28.4 C
Novi Sad
19.05.2024.
NaslovnaVestiBiznisGrčka očajnički traži radnike, plate od 800 do 2.600 evra, a ovo...

Grčka očajnički traži radnike, plate od 800 do 2.600 evra, a ovo su deficitarna zanimanja

Sezonski posao u Grčkoj ovde godine mogao bi biti dobra opcija za građane Srbije. Pogotovo, jer je Vlada Grčke donela uredbu o zapošljavanju radne snage iz zemalja van Evropske unije.

Grčka se sprema za sjajnu turističku sezonu, koja bi u najavi mogla da nadmaši prošlogodišnju, međutim – ima problem. Nema dovoljno radne snage u turističkom sektoru.

Utvrđen maksimalan broj boravišnih dozvola

Tako se na stranicama koje kod nas okupljaju ljubitelje Grčke sve više priča o novoj uredbi Vlade Grčke o zapošljavanju radne snage iz zemalja van Evropske unije za vreme turističke sezone, prenosi Nova.rs.

– Zakon je stari, samo što je dopunjen nedavno povećanjem broja dozvola za rad u turizmu i poljoprivredi i navodno lakšoj i bržoj proceduri – kaže Nataša, administratorka grupe Grčka Info koja je podelila detalje dopunjenog zakona za članove zainteresovane da nađu posao u Grčkoj.

Kako se navodi na stranici Grčka Info, do sada je broj dozvola za radnike van EU bio mali, a procedura veoma komplikovana i čekalo se dugo.

Sad je utvrđen maksimalan broj boravišnih dozvola za državljane zemalja izvan EU za rad u Grčkoj za 2023. i 2024. godinu – 167.925 dozvola. Ljudi van EU koji žele da rade u turizmu trebalo bi da mogu lakše, brže i sigurnije da dođu do posla u Grčkoj.

– Za radnike van EU važi isti okvir koji reguliše radne odnose grčkih/evropskih radnika (plata, minimalna zarada, radno vreme, zdravstvena zaštita, itd). Pored toga, poslodavci sezonskim radnicima moraju obezbediti smeštaj za njihov boravak. Nedostatak smeštaja i visoke cene smeštaja su upravo jedan od centralnih problema zašto Grci odbijaju ove poslove – napominje se.

– Još jedan razlog zašto Grčka ove godine traži toliko radnika iz zemalja van EU je taj što Grci i drugi radnici iz Evropske unije ne žele da rade u Grčkoj. Odlaze da rade u druge zemlje EU. U Španiji je plata 1.600 evra za pet dana rada u nedelji, osam sati dnevno i to se striktno poštuje. U Grčkoj će dobiti 900 – 1.000 evra, za 14 sati rada dnevno i 30 dana u mesecu – navodi se.

Čistačice, konobari, recepcioneri…

Prošle godine najviše je nedostajalo čistačica (7.360), konobara (5.164), pomoćnika konobara (3.883) i recepcionera (3.460). Slede barmeni (2.729), perači sudova (2.866) i tehnička podrška (2.054).

Specijalnost sa najvećim procentualnim manjkom u odnosu na predviđena mesta bila je somelier (361), a zatim slede izvršni direktor za odnose sa gostima (1.083), pomoćnik baštovana (489) i pomoćni recepcioner (1.393).

Sobarica u Grčkoj može da dobije 800-1300 evra, spasilac na bazenu 1100 evra, konobar ili barmen 1600-1700 evra, recepcioner 1200-1400 evra, iskusni kuvar 2500-2600 evra…

Šta treba da uradi poslodavac u Grčkoj ako želi da zaposli radnike iz Srbije?

Poslodavac treba da podnese onlajn zahtev Ministarstvu za imigraciju i azil. U njemu navodi broj radnih mesta, nacionalnost državljana zemalja van EU, sektor (da li je građevina, ugostiteljstvo, turizam, poljoprivreda itd) i period zaposlenja. Uz zahtev se prilažu i neka prateća dokumenta.

Akt o odobrenju zapošljavanja, poslodavcu se šalje elektronskom poštom, zajedno sa ugovorom o radu koji potpisuje poslodavac i nadležnom grčkom konzularnom organu.

Ako su u pitanju radnici iz Srbije, šalje se na mejl konzulatu u Beogradu.

Nadležni grčki konzulat zatim poziva zainteresovane državljane Srbije, za koje je izdat akt o odobrenju, da uđu u Grčku radi zaposlenja.

Zainteresovani za sezonski posao u Grčkoj se moraju lično javiti u konzulat radi potpisivanja odgovarajućeg ugovora o radu i izdavanja nacionalne ulazne radne vize, prenosi stranica Grčka Info.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
480PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno