28.4 C
Novi Sad
19.05.2024.
NaslovnaKulturaFilm i TVStiven Spilberg otkrio za koji film nije hteo da uzme novac: "To...

Stiven Spilberg otkrio za koji film nije hteo da uzme novac: “To su bile krvave pare”

Tokom svoje duge i uspešne rediteljske karijere, Stiven Spilberg je filmskom svetu dao nezaboravne hitove. Za svoja ostvarenja bio je i jako dobro plaćen. Međutim, postoji jedan film koji je slavni reditelj režirao a odbio je da primi novac za svoj rad.

Iako je reč o jednom od njegovih najvećih postignuća svih vremena, reditelj je imao vrlo dobar razlog zašto nije želeo da uzme novac, piše Index.

Reč je o filmu “Šindlerova lista”. Priči o tome kako su stotine Jevreja spasene od istrebljenja nacista, nakon što ih je industrijalac Oskar Šindler zaposlio u svojim fabrikama.

Stiven Spilberg je 1993. režirao film koji se temelji na istorijskom romanu “Šindlerova arka”.

Osim što je postigao ogroman uspeh u bioskopima, film je nagrađen sa čak sedam Oskara. Uključujući i onog za najbolju režiju.

Reditelj je uočio važnost snimanja ovog filma i godinama je pokušavao da pridobije druge reditelje poput Martina Skorsezea da ga snime. Osećao je da nije spreman da prihvati odgovornost pričanja tako važne priče.

Na kraju, Spilberg je ipak režirao film. U intervjuu za Tudej iz 2004. objasnio je zašto nikada nije hteo da primi novac za svoj rad.

Krvavi novac

– Nisam uzeo nijedan dolar za snimanje Šindlerove liste. Smatrao sam to krvavim novcem. Kada sam prvi put odlučio da snimam Šindlerovu listu, rekao sam: ‘Ako ovaj film donese ikakvu zaradu, novac ne može otići meni ili mojoj porodici, mora da ode u svet’.

Upravo to je i učinio.

Uzeo je novac koji je zaradio od režiranja filma i iskoristio ga za osnivanje Fondacije Univerziteta Šoa u Južnoj Karolini.

Ta fondacija čuva intervjue s preživelima i svedocima Holokausta.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
480PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno