16.7 C
Novi Sad
08.05.2024.
NaslovnaKulturaUmetnost„Odmor bašibozuka“ se vraća kući: Sliku Paje Jovanovića kupio Muzej Beograda za...

„Odmor bašibozuka“ se vraća kući: Sliku Paje Jovanovića kupio Muzej Beograda za skoro 350.000 evra

Slika Paje Jovanovića “Odmor bašibozuka” je na londonskoj aukciji kuće “Sotheby’s” prodata po ceni od skoro 350.000 evra.

Procenjena vrednost ovog dela sprskog slikara iznosila je između 70.000 i 100.000 britanskih funti, a ponuđeno je u okviru kolekcije orijentalne umetnosti i dekorativnih predmeta i nameštaja iz 18. veka iz rezidencije Belgravija, piše N1.

Kako je navedeno na sajtu aukcijske kuće, slika je prodata za 304.800 funti, odnosno skoro 350.000 evra.

Muzej grada Beograda je učestvovao na aukciji, a RTS prenosi da je ova kulturna institucija bila i kupac Jovanovićevog dela urađenog u tehnici ulje na platnu i dimenzija 68×60,5cm (zajedno sa ramom).

Prema pisanju istog medija, ovo je prvi put da je država Srbija učestvovala na aukciji kuće Sotbi.

„Muzej grada Beograda, u okviru koga je Legat Paje Jovanovića od danas u svojoj kolekciji ima i veoma vrednu sliku iz njegove orijentalističke faze“, istakli su iz Muzeja grada Beograda za RTS i zahvalili se privatnim kolekcionarima koji su se odrekli učešća u aukciji u koristi države Srbije.

Podsetimo, reč je o ulju na platnu, koje je dimenzija 68 sa 60,5 centimetara.

Najvišu cenu na aukcijama prestižnih svetskih kuća, kada je reč o delima Paje Jovanovića, dostigla je slika „Dva bašibozuka pred kapijom“ i to upravo u londonskom „Sotbiju“ 2018. godine, koja je prodata za impresivnih 465.000 funti (531.633 evra), trostruko veća suma od prvobitno procenjene vrednosti tog dela.

Šta znači reč bašibozuk?

Bašibozuk je bio pripadnik neregularnih pešadijskih i konjičkih vojnih snaga osmanske armije.

Sastavljeni od dobrovoljaca, najčešće Čerkeza, Albanaca i Кurda, izbegavali su uređene borbe i bili poznati po zverstvima, pljački i odvođenju roblja.

Ovakva nedela su na našim prostorima ostavila dubok trag u odnosima Albanaca i susednih naroda. Bašibozuci su bili poznati po nedostatku discipline.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
481PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno