24.5 C
Novi Sad
16.04.2024.
NaslovnaMagazinReceptiRecept za savršeno slavsko žito

Recept za savršeno slavsko žito

Recept za slavsko žito kojim ćete oduševiti goste. Sezona slava je pred nama, pa se valja pripremiti na vreme.

Sastojci:

  •  300 g pšenice
  • 300 g mlevenih oraha
  • oko 250 g šećera
  • muskatni oraščić
  • malo cimeta na vrh noža

Priprema:

Pšenicu (žito) dobro očistiti od nečistoće i isprati je pod mlazom vode. Staviti je u veći sud (jer bubri prilikom kuvanja) i ostaviti da provri.

Kad provri, pustiti da vri par minuta, prosuti vodu (žito ostaje u cediljki), naliti novu, hladnu vodu i ponoviti postupak.

Ostaviti da opet provri, baciti vodu, naliti opet čistu hladnu vodu i ostaviti da provri. To se radi četiri puta, da bi se voda izbistrila. U toku kuvanja, neka zrna žita će se već raspuknuti, otvarati se i to je dobro, tako treba.

Kad četvrti put voda provri, skloniti posudu sa šporeta, staviti na hladno mesto, poklopiti poklopcem. Posle par sati mirovanja, žito će biti kuvano, i većina zrna raspuknuta i prohlađena, savetuje autorka recepta Snežana sa Coolinarike.

Žito procediti (sačuvati 2 dl tečnosti) i samleti ga.

U većoj šerpi izmešati žito, mlevene orahe (pre mešanja odvojiti malo mlevenih oraha i par polovina jezgra za ukrašavanje) i malo šećera. Dodati malo cimeta i muskatnokog oraščića.

Žitu dodati malo vode od kuvanja, da ne bude suvo. Probati ukus, pa po potrebi dodati još šećera.

Žito staviti u činiju, posuti ga mlevenim orasima i ukrasiti polovinama jezgra. Dekoracija stola za slavu je takođe važna, a vaše žito će se savršeno uklopiti u slavsku trpezu.

Ukućani i gosti se na dan slave, pre ručka, posluže kašičicom žita.

Prijatno!

U komentarima nam napišite ako ste isprobali ovaj recept za slavsko žito i kako vam se čini.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
485PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno