20 C
Novi Sad
11.10.2024.
NaslovnaMagazinRecepti7 recepata za 7 dana: Predlozi za ručak od ponedeljka do nedelje

7 recepata za 7 dana: Predlozi za ručak od ponedeljka do nedelje

Ručak za sedam dana nije jednostavno smisliti. Zato smo tu mi da vam pomognemo sa predlozima.

Predlažemo vam 7 jednostavnih recepata koje možete da spremite uveče, a sutradan samo podgrejete:

PONEDELJAK: Ćufte u sosu

Sastojci:

  • 800 gr. mlevenog mesa
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • peršunovo lišće
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • malo bibera
  • 1 kašičica sitne crvene paprike
  • 3 kašičice hlebnih mrvica (prezle)

Priprema:

Izmešajte sve sastojke pa rukama pravite ćufte, uvljajte u prezle i pržite u ulju. Pržite ćufte 3-4 minute s jedne i 3-4 minute s druge strane.

Izvadite ih na tanjir pa u to ulje dodajte luk, malo brašna, 400 ml paradajza soka, oo 800 ml vode i 1 kašika soja sosa. Kuvajte ih dok se sos ne ukrčka a ćufte postanu meke, piše Stil.

Poslužite uz pire krompir.

UTORAK: Piletina u sosu

Sastojci:

  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 rendane šargarepe
  • 600 grama pilećeg belog mesa
  • biber, so, suvi začin, suva začinska paprika
  • 2 paradajza
  • 250 ml vode
  • kašika brašna
  • 2 kašike paradajz pirea

Priprema:

Crni luk predinstajte na malo masnoće, pa dodajte rendanu šargarepu i belo pileće meso iseckano na kockice.

Kada se sve prodinsta dodajte seckan paradajz, pa paradajz pire, malo brašna upržite i dodajte vodu i začine.

Kada se sve ukrčka dobili ste sos koji možete da poslužite uz makarone ili restovani krompir.

SREDA: Sataraš sa kobasicama

Potrebno je:

  • 400 grama kobasica
  • 400 paradajza
  • 400 paprika
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 šolja pirinča
  • začini
sataras-sa-kobasicom
Foto: Profimedia

Priprema:

U tiganj prvo prepržite kobasice, a zatim odmah dodajte luk, paradajz i papriku sitno seckanu na kockice.

Kada se sve prodinsta, dodati začine i pirinač. Nalijte malo vode i ostavite da se lagano krčka. Poslužiti toplo.

ČETVRTAK: Kljukuša, stari recept sa sela

Sastojci:

  • 500 gr. krompira
  • 200 gr. crnog luka
  • 200 ml. jogurta
  • 100 ml. vode
  • kašičica suvog začina
  • so i biber po ukusu
  • 50 ml. ulja
  • 2 jajeta
  • 5 kašika brašna

Za premazivanje:

  • 200 gr. kisele pavlake ili kiselog mleka
  • 2 čena belog luka ili beli luk u prahu

Priprema:

Iseckajte luk i krompir na kockice, umutite jaja pa dodajte ulje, jogurt, vodu, začine, brašno. Sve izmešajte pa sipjate u podmazan pleh.

Pečeno i vruće isecite na kocke i premažite pavlakom ili kiselim mlekom. Pospite belim lukom.

Ovo jelo možete obogatiti sitnim sirom ili iseckanim kobasicama, pršutom.

PETAK: Šnicle sa pavlakom iz rerne

Sastojci:

  • 6 telećih ili junećih šnicli – oko 700 g
  • 70 g putera
  • 300 g kisele pavlake
  • oko 50 g mrvica od hleba
  • 5 jaja
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Izlupati i zarezati po ivicama šnicle da se ne savijaju. Osoliti i pobiberiti šnicle pa uvaljati u hlebne mrvice.

Vatrostalnu posudu dobro namazati puterom, poređati šnicle tako da se malo preklapaju i dobro ih sabiti da budu u jednom sloju, pa zaliti umućenim jajima, pavlakom, solju i biberom.

Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko 40 minuta.

SUBOTA: Pasulj

Sastojci:

  • Suve slaninice
  • 400 grama pasulja
  • 1 glavica luka
  • 1 šargarepa
  • 1 paškanat
  • začin po volji
pasulj
Foto: Shutterstock

Priprema:

Slaninu i luk predinstati, pa dodati izrendanu šargarepu u paškanat.

Dodati i prethodno natopljen pa opran pasulj i začine. Naliti vodom i kuvati oko sat vremena.

NEDELJA: Lazanje od sira i spanaća

Sastojci:

  • 400 grama sitnog sira
  • 300 spanaća
  • so i biber
  • 1 litar mleka
  • 3 kašike brašna
  • so i biber
  • kačkavalj
  • kore za lazanje
lazanja-sa-spanacem
Foto: Thinkstock

Priprema:

Umutite sir i spanać sa začinima. Napravite bešamel sos od malo maslaca i brašna, a potom i mleka.

Slažite lazanje tako što ćete na koru za lazanje (ne treba ranije da se kuva) stavite sloj sa sirom i spanaćem, a onda bešamel sos, rendan kačkavalj pa opet kora za lazanje i tako dok ne potrošite sav materijal.

Peći oko 45 minuta na 200 stepeni Celzijusa.

Prijatno!

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

416FanovaLajkuj
471PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno