Mimoza salata, pored ruske, verovatno je jedna od najomiljenijih salata. Ova ukusna salata neizostovan je deo prazničnih trpeza.
Kao i ruska salata ima nekoliko verzija.
Ovo je osnovni recept, koji mnoge domaćice modifikuju prema ukusu ukućana i gostiju, piše Citymagazine.
Sastojci:
- 4 krompira
- 6 tvrdo kuvanih jaja
- 200 g stišnjene šunke ili šunkarice
- 300 g tvrdog sira (kačkavalj,trapist…)
- 1 pavlaka
- 100g majoneza
- so, biber
Mimoza salata, priprema:
Skuvati krompir u ljusci i ohladiti ga. Jaja kuvati duže od 5 minuta, tako da žumance ne bude rovito.
Napraviti preliv za salatu, mešanjem pavlake i majoneza. Preliv začiniti po ukusu.
Svi sastojci se rendaju i slažu u slojevima u činiju u kojoj će biti posluženi.
Dno činije se premaže slojem preliva od majoneza i pavlake.
Prvo se stavlja rendani krompir, a preko njega preliv. Izrendati (ili sitno iseckati) šunkaricu i premazati prelivom u tankom sloju.
Izrendati kuvano jaje, a zatim preliv. Preko jaja se renda sir.
Ponovo slagati sastojke istim redosledom dok se ne utroše. Na kraju narendati malo više sira i ukrasiti rendanim žumancima, kako bi salata opravdala svoj naziv.