18.4 C
Novi Sad
27.05.2024.
NaslovnaMagazinLifestyleDekoracija stola za slavu: Male tajne uz pomoć kojih će vaša trpeza...

Dekoracija stola za slavu: Male tajne uz pomoć kojih će vaša trpeza zablistati

Dekoracija stola za slavu prilika je za domaćice da pokažu svoju kreativnost. Uz hranu, slavsko žito, slavski kolač i desert, dekoracija slavskog stola je još jedna od stvari s kojom možete oduševiti goste.

Osim tradicionalne dekoracije, danas je moguće pronaći i čitav niz zanimljivih detalja kao što su unikatne salvete ili zanimljivi ovali koji će vas slavski sto učiniti unikatnim!

Donosimo vam nekoliko ideja koje vam mogu biti dobra inspiracija i nekoliko pravila koje treba da znate.

Ideje za slavsku dekoraciju

Kada je reč o dekoraciji stola za slavu, jedino ograničenje je vaša mašta.

Inspiraciju možete pronaći i u specijalizovanim radnjama, ali i velikim marketima gde možete pronaći čitav niz slaveta najrazličitijeg dizajna.

Dekoracija stola za slavu: Gde pronaći inspiraciju?

Na društvenim mrežama, poput Pinteresta, možete pronaći mnoštvo ideja kako da dekorišete sto. Takođe, Jutjub može biti dobar izvor ideja za salvete. Na primer, sa detaljnim upustvima kako da složite salvetu.

Čak iako niste origami majstor, možete pronaći zanimljive i jednostavne ideje koje ujedno mogu biti i odličan način da uposlite najmlađe ukućane da vam pomognu u spremanju za najvažniji porodični praznik.

Kako odabrati boje za slavsku dekoraciju?

Zlatno pravilo je da ne kombinujete više od dve boje. Najbolje bi bilo da budu kontrasne. Na primer, stolnjak svetle boje i salvete jarke boje, piše Nova.

Za manje prostore ne preporučuje se mnogo boja. Da bi prostor izgledao elegantno i svečano, držite se pravila – jednobojnost i jednostavnost. Jednobojan stolnjak i jednostavan geometrijski dizajn posuđa i čaša ostavlja utisak urednosti.

Za veće prostore možete se poigrati bojama, ali trudite se da ih uklopite sa ostatkom enterijera da prostor ne bi izgledao previše šareno.

Tehnike i ideje za dekoraciju salveta

S obzirom da smo već pomenuli salvete nekoliko puta krenućemo od ovog dekorativnog, ali i praktičnog detalja na svakoj svečanoj trpezi.

Salvete imaju svoju praktičnu, ali i mogu biti i ključni detalj kada je stilizovanje stola u pitanju.

Boju papirnih salveta možete uklapati sa stolnjakom, ali za jači vizuelni efekat poslužite se jednim trikom – izaberite kontra boju, na primer, neku jarku i upadljivu ili izaberite salvete sa printom.

Upadljive salvete su dobar izbor ako imate belo posuđe i beli stolnjak, ali i idealan način da svake godine imate potpuno drugačije dekorisan slavski sto – jer salvete su te koje mu daju ton.

Kada je reč o postavljanju salveta, postoji mnogo tehnika i kreativnih rešenja. Najklasičniji je svakako da salvetu stavite u tanjir ili ispod tanjira.

To je retro način dekoracije (što ne znači i loš!) ali da bi ste ga učinili modernism i zanimljivim izaberite neki upadljiv print salvete.

Postoji još jedna opcija koja je na srpskim slavkim trpezama već dobila status klasične. Reč je o salvetama u čaši. Svežija varijanta ove klasične ideje mogla bi da bude kombinacija sve salvete različitih boja i nijansi.

Takođe, dobra ideja mogla bi da bude da salvetu uvijete i stavite u šolju, kao na fotografiji.

Ukoliko radije koristite pamučne salvete, dobar izbor izbor mogle bi da budu salvete većih dimenzija koje ćete složiti tako da ostavite prostora da pribor može stati u njih.

Zanimljivo rešenje može biti i takozvani prsten za salvete koji se može koristiti i za platnene i za papirne salvete.

Ovo “prstenje” dostupno je u velikom broju marketa i specijalizovanih radnji za opemanje doma ili radnji u kojima se prodaje plastika.

U zavisnosti od koga kakav model želite, raspon cena je veliki.

Kako odabrati čaše za slavu?

Još jedan bitan detalj koji može učiniti sto zanimljivim su čaše. Danas postoji čitav niz različitih stilova i čaša različitog cenovnog ranga, pa možete sa lakoćom izabrati nešto za sebe.

Prvo što treba da odlučite je koji tip čaša ćete staviti na sto, što zavisi i od toga koja pića ćete posluživati.

Na primer, ukoliko služite kuvanu rakiju, postoje tradicionalne čaše za ovo piće. One su uglavnom vrlo specifične veličine – između čaša za vodu ili sok i malih čašica za rakiju.

Ukoliko svi vaši gosti ne piju kuvanu rakiju, onda nema potreba da ih držite na stolu, već ih možete staviti na neki zanimljiv poslužavnik i držati na nekoj obližnoj komodi, da vam budu pri ruci.

Male čaše za rakiju mogu biti različitog i vrlo zanimljivog dizajna – od onih najmanjih i najklasičnijih do onih na “stopicu”. Njihovo mesto uglavnom je uz veću čašu za vodu ili sok, ali ih isto tako možete staviti u zanimljivu korpicu na sred stola i koristiti prema potrebi.

Ukoliko služite vino na slavi, imajte na umu da postoje različite vrste vina. Samim tim i različite vrste čaša koje mu odgovaraju. Za crno vino koriste se čaše koje imaju dužu stopu (ili nogu) i širi gornji deo.

Za belo vino koriste čaše čiji je gornji deo uži. Kada je reč o penušavim vinima koriste se najuže čaše sa manjim prečnikom posude.

Razlika nije samo estetske prirode. Šire čaše dozvoljavaju veći konatakt vina sa vazduhom što mu omogućava da razvije punu aromu, dok uže čaše omogućavaju vinu da duže čuva originalan i delikatan ukus.

Upravo u tome je j razlika u vinima – crna su “teža” i punija, dok su bela lagana i delikatnija.

Cvetni aranžmani

Vaš adut može biti i cvetni aranžmani za slavski sto – detalj koji je tek poslednjih godina postao popularan. Cveće nije obavezan deo dekoracije za slavski sto. Najčešće su na stolu slavski kolač, žito i vino, uz obaveznu sveću.

Ali jedan manji buket nije na odmet. Posebno ako je cvetni aranžman koji ste odbrali taj ključni detalj koji će učiniti sto zanimljivim.

Možete izabrati cveće konstrasne boje u odnosu na boju stolnjaka ili salveta što će učiniti da se još više istakne.

Opcija broj dva je da izabere neutralne, pastelne boje posebno ukoliko je postorija u kojoj dočekuje goste manja.

U tom slučaju se generalno preporučuje jednobojnost i jednostavnost – svetlija boja stolnjaka sa svedenijom šarom, posuđe svetloe boje koje može imati šare (na primer ornamente u zlatnoj boji).

Cveće može biti u sličnom, nežnijem tonu.

Kako dekorisati predjela za slavu?

Odgovor na ovo pitanje zavisi na prvom mestu šta spremate za predjelo, ali jedna stvar je jasna – gosti će vam vrlo brzo “uništiti” dekoraciju. Kada je u pitanju serviranje predjela za slavu, slobodno pustite mašti na volju jer ne možete mnogo pogrešiti.

Da bi sve bilo pristupačnije gostima i jednostavnije, mešovito predjelo možete da ređate u okrugle tanjire, salate u manje činijice, kanapei idu na ovale, punjene pečurke odvojeno sa čačkalicama, recimo, na drvenu dasku.

Ukoliko servirate različite vrste suhomestatog, razmišljajte o tome da na jednom ovalu imate više različitih vrsta. Možete ih stavljati jedne preko drugih ili uvijati u ružice.

Jako dekorativno na stolu će izgledati rolati, naprimer sa sirom i spanaćem, zbog upadljivih boja, a pritom su i ukusne.

Nadamo se da smo vam sa ovim savetima pomogli i da će dekoracija stola za slavu u vašem domu ove godine biti savršena. Ovde možete pogledati i ideje za predjela za slavu.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

419FanovaLajkuj
479PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno