22.7 C
Novi Sad
19.05.2024.
NaslovnaVestiSvetJapanska letelica poslala prvu sliku sa Meseca (FOTO)

Japanska letelica poslala prvu sliku sa Meseca (FOTO)

Japanska mala svemirska letelica SLIM koja je u subotu sletela na Mesec dotakla je tlo na oko 55 metara od svog cilja, što označava visoki nivo preciznosti, javila je Japanska agencija za istraživanje svemira Jaksa (Jaxa).

Time je postignut i cilj da modul sleti u krugu od 100 metara u odnosu na planirano mesto sletanja.

Ali slavlje je utihnulo zbog problema sa solarnim baterijama ove lagane svemirske letelice, koje nisu proizvodile struju, te je JAXA odlučila da je isključi.

Ali, pre isključivanja SLIM-a, kontrola misije mogla je da preuzme tehničke i slikovne podatke sa spuštanja letelice i površine Meseca, piše N1.

U četvrtak, JAXA je objavila prve slike u boji iz misije koje prikazuju SLIM letelicu kako stoji netaknuta pod blagim uglom na stenovitoj sivoj površini, a lunarne padine se uzdižu u daljini.

Dve sonde uspešno su se odvojile od SLIM-a u subotu: jedna sa odašiljačem, a druga dizajnirana da se kreće oko površine Meseca emitujući snimke na Zemlju.

Ovaj mini-rover koji menja oblik, nešto veći od teniske loptice, zajednički je razvila firma koja stoji iza igračaka Transformers i napravila je fotografiju koju je JAXA objavila danas.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
480PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno