- 400 paradajza
- 400 paprika
- 2 glavice crnog luka
- 1 šolja pirinča
- začini
Priprema:
U tiganj prvo prepržite kobasice, a zatim odmah dodajte luk, paradajz i papriku sitno seckanu na kockice.
Kada se sve prodinsta, dodati začine i pirinač. Nalijte malo vode i ostavite da se lagano krčka. Poslužiti toplo.
ČETVRTAK: Kljukuša, stari recept sa sela
Sastojci:
- 500 gr. krompira
- 200 gr. crnog luka
- 200 ml. jogurta
- 100 ml. vode
- kašičica suvog začina
- so i biber po ukusu
- 50 ml. ulja
- 2 jajeta
- 5 kašika brašna
Za premazivanje:
- 200 gr. kisele pavlake ili kiselog mleka
- 2 čena belog luka ili beli luk u prahu
Priprema:
Iseckajte luk i krompir na kockice, umutite jaja pa dodajte ulje, jogurt, vodu, začine, brašno. Sve izmešajte pa sipjate u podmazan pleh.
Pečeno i vruće isecite na kocke i premažite pavlakom ili kiselim mlekom. Pospite belim lukom.
Ovo jelo možete obogatiti sitnim sirom ili iseckanim kobasicama, pršutom.
PETAK: Šnicle sa pavlakom iz rerne
Sastojci:
- 6 telećih ili junećih šnicli – oko 700 g
- 70 g putera
- 300 g kisele pavlake
- oko 50 g mrvica od hleba
- 5 jaja
- so i biber po ukusu
Priprema:
Izlupati i zarezati po ivicama šnicle da se ne savijaju. Osoliti i pobiberiti šnicle pa uvaljati u hlebne mrvice.
Vatrostalnu posudu dobro namazati puterom, poređati šnicle tako da se malo preklapaju i dobro ih sabiti da budu u jednom sloju, pa zaliti umućenim jajima, pavlakom, solju i biberom.
Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko 40 minuta.
SUBOTA: Pasulj
Sastojci:
- Suve slaninice
- 400 grama pasulja
- 1 glavica luka
- 1 šargarepa
- 1 paškanat
- začin po volji
Priprema:
Slaninu i luk predinstati, pa dodati izrendanu šargarepu u paškanat.
Dodati i prethodno natopljen pa opran pasulj i začine. Naliti vodom i kuvati oko sat vremena.
NEDELJA: Lazanje od sira i spanaća
Sastojci:
- 400 grama sitnog sira
- 300 spanaća
- so i biber
- 1 litar mleka
- 3 kašike brašna
- so i biber
- kačkavalj
- kore za lazanje
Priprema:
Umutite sir i spanać sa začinima. Napravite bešamel sos od malo maslaca i brašna, a potom i mleka.
Slažite lazanje tako što ćete na koru za lazanje (ne treba ranije da se kuva) stavite sloj sa sirom i spanaćem, a onda bešamel sos, rendan kačkavalj pa opet kora za lazanje i tako dok ne potrošite sav materijal.
Peći oko 45 minuta na 200 stepeni Celzijusa.
Prijatno!