17.9 C
Novi Sad
19.05.2024.
NaslovnaVestiSvetJapanska letelica sletela na Mesec, ali sudbina misije ostaje pod znakom pitanja

Japanska letelica sletela na Mesec, ali sudbina misije ostaje pod znakom pitanja

Japanska svemirska letelica opremljena tehnologijom za preciznu navigaciju uspešno je sletela na Mesec, ali je sudbina njene misije neizvesna zbog problema sa sistemom za proizvodnju solarne energije, saopštila je Japanska svemirska agencija.

Pametni lender za istraživanje Meseca (SLIM) sleteo je na Zemljin satelit, čime je Japan postao peta zemlja kojoj je to uspelo posle bivšeg Sovjetskog Saveza, SAD, Kine i Indije.

Visoki zvaničnik Svemirske agencije rekao je da je lender uspeo da izvrši meko sletanje, ali da sistem solarne energije nije radio i da njegova baterija može da traje samo nekoliko sati.

Sumnja se da ugrađeni sistem za proizvodnju električne energije nije bio pravilno okrenut prema Suncu i da bi mogao da počne da funkcioniše kada se uslovi sunčeve svetlosti promene.

SLIM je laka svemirska letelica veličine putničkog vozila i koristi tehnologiju “preciznog sletanja”, koja obećava daleko veću kontrolu od bilo kog prethodnog sletanja na Mesec.

Dok je većina prethodnih letelica koristila zonu za sletanje široku oko 10 kilometara, zona za sletanje SLIM-a je samo oko 100 metara, što je rezultat dve decenije rada na preciznoj tehnologiji Japanske agencije za istraživanje svemira.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
480PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno