Recept za falafel je više nego jednostavan, a ukus mu je poseban!
Zdravo jelo brze hrane sa Bliskog istoka, napravljeno od leblebija, svežeg začinskog bilja i začina koji se oblikuju u male pljeskavice ili kuglice, poslednjih nekoliko godina osvojilo je svet svojim ukusom.
Smatra se da je falafel nastao u Egiptu jer su vernici Koptske katoličke crkve tražili obilnu zamenu za meso tokom dugih sezona posta ili posta.
Služio se u obliku sendviča sa tahini prelivom i obiljem mediteranske salate, sa kriškama pečenog ili prženog patlidžana.
Ovo vegansko jelo pripremljeno je od jednostavnih, svakodnevnih sastojaka i nećete verovati kako ga je lako napraviti kod kuće.
Odlični sastojci su ključni za odličan krajnji proizvod, pa obavezno kupite začine visokog kvaliteta kao što su kim i korijander za svoju mešavinu.
U nastavku su još neki korisni saveti i recept za falafel kuglice koje ćete jednostavno voleti!
Recept za falafel kuglice
Pored odličnog ukusa, najbolje je to što prženi falafel možete poslužiti na više načina.
Sa zelenom salatom i sosom od susama, tradicionalno se pravi u pita hlebu sa dodatkom salate, mnogi obožavaju falafel burgere, a služi se i umesto mesa sa omiljenim prilogom.
Ovo su sastojci koji su vam potrebni za pravljenje falafel kuglica kod kuće:
- 200 g suvog slanutka, namočenog preko noći
- 1 luk, sitno isečen
- 50 g peršuna, sitno iseckanog
- 15 g korijandera, grubo iseckanog
- 1 mala zelena čili paprika
- 3 čena belog luka
- 1 kašičica kima
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice crnog bibera
- 1-2 kašike brašna od slanutka
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- ulje za prženje
Priprema
Potopite leblebije u vodu preko noći. Ocedite leblebije i stavite ih u mašinu za hranu ili električnu seckalicu, zajedno sa lukom, peršunom, korijanderom, biberom, belim lukom, kimom, solju i crnim biberom.
Mešati dok smesa ne poprimi strukturu vlažnog peska.
Prebacite mešavinu falafela u činiju i dodajte brašno od leblebije i sodu bikarbonu.
Promešajte, pa stavite u frižider na 30 minuta da se ukusi prožete i smesa malo stegne.
Rukama ili kuglom za sladoled oblikujte falafel u kuglice.
Nakon što ste oblikovali kuglice za falafel, pržite ih na ulju na srednjoj temperaturi 3-4 minuta ili dok ne poprime zlatnu boju, piše Putni Kofer.
Izvadite ih na tanjir obložen papirnim ubrusom da upije višak masnoće.
Poslužite falafel sa tahini sosom, pita hleb u svežoj salati.
Mali savet na kraju.
Ako vam je smesa previše vlažna, možete dodati još jednu kašiku brašna od leblebija. Ako je previše suvo i mrvljivo, možete dodati kašičicu ili dve vode ili limunovog soka.