15.1 C
Novi Sad
08.05.2024.
NaslovnaKulturaFilm i TVSerija "Koža" najuzbudljiviji deo banjalučke trilogije: Priča o Slobodanu Miloševiću, povratniku iz...

Serija “Koža” najuzbudljiviji deo banjalučke trilogije: Priča o Slobodanu Miloševiću, povratniku iz Haga

Serija “Koža” treći je deo banjalučke trilogije nastale po scenariju Nikole Pejakovića. Posle velikog uspeha serija “Meso” i “Kosti” RTS od 20. januara počinje sa emitovanjem “Kože”. Serija će se emitovati subotom i nedeljom od 20.05 na Prvom programu RTS-a.

Nikola Pejaković tumači i glavnu ulogu – muzičara Slobodana Miloševića koji se nakon izlaska iz zatvora u Hagu vraća u rodnu Banjaluku.

Pejakovićeva najličnija serija

Iako je Pejaković potvrdio da je „Koža“ njegova najličnija serija, reditelj Saša Hajduković ističe da je ova priča ipak – fiktivna.

– Iako je priča zaznovana na Koljinom autobiografskom, tokom rada ona je prošla toliko filtera i toliko mišljenja da je na kraju dobrim delom prešla u fikciju.

Hajduković smatra da svaki od ova tri serijala ima svoju draž, ali je, po njegovom mišljenju „Koža“ najzrelija i najuzbudljivija, piše Telegraf.

– Nekako smo, čini mi se, sazreli kao ekipa. Mislim da je priča imala određenu dubinu. Produkcijski uslovi su takođe bili bolji. Mislim da smo i mi bili spremni i da smo bili nekako bolji. Da smo porasli i da se to vidi.

Hrvatska glumica Sanja Vejnović tumači ulogu Radmile, majke glavnog junaka:

– Ja sam, moram reći, fan prva dva dela banjalučke trilogije. Gledala sam ne znajući naravno da ću jednog dana biti pozvana u treći deo. Nije čudo da je ona bila toliko popularna kod gledaoca, pre svega zato što su to izvrsno napisane priče, odlično režirane i sa fenomenalnim kastom. Sve to zajedno čini jednu seriju zanimljivom i publici interesantnom da je prati – kaže ona.

serija-koza-rts-2
Foto: RTS

Sanju gledamo već u prvoj epizodi, a lik koji tumači kasnije se često pojavljuje u sećanjima glavnog junaka:

– On se vraća u rodni grad u momentu kada njegovi roditelji više nisu živi. Tako da se scene sa roditeljima vraćaju kroz njegova sećanja u flešbekovima i u njegovim snovima. S obzirom da neki odnosi nisu razrešeni do kraja – teret krivice u njemu ostavilja duboki trag i mnogo ožiljaka i rana sa kojima će se morati suočiti.

Jovo Maksić u ulozi inspektora Kojića

Jovo Maksić imao je glavnu ulogu u „Kostima“. Ponovo ga gledamo i u „Koži“. Ovoga puta kao glavnog inspektora u Banjaluci, Žarka Kojića.

– Slobodan i Žarkov brat bili su najbolji prijatelji, i hajde da kažem, Žarko negde smatra da je Slobodan jedan od glavnih krivaca za smrt njegovog brata – otkriva Maksić.

serija-koza-jovo-maksic
Foto: RTS

– Sva tri dela se bave pričom običnog čoveka u ovom vremenu tranzicije, pogotovo u posleratnom”, kaže Maksić i dodaje da je Banjalučka trilogija možda najiskrenija slika posleratnih dešavanja ne samo u Banjaluci, već u bilo kom mestu, u Bosni naročito.

– Za nekoga je rat bio brat, za nekoga je rat uvek bio rat. Isti likovi nastavljaju. Lepo plivaju i u ratnom i u posleratnom periodu. A običan čovek uvek strada, i uvek na svojoj koži oseti sve – smatra Maksić čiji se lik u Koži pojavljuje od četvrte epizode.

Serija je snimana u Beogradu, Banjaluci, u Holandiji.

Glumačka ekipa je kvalitetna i brojna.

Uz Pejakovića između ostalih, tu su i Aleksandar Jovanović, Ljubiša Savanović, Ljubomir Bandović, Vesna Trivalić, Nataša Ninković, Marko Gvero, Boda Ninković, Nebojša Dugalić, Marko Todorović…

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
481PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno