16.7 C
Novi Sad
08.05.2024.
NaslovnaKulturaUmetnost„Odmor bašibozuka“ Paje Jovanovića stigao u Beograd

„Odmor bašibozuka“ Paje Jovanovića stigao u Beograd

Slika Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“, kupljena na aukciji londonskog „Sotbija“, od 6. februara se nalazi u Beogradu.

O terminu i mestu izlaganja javnost će biti obaveštena nakon završetka svih neophodnih muzejskih procedura koje su potrebne da bi ovo remek-delo bilo dostupno očima domaće i svetske javnosti, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Podsetimo, slika “Odmor bašibozuka” je na londonskoj aukciji kuće “Sotheby’s” u novembru 2023. prodata Muzeju Beograda po ceni od skoro 350.000 evra.

Procenjena vrednost ovog dela srpskog slikara iznosila je između 70.000 i 100.000 britanskih funti, a ponuđeno je u okviru kolekcije orijentalne umetnosti i dekorativnih predmeta i nameštaja iz 18. veka iz rezidencije Belgravija.

Reč je o ulju na platnu, koje je dimenzija 68 sa 60,5 centimetara.

Najvišu cenu na aukcijama prestižnih svetskih kuća, kada je reč o delima Paje Jovanovića, dostigla je slika „Dva bašibozuka pred kapijom“ i to upravo u londonskom „Sotbiju“ 2018. godine, koja je prodata za impresivnih 465.000 funti (531.633 evra), trostruko veća suma od prvobitno procenjene vrednosti tog dela.

Šta znači reč bašibozuk?

Bašibozuk je bio pripadnik neregularnih pešadijskih i konjičkih vojnih snaga osmanske armije.

Sastavljeni od dobrovoljaca, najčešće Čerkeza, Albanaca i Кurda, izbegavali su uređene borbe i bili poznati po zverstvima, pljački i odvođenju roblja.

Ovakva nedela su na našim prostorima ostavila dubok trag u odnosima Albanaca i susednih naroda. Bašibozuci su bili poznati po nedostatku discipline.

„Odmor bašibozuka“ se vraća kući: Sliku Paje Jovanovića kupio Muzej Beograda za skoro 350.000 evra

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
481PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno