22.7 C
Novi Sad
19.05.2024.
NaslovnaKulturaPisac Aleksandar Tišma dobio mural u Novom Sadu (FOTO)

Pisac Aleksandar Tišma dobio mural u Novom Sadu (FOTO)

Aleksandar Tišma dobio je mural u Novom Sadu. Mural, delo slikara Uglješe Colića, nalazi se na ulazu u Društvo književnika Vojvodine u Ulici Braće Ribnikara 5.

Pisac je rođen na današnji dan 16. januara 1924. godine, u Horgošu.

Aleksandar Tišma, jedan od najznačajnijih naših pisaca druge polovine 20. veka i jedan od naših najprevođenijih pisaca.

Najveći deo života proveo je u Novom Sadu gde je završio osnovnu školu i gimnaziju, a studije engleskog jezika i književnosti završio je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1954. godine.

Bio je novinar u „Slobodnoj Vojvodini“ i „Borbi“. Sekretar i urednik Izdavačkog preduzeća Matice srpske, član uredništva, a od 1969. do 1973. i glavni urednik “Letopisa Matice srpske”.

Počeo je da objavljuje 1950. Pisao je poeziju, prozu, drame, prevodio sa mađarskog i nemačkog jezika, a njegova dela prevedena su na 22 jezika.

Za roman “Upotreba čoveka” 1977. godine dobio je NIN-ovu nagradu.

Dobitnik je i mnogih drugih nagrada i priznanja: Brankove, Nolitove, Andrićeve nagrade, Oktobarske nagrade grada Novog Sada, nagrade Lajpciškog sajma knjiga za evropsko razumevanje, Državne nagrade Austrije za evropsku književnost.

U Francuskoj je odlikovan Ordenom viteza nacionalnog reda za zasluge.

Za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1991, a za potpredsednika njenog ogranka u Novom Sadu 1992. godine.

Član Akademije umetnosti u Berlinu postao je 2002. godine. Prema njegovim proznim delima snimljeni su filmovi „Tragovi crne devojke“ (1972, u režiji Zdravka Randića) i „Život je lep“ (1985, u režiji Bore Draškovića), a 2015. godine snimljena je televizijska serija prema njegovom romanu „Vere i zavere“.

Preminuo je u Novom Sadu 2003. godine.

U čast Aleksandra Tišme ustanovljena je književna nagrada koja se dodeljuje svake druge godine najboljem svetskom piscu za ukupno ili pojedinačno književno delo napisano i objavljeno na bilo kom svetskom jeziku.

Povodom sto godina od njegovog rođenja, u Kulturnom centru Novog Sada biće otvorena multimedijalna izložba “Sećaj se zauvek: Aleksandar Tišma”.

Izložba će biti otvorena u 19 časova.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
480PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno