Srpska kuhinja našla se na visokom 20. mestu liste najboljih kuhinja na svetu koju je napravio čuveni gastronomski sajt Taste Atlas. Lista se sastoji od 100 najboljih svetskih kuhinja, a srpska kuhinja je ušla u top 20.
Taj portal, sa sedištem u Hrvatskoj, ocenjuje najbolje kuhinje, jela, gradove hrane, prehrambene proizvode i sastojake kao i liste poznatih restorana i kuvara. Ove godine sastavio je listu 395.205 (271.819) ocena jela i 115.660 (80.863 važećih) ocena prehrambenih proizvoda.
Ove kuhinje su zabeležile najbolje prosečne ocene za svojih 50 najboljih jela i proizvoda.
Ako 2 svetske kuhinje imaju istu ocenu, ona sa bolje ocenjenim jelom je bolje rangirana na listi.
Na prvom mestu je italijanska, zatim japanska, treća je grčka, sledi portugalska, kineska, indonežanska, meksička, francuska na osmom mestu, zatim španska, peruanska, indijska, brazilska, poljska, argentinska, turska, američka, tajlandska, korejska, na 19. mestu je hrvatska i naravno srpska na 20. mestu.
Doduše i hrvatska i srpska kuhinja imaju prosečnu ocenu 4.45, ali je slavnoski kulen ocenjen sa 4.6, a pirotska peglana kobasica sa 4.5 pa otud i takav redosled.
Mađari su posle nas, a Bosanci su na 27. mestu, Bugari 30., Makedonci 61., zatim Slovenci na 64. mestu, Crnogorci 80., Albanci 91., a na poslednjem mestu je hrana iz Gane.
Osim pirotske peglane kobasice, petrovački kulen, futoški kupus, miročki sir, užička pršuta, zatim pljeskavica, ajvar, pasulj, gibanica, slatko, makovnjača, burek sa sirom, sarma, karađorđeva šnicla, prebranac, krofne i urnebes imaju odlične ocene na sajtu Taste Atlas.
Takođe, naša komplet lepinja je proglašena najboljim doručkom na svetu.
Izvor: Kurir