2.3 C
Novi Sad
21.11.2024.
NaslovnaMagazinReceptiTOP 5 varijanti kako spremiti plavi patlidžan (RECEPT)

TOP 5 varijanti kako spremiti plavi patlidžan (RECEPT)

Plavi patlidžan, pored toga što je odličan dodatak uz razna jela, jako je zdrav. Ovo povrće u sebi sadrži mnogo vitamina i minerala, hrani mozak, snižava loš holesterol u krvi, oslobađa od stresa…

Smanjenje rizika od srčanih bolesti, bolja kontrola nivoa šećera u krvi, detoks creva i visoka nutritivna a niska kalorijska vrednost, samo su neke od prednosti plavi patlidžana i razlog zašto bi ga trebalo uvrstiti u redovnu ishranu, a ne samo u dijetetske režime, za koje je odličan.

Patlidžan, plavi patlidžan ili plavi paradajz, može biti zeleni, crni, čak i crveni, a zanimljivo je i da bazično spada u voće zbog toga što raste iz cvetova i u sebi ima semenke, ali se tretira povrćem.

U nastavaku vam donosimo neke od načina na koji možete praviti plavi patlidžan.

Varijanta 1

Patlidžan je uglavnom bezukusan, pa ga treba “koncentrisati”. Najbolji način je da se oljušti, iseče na kocke od 2-3 cm, posolit i stavit u cediljku, pa u vanglu i ostaviti 4-5 sati ili preko noći u frižideru da se voda iscedi (bice dosta)!

Posle toga isceđene kocke staviti u pleh, pa u rernu i peći 10-15 minuta. Kad je pečeno, izvaditi napolje da se malo ohladi, pa onda zajedno pomešati sa ostalim sastojcima koje ste u međuvremenu spremili.

Ovi sastojci idu po vašem ukusu, ali uglavnom treba: sitno iseckani crni luk, obavezno propasirani beli luk, biber, maslinovo ulje, sok od limuna ili sirće i sitno iseckan peršunovov list.

Soli na kraju, po ukusu (ako treba).

Varijanta 2

Patlidžan samo presečete na pola (UZDUŽ) i ne gulite ga, stavite ga posoljenog u rernu na oko pola sata i kad se ispeče i malo ohladi, pomešajte kao u gornjem receptu.

Kako ova varijanta može imati malo više vode, možete upotrebiti mrve od hleba da pokupe vodu!

Varijanta 3

Za 2 osobe:

Iseći 1 mali duguljasti patlidžan na 2 cm velike kockice. Zagrejati 3 supene kašike ulja, pa na visokoj temperaturi pržiti kockice patlidžana oko 2 minuta.

Dodati – 2 kašike soja sosa, 1/3 šolje vina od riže, 2 kašičice šećera

Poklopiti i kuvati na maloj vatri da bude mekano i sos da bude gust.

Servirati sa sarmom od kupusa (punjenom krompir pireom sa pečurkama), zelenim lukom i 2 jajeta.

Varijanta 4

Iseći patlidžan na uzduzne šnite. Posoliti i ostaviti da odstoji jedan sat. Dobro iscediti i isprati pod mlazom vode.

Na zagrejanom roštilju ipeći patlidžan tek toliko da poprimi malo braon boju.

Ispečeni patlidžan staviti na radnu ploču, premazati malo maslinovim uljem, staviti malo šunke, zatim krišku paradajza i topivog sira (moze mocarela). Staviti list bosiljka i urolati.

Osigurati ivicu sa čačkalicom. Poređati urolani patlidžan u vatrostalnu tepsiju i zapeći tek toliko da se sir malo otopi.

Varijanta 5

Iseći patlidžan na uzduzne šnite. Posoliti i ostaviti da odstoji jedan sat. Dobro iscediti i isprati pod mlazom vode. Uvaljati patlidžan u brašno.

Na zagrejanom roštilju ipeći patlidžan tek toliko da poprimi malo braon boju. Odlagati ispržene patlidžane na papirni kuhinjski ubrus da upije višak masnoće.

Gotov patlidžan:

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

420FanovaLajkuj
469PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno