6.1 C
Novi Sad
20.04.2024.
NaslovnaMagazinLifestyleNutricionista savetuje kako da za vreme praznika jedete pametno i izbegnete probleme...

Nutricionista savetuje kako da za vreme praznika jedete pametno i izbegnete probleme sa varenjem

Nutricionista Ana Todorović za N1 govorila je o tome kako u vreme praznika izbeći probleme s varenjem.

– Predstoje praznici i oni predstavljaju dane kada se sa radošću okuplja u krugu porodice i bliskih prijatelja. Ono što taj period podrazumeva jeste i obilje hrane koja je jaka, masna, kalorična i prezačinjena.

Osim toga unose se veće količine alkohola. Uobičajeno je da se ljudi u ovom periodu ugoje, a nije ni redak slučaj da se poremete laboratorijski parametri u smislu povećanja holesterola, triglicerida, šećera…

Česti su problemi i sa žučnom kesom i organima za varenje. Mogu se pojaviti gasovi, nadimanje.

Ono što je takođe česta pojava jeste povišen krvni pritisak. Često pitanje je kako se ponašati, šta jesti na slavi ili za novogodišnju noć ili Božić i dan posle, a da to ne ostavi dalekosežne posledice u vidu navedenih problema – kaže za N1 nutricionista Ana Todorovic.

Dodaje da praznična trpeza uglavnom podrazumeva početak u vidu predjela, a nastavak je čorba, sarma i pečenje da bi se sve na kraju završilo kolačima ili tortom.

Podrazumevaju se i čuvene ruska salata i francuska salata, razne salate sa pavlakom, majonezom, pite…

Preporuke

– Preporuka je da se od svega uzme po malo i sa razmacima kako ne bilo previše opterećujuće. Naravno nešto treba i preskočiti kao što je hleb, pite, zaustaviti se na jednoj sarmi, opredeliti se za samo jednu vrstu mesa i od svega sipati po malo. Hranu treba žvakati polako, bez distakcija kao što je gledanje u telefon.

Salate koje se serviraju su često dosta slane i pune ulja ili majoneza pa i tu treba biti umeren.

Salate sa pavlakom, majonezom, šunkom i kačkaljem uvek treba zameniti svežim salatama – od kiselog kupusa, paprike, malo krastavčića koje pomažu da se uneta hrana bolje svari – kaže sagovornica.

Ona savetuje da treba uvrstiti i ljute papričice, ren koji doprinosi boljem varenju.

Nutricionista ističe kako je poznato da đumibir, ljuta papirčica, kurkuma predstavljaju začine koji izuzetno povoljno utiču na naš metabolizam.

Đumbir je odličan u ceđenim sokovima, ali dobar je i kao čaj sam za sebe, a kurkuma se može dodavati raznim jelima.

Ljuta papričica je odličan dodatak obrocima u kojima npr. imamo masnije meso.

Mešavina za ubrzavanje metabolizma

Odlična mešavina za ubrzanje metabolizma, a ujedno i smanjenje holesterola i triglicerida i brže varenje bi bila da se svako jutro u čaši mlake vode ili ceđenog npr. grejpfruta razmuti 1 kafena kašičica mešavine koju smo napravili od:

50 g đumbira + 50g kurkume + 50 g cimeta ( čuvati u teglici).

– Grejpfrut se ne uparuje dobro sa pojedinim lekovima za hipertenziju, određenim kortikosteroidima i u tom smislu treba biti oprezan i čitati uputstva – kaže sagovornica.

Ona savetuje da kada je alkohol u pitanju za užitak je sasvim dovoljna čaša do dve vina, čašica – dve domaće rakijice, sokove je najbolje izbeći, a kiselu ili običnu vodu piti u razmacima između predjela i glavnog jela – ne vezivati vodu uz obrok zato što se time remeti varenje.

Digestivni problemi i kako ih rešiti

– Ukoliko dođe do digestivnih problema u vidu nadimanja, preporuka je čaj od anisa ili sa dodakom kima ili crnog kumina – savetuje nutricionista.

Ona ističe da su slatkiši neizostavni deo praznične trpeze. Sa njima takođe treba biti umeren.

Poželjno je modifikovati recepte, smanjiti količinu šećera koja se preporučuje za pravljenje torti i kolača ili jedan deo zameniti prirodnim zaslađivačima kao što je stevija.

– Danas su jako popularni tkz. row slatkiši – od sirovih sastojaka. Uglavnom se prave od urmi i drugog koštunjavog voća, crne čokolade, kokosovog ulja… Svakako predstavljaju skuplju, ali mnogo zdraviju varijantu, treba ih praviti u manjim količinama i takođe biti umeren u konzumiranju ovih poslastica obzirom da su pune prirodnog šećera koji takođe ima značajan uticaj na vredenosti šećera u krvi što se posebno odnosi na osobe koje boluju od dijabetesa. Poslasticama je uvek poželjno dodavati cimet koji učestvuje u razgradnji unetog šećera i sprečava nagle skokove porasta šećera u krvi – savetuje nutricionista.

– Česta pojava je i da se za Božićni dan pretera u količini jake hrane, a prethodni dan je osoba prestala višenedeljni post što je dovodi u rizik da dođe do problema sa žučnom kesom zbog iznenadnog opterećenja organa za varenje – upozorava nutricionista i dijeteticar Ana Todorović.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

417FanovaLajkuj
485PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno