10 C
Novi Sad
30.11.2023.
NaslovnaVestiBiznisGrčka očajnički traži radnike, plate od 800 do 2.600 evra, a ovo...

Grčka očajnički traži radnike, plate od 800 do 2.600 evra, a ovo su deficitarna zanimanja

Sezonski posao u Grčkoj ovde godine mogao bi biti dobra opcija za građane Srbije. Pogotovo, jer je Vlada Grčke donela uredbu o zapošljavanju radne snage iz zemalja van Evropske unije.

Grčka se sprema za sjajnu turističku sezonu, koja bi u najavi mogla da nadmaši prošlogodišnju, međutim – ima problem. Nema dovoljno radne snage u turističkom sektoru.

Utvrđen maksimalan broj boravišnih dozvola

Tako se na stranicama koje kod nas okupljaju ljubitelje Grčke sve više priča o novoj uredbi Vlade Grčke o zapošljavanju radne snage iz zemalja van Evropske unije za vreme turističke sezone, prenosi Nova.rs.

– Zakon je stari, samo što je dopunjen nedavno povećanjem broja dozvola za rad u turizmu i poljoprivredi i navodno lakšoj i bržoj proceduri – kaže Nataša, administratorka grupe Grčka Info koja je podelila detalje dopunjenog zakona za članove zainteresovane da nađu posao u Grčkoj.

Kako se navodi na stranici Grčka Info, do sada je broj dozvola za radnike van EU bio mali, a procedura veoma komplikovana i čekalo se dugo.

Sad je utvrđen maksimalan broj boravišnih dozvola za državljane zemalja izvan EU za rad u Grčkoj za 2023. i 2024. godinu – 167.925 dozvola. Ljudi van EU koji žele da rade u turizmu trebalo bi da mogu lakše, brže i sigurnije da dođu do posla u Grčkoj.

– Za radnike van EU važi isti okvir koji reguliše radne odnose grčkih/evropskih radnika (plata, minimalna zarada, radno vreme, zdravstvena zaštita, itd). Pored toga, poslodavci sezonskim radnicima moraju obezbediti smeštaj za njihov boravak. Nedostatak smeštaja i visoke cene smeštaja su upravo jedan od centralnih problema zašto Grci odbijaju ove poslove – napominje se.

– Još jedan razlog zašto Grčka ove godine traži toliko radnika iz zemalja van EU je taj što Grci i drugi radnici iz Evropske unije ne žele da rade u Grčkoj. Odlaze da rade u druge zemlje EU. U Španiji je plata 1.600 evra za pet dana rada u nedelji, osam sati dnevno i to se striktno poštuje. U Grčkoj će dobiti 900 – 1.000 evra, za 14 sati rada dnevno i 30 dana u mesecu – navodi se.

Čistačice, konobari, recepcioneri…

Prošle godine najviše je nedostajalo čistačica (7.360), konobara (5.164), pomoćnika konobara (3.883) i recepcionera (3.460). Slede barmeni (2.729), perači sudova (2.866) i tehnička podrška (2.054).

Specijalnost sa najvećim procentualnim manjkom u odnosu na predviđena mesta bila je somelier (361), a zatim slede izvršni direktor za odnose sa gostima (1.083), pomoćnik baštovana (489) i pomoćni recepcioner (1.393).

Sobarica u Grčkoj može da dobije 800-1300 evra, spasilac na bazenu 1100 evra, konobar ili barmen 1600-1700 evra, recepcioner 1200-1400 evra, iskusni kuvar 2500-2600 evra…

Šta treba da uradi poslodavac u Grčkoj ako želi da zaposli radnike iz Srbije?

Poslodavac treba da podnese onlajn zahtev Ministarstvu za imigraciju i azil. U njemu navodi broj radnih mesta, nacionalnost državljana zemalja van EU, sektor (da li je građevina, ugostiteljstvo, turizam, poljoprivreda itd) i period zaposlenja. Uz zahtev se prilažu i neka prateća dokumenta.

Akt o odobrenju zapošljavanja, poslodavcu se šalje elektronskom poštom, zajedno sa ugovorom o radu koji potpisuje poslodavac i nadležnom grčkom konzularnom organu.

Ako su u pitanju radnici iz Srbije, šalje se na mejl konzulatu u Beogradu.

Nadležni grčki konzulat zatim poziva zainteresovane državljane Srbije, za koje je izdat akt o odobrenju, da uđu u Grčku radi zaposlenja.

Zainteresovani za sezonski posao u Grčkoj se moraju lično javiti u konzulat radi potpisivanja odgovarajućeg ugovora o radu i izdavanja nacionalne ulazne radne vize, prenosi stranica Grčka Info.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime

Pratite nas

371FanovaLajkuj
251PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno